Kahlua Logo

Kahlúa Logo

Kahlua is een belangrijk ingrediënt in veel cocktails en desserts. Dit is een likeur gemaakt van Arabica koffiebonen die worden verbouwd in de Mexicaanse stad Veracruz. Het bevat ook rum, suiker en minder belangrijke ingrediënten. Nu is het merk deels eigendom van de Franse sterke drankproducent Pernod Ricard.

Betekenis en geschiedenis

Kahlua Logo Geschiedenis

Het merk Kahlua is bekend sinds 1936, toen het oude wijnbedrijf Allied Domecq de eerste koffielikeur introduceerde. De ongebruikelijke naam van het product vertaalt zich als «Huis van het Acolhua-volk». Zo noemde de Nahuatl-taal het eiland naast de haven van Veracruz. Met het toponiem wilde de merkmaker het geografische thuisland van zijn product laten zien.

Kahlua kwam in 2005 bij Pernod Ricard bij Allied Domecq. De nieuwe eigenaar blijft het merk alcoholische dranken ontwikkelen en vulde in 2021 zelfs het assortiment aan, waardoor de sterkte werd teruggebracht tot 16%. Tegelijkertijd veranderde hij de stijl van de fles en verfraaide hij het etiket met een aangepast embleem, dat verschilt van de vorige versie in een schoner ontwerp.

1936 — 2020

Kahlúa Logo 1936-2020

Het belangrijkste logo van de drankfabrikant bleef lange tijd het opschrift «KAHLÚA», bestaande uit letters van ongelijke grootte. De grootste is de eerste «K». De twee «A’s» zijn iets kleiner, maar steken ook buiten de lijn uit. Bovendien is er in hun geval een uitgesproken asymmetrie — zelfs met betrekking tot de vorm van de hiaten tussen de letters. Vetgedrukt geometrisch lettertype met afgeronde hoeken zorgt voor een zacht gevoel. Het woord is felrood gekleurd en op een gele achtergrond geplaatst met een dunne rode lijn rond de rand.

2021 – heden

Kahlúa Logo 2021

De groeiende populariteit van Kahlua zette de eigenaren van het merk ertoe aan om het ontwerp opnieuw te ontwerpen. Zo werd in 2021 een fles met een nieuw etiket gepresenteerd, waar het gewijzigde logo pronkte. Met behulp van hoekige lijnen en ongelijke dikte van de slagen probeerden de ontwikkelaars het Mexicaanse karakter van de drank in de inscriptie over te brengen. De letters lijken te bewegen op het ritme van onhoorbare muziek. Ze zijn ongeveer even hoog, hoewel de eerste «K» en de laatste «A» verder reiken dan de onderkant van de lijn. Boven de «U» in plaats van een diakritisch teken staat een bruine koffieboon, bestaande uit twee delen.

Het vernieuwde logo benadrukt het karakteristieke koffiearoma en de smaak van de likeur, waaronder Arabica. De ontwerpers speelden op een interessante manier met het graan door het boven de «U» te plaatsen in plaats van een accent. Tegelijkertijd vereenvoudigden ze het ontwerp van de inscriptie en verwijderden ze de brede heldere contouren die een feestelijke sfeer creëerden. Nu ziet de merknaam er ingetogener uit, hoewel het gecodeerde karakters heeft: «U» lijkt op de hals van een fles waar een koffieboon op het punt staat te vallen.

Logo lettertype en kleuren

Kahlua Logo

In 2021 is het belachelijk afgeronde lettertype vervangen door een meer formeel, op maat gemaakt lettertype. De letters bleven asymmetrisch, waarbij de oneffenheden van de vormen werden verergerd door lijnen te verkleinen en uit te breiden. Hierdoor is de naam van het alcoholmerk beter zichtbaar op etiketten die veel tekst bevatten.

Logo Kahlua

Ook de kleurstelling is drastisch gewijzigd. De drankfabrikant liet felrood en geel achterwege en schilderde de inscriptie opnieuw in bordeauxrood met een vleugje wijn om de diepte van de smaak te benadrukken. De koffieboon is traditioneel donkerbruin gekleurd en de achtergrond van de hoofdversie van het logo is wit.