Jacobs Logo

Jacobs (coffee) Logo

Jacobs is een merk van premium koffie en het Duitse bedrijf dat het produceert, dat werd geopend in 1895. Tegenwoordig is het een van de best verkochte cafeïnehoudende dranken in Europa, maar ook in Afrika en in de post-Sovjetlanden. De fabrikant heeft niet alleen industrieterreinen in het land, maar ook in het buitenland, zodat koffiekenners alleen verse producten kunnen ontvangen. Bovendien heeft dit bedrijf verschillende submerken die verschillende soorten en soorten koffie aanbieden — verpakt in bonen, capsules, kristallijn, in poedervorm, gevriesdroogd, gemalen, met aromatische mengsels. De oprichter van het merk is Johann Jacobs, die het heeft gemaakt in de stad Bremen (Duitsland), waar het hoofdkantoor nog steeds is gevestigd. Het is nu eigendom van Jacobs Douwe Egberts.

Betekenis en geschiedenis

Jacobs Logo Geschiedenis

De geschiedenis van dit merk begon met een winkel die Johann Jacobs opende in het centrale deel van zijn geboortestad. Daarin verhandelde een 26-jarige koopman koffie, chocolade, koekjes, cacao en thee. Toen hij enkele jaren het ambacht van verkoper bestudeerde, kreeg hij vaak de taak om koffiebonen te branden en koffiemonsters te proeven, omdat hij een uitzonderlijke smaak bleek te hebben.

Zijn winkel werd de basis van een grootschalig bedrijf, dat brede erkenning kreeg in de wereld dankzij het unieke zwart-gouden palet gekozen voor de persoonlijke identiteit. Dus in 1907 lanceerde Johann zijn eigen koffiebranderij en begon deze te leveren aan de dichtstbijzijnde nederzettingen.

In 1913 registreerde hij het merk Jacobs en in 1929 bracht hij zijn neef Walther J. Jacobs in het bedrijf. In 1934 richtten ze een grote koffiebranderij op in Bremen. Het bedrijf fuseerde vervolgens met de Franse firma Chocolat Suchard om Jacobs Suchard te vormen. Dit gebeurde in 1982.

Logo Jacobs

Bijna tien jaar later (in 1993) werd Jacobs Suchard eigendom van Kraft Foods. Na een reeks transities werd het merk overgenomen door de Jacobs Douwe Egberts Corporation. Dat wil zeggen, vandaag maakt Jacobs deel uit van een wereldwijde structuur die zijn authenticiteit behoudt en producten verkoopt in meer dan 100 landen over de hele wereld. Als gevolg hiervan staat het op de tweede plaats in populariteit op de planeet, de tweede alleen voor Nestlé.

Ondanks fusies en overnames is dit merk erin geslaagd origineel te blijven en niet alleen de originele smaak van koffie te behouden, maar ook zijn stijl, die bestaat uit een woordmerk en een goudzwart palet. Ze verschenen helemaal aan het begin van de geboorte van het merk en hebben vele transformaties ondergaan. En het waren er tien.

1895 — 1944

Al die tijd heeft het bedrijf zich ontwikkeld en is het uiteindelijk uitgegroeid van een kleine stadswinkel tot het grootste internationale koffiebedrijf. Ze richtte zich vooral op de smaak van producten om authentieke tonen te behouden. De identiteit stond voor haar op de tweede plaats, dus even later verscheen een vast en herkenbaar logo. Het bedrijf had toen een koffiebranderij in de stad Bremen en leverde met eigen auto’s goederen aan de consument.

1944 — 1964

Jacobs (coffee) Logo 1944-1964

Toen regeerde het embleem met het opschrift «Jacobs Kaffee» twintig jaar. Ze was zwart en expressief. De auteurs van het logo verdeelden de woorden door ze in tegenovergestelde delen te plaatsen — boven en onder. De centrale plaats werd ingenomen door een gemarkeerde zak, vermoedelijk gevuld met granen. Eromheen was een ovaal met tandwielachtige uitsteeksels, een vleugje gemalen koffie. De merknaam werd in grote letters in hoofdletters geschreven en met dikke lijnen omlijnd. Het palet werd gedomineerd door slechts twee kleuren — zwart, geïnspireerd op koffiebonen, en geel, dat doet denken aan gouden schuim in een kopje.

1964 — 1970

Jacobs (coffee) Logo 1964-1970

In 1964 werd het embleem vereenvoudigd: de ontwerpers haalden de tas van het label en lieten alleen de naam achter. Maar ze hergroepeerden de inscriptie: ze brachten de woorden dichter bij elkaar en plaatsten ze in twee regels. Het bovenste deel was in zwarte letters op een witte achtergrond geschreven, het onderste deel in beige op donkerbruin. De ontwikkelaars hebben ook het lettertype gewijzigd door simpelweg de letters te tekenen. Ze hebben echter de stijl behouden.

1970 — 1987

Jacobs (coffee) Logo 1970-1987

Deze periode is legendarisch omdat in deze periode een miniatuurkroon verscheen op het Jacobs-logo. Het werd bovenaan geplaatst — boven het eerste woord van de merknaam en besloeg een apart veld, geschilderd in goudbeige. De inscripties bevonden zich hieronder. De ontwerpers hebben het laatste woord echter drastisch veranderd: ze typten het in cursief handgeschreven lettertype. De letters waren dun, kalligrafisch, met een krul bij de «K» en gekrulde «ff», van waaruit een sierlijke lus naar rechts ging.

1987 — 1990

Jacobs (coffee) Logo 1987-1990

Er zijn bijna geen wijzigingen aangebracht. De auteurs hebben alleen de bovenste scherphoekige richel op de witte streep afgewerkt met het woord «Jacobs» en de letters afgerond. De onderste inscriptie bleef gouden.

1990 — 1995

Jacobs (coffee) Logo 1990-1995

In 1990 werd het embleem radicaal gewijzigd. Voor het label stelden de ontwikkelaars de eenvoudigst mogelijke versie voor: met tekst en een schematische tekening. De letters in het woord «Jacobs» werden breed, goudkleurig, met een lichte zwarte schaduw in de vorm van dunne lijnen. Het woord «Kaffee» werd in het Frans veranderd en gespeld als «Kafe» met een diakritisch teken over de laatste klinker. Rechts stond een kop op een schotel gevuld met dampende koffie.

1995 — 2000

Jacobs (coffee) Logo 1995-2000

Het woord ‘Cafe’ is van het etiket verwijderd. Een hint ervan bleef in een kopje zonder bodem, afgebeeld boven de naam van het handelsmerk en gelegen tussen twee dunne strepen. Het opschrift «Jacobs» is uitgesproken goud geworden, met op sommige plaatsen een glans. Daaronder was een bochtige lijn geplaatst — een vleugje stoom van een warme drank.

2000 — 2010

Jacobs (coffee) Logo 2000-2010

De volgende fase in de evolutie van het embleem bracht een beknopte versie, waarin alle elementen werden vereenvoudigd, met uitzondering van het woord «Jacobs». Het was dun, zwart, elegant, met een cursieve «J» en een rode werveling van geïmproviseerde stoom.

2010 – 2013

Jacobs (coffee) Logo 2010-2013

Gedurende deze periode werd de gouden achtergrond verwijderd en werd er nog een verticale wikkelstrip toegevoegd — een vleugje hete, vers gezette koffie.

2013 – 2017

Jacobs (coffee) Logo 2013-2017

Om de gouden tint terug te geven aan het logo, werden de ontwerpers gedwongen een schaduw toe te voegen aan de letters. De letters «Jacobs» waren driedimensionaal, driedimensionaal, met een lichte gouden glans langs de rechterrand van elke letter. Bovendien werd het lettertype ook opnieuw ontworpen: de ontwikkelaars trokken het omhoog en veranderden de vorm van sommige tekens. In «C» hebben ze bijvoorbeeld de afronding aan de uiteinden verwijderd.

2017 – heden

Jacobs (coffee) Logo 2017

Het huidige logo bestaat uit twee zones. De bovenkant toont een kroon gecombineerd met een koffieboon. Op dezelfde plaats, rechts en links, op een donkergroene achtergrond, staat het jaar waarin het merk is opgericht. Onderaan staat de naam van het bedrijf in de gebruikelijke zwarte kleur. Het is geplaatst op een gouden achtergrond met een lichte markering aan de linkerkant.

De evolutie ervan bestond uit het periodiek verschijnen en verdwijnen van de kroon, beker, stoom en gouden achtergrond. Nu behoudt het logo alleen de authentieke kleuren en het oorspronkelijke uiterlijk van het monarchale attribuut. De letter «J» lijkt op de rechterkant van de beker.

Logo lettertype en kleuren

Jacobs Logo

De inscriptie is gemaakt met een individueel lettertype zonder schreven. Ze verschenen pas in de periode van 1990 tot 2000. De rest van de tijd werd het groteske gebruikt. In latere versies hebben de ontwerpers de eerste letter van de naam aangepast aan de rechterkant van de beker. Het begin van een dergelijke stilering werd in 2000 gelegd en duurt tot op de dag van vandaag voort. De basiskleuren van het corporate palette zijn goud, zwart en donkergroen.