Het legendarische handelsmerk Jack Daniels verscheen in het midden van de negentiende eeuw, toen Jasper Newton, bijgenaamd Jack, die uit het huis was ontsnapt, op 13-jarige leeftijd eigenaar werd van de distilleerderij. Daarvoor studeerde hij de kunst van het distilleren met een lutherse priester en Afro-Amerikaanse slaaf. De flessen geven aan dat het bedrijf in 1866 werd opgericht. Volgens de biograaf gebeurde dit bijna 10 jaar later — in 1875.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Jack Daniëls?
Jack Daniels wordt beschouwd als een van de meest populaire whiskymerken, hoewel de alcoholclassificatie meer als een bourbon kan worden geclassificeerd. Gedistilleerde dranken worden geproduceerd door Jack Daniel Distillery, die op zijn beurt eigendom is van de Brown-Forman Corporation. Het merk bestaat al sinds het einde van de 19e eeuw — vanaf het moment dat tiener Jasper Newton «Jack» Daniel van huis wegliep en zijn eigen distilleerderij oprichtte.
De eerste distilleerderij heette Jack Daniel Distillery. De Jack Daniels-distilleerderij is ontstaan na het verwerven van land naast de grot. Er waren waardevolle minerale bronnen waaruit de fabrikant water putte voor de whisky. Tot ongeveer 1895 werd alcohol gebotteld in grote, ronde flessen met een smalle hals die waren ingepakt in gewoon grijs papier met de naam van het merk. Later werden de beroemde vierkante flessen gebruikt. Jack wilde Old No. 7 viel niet alleen op qua smaak, maar ook qua uiterlijk.
De meest herkenbare whisky van deze fabrikant is Black Label (het is goed voor meer dan 95% van de totale verkoop). Het wordt gefilterd door houtskool en vervolgens bezonken in handgemaakte vaten. Het is zijn label dat als de referentie wordt beschouwd als het om logo’s gaat, want elk drankje van Jack Daniels heeft zijn eigen design en designelementen. Tennessee Honey is bijvoorbeeld versierd met een bijenembleem.
Zelfs vóór het verbod begon de distilleerderij met de verkoop van alcohol in flessen met een presentabel zwart etiket. Het was toen dat de basis werd gelegd voor het moderne logo, dat verschillende wijzigingen onderging. Tegelijkertijd is het weinig bekende regionale merk Old No. 7 werd een iconisch merk en verbeterde de manier waarop we whisky maken.
jaren ’50 — jaren ’90
Het embleem van die tijd weerspiegelt het culturele en historische erfgoed van Jack Daniels. De naam van de oudste distilleerderij staat bovenaan en heeft de vorm van een boog. Het gebruikt een langwerpig hoofdlettertype, waarbij de eerste «J» en «D» veel hoger zijn dan de rest van de letters. Onderaan staat de uitdrukking «OLD TIME», en daaronder staat een authentiek ovaal omgeven door een spiraalpatroon. Binnen in het ovaal staat nog een inscriptie: «Old No. 7 MERK». Het is verdeeld in drie lijnen en wordt aangevuld met twee kleine stippen aan de zijkanten.
Het logo bevat standaard informatie die de fabrikant nodig achtte om op het etiket te plaatsen: producttype, plaats van fabricage, naam eigenaar, naam en jaar van oprichting van de distilleerderij. Het is opmerkelijk dat voor alle inscripties verschillende lettertypen worden gebruikt. De meeste hebben schreven, alleen het woord «Tennessee» is met de hand geschreven.
jaren 1990 — 2011
Kort voor de 21e eeuw kregen Black Label-flessen een nieuw ontwerp. De fabrikant verhoogde de uitdrukking «JACK DANIEL’S» en verlaagde «OLD TIME» om de naam van de distilleerderij visueel te benadrukken. Het ovale spiraalvormige embleem werd ook compact, wat de grootte van de «Old No. 7 MERK». De informatie onderaan het label is anders gerangschikt: door het grote aantal regels moesten de ontwerpers de tekst klein maken. De woorden «Tennessee» en «WHISKEY» bleven groot.
2011 — heden
Op 16 mei 2011 kondigde de distilleerderij aan dat ze de iconische Black Label-fles aan het veranderen was. Het herontwerp raakte de vorm en labels. Tegelijkertijd is het alcoholrecept niet veranderd. Vertegenwoordigers van het merk Cue hebben de belettering vereenvoudigd, die er daarvoor te veel waren. Dus besloten ze de oprichter van het merk te plezieren — een kenner van exquise stijl.
Ze moesten de rommel van woorden verwijderen, omdat de tekst de aandacht afleidde van het belangrijkste — van het logo met de naam van de fabrikant. De zinsnede «OLD TIME» is volledig verwijderd. De twee zijstippen in het ovaal zijn verdwenen. Bovendien, in de zin «Old No. 7 BRAND ”de nadruk verschoof naar“ No. 7 «omdat de ontwerpers het eerste en laatste woord hebben verminderd.
De inscripties op het etiket zelf zien er ook nieuw uit: het woord «QUALITY» is verdwenen, het handgeschreven lettertype van het woord «Tennessee» is nauwkeuriger geworden en de uitdrukking «SOUR MASH» is versierd met golvende lijnen op rechts en links. Bovendien hebben de makers van de nieuwe Black Label-fles een deel van de fabrikantinformatie die onderaan stond verwijderd.
Logo lettertype en kleuren
Kenners van kwaliteitswhisky kennen Jack Daniels als een van de meest woordenrijke merken, met veel tekst en weinig grafische elementen op het etiket. Blijkbaar heeft de distilleerderij iets te zeggen, aangezien het logo alleen uit inscripties bestaat. Het enige niet-typografische element is het decoratieve ovaal met een spiraalvormige rand.
In de loop van de evolutie is een deel van de tekst verdwenen. De ontwerpers hebben informatie verwijderd over hoeveel mensen er in de stad Lynchburg wonen. Vroeger was er een postscript «Pop. 361 ”, maar het kwam niet overeen met de realiteit, want nu zijn er meer dan 2000 mensen in deze nederzetting.
Hetzelfde geldt voor het jaar waarin Jack Daniels werd opgericht. Het wordt niet vermeld op moderne flessen, hoewel er zelfs vóór 2011 de uitdrukking «EST. & REG. IN 1866». Het opschrift is verwijderd, omdat het om controversiële gegevens gaat die niet zijn gedocumenteerd. De woorden «LEM MOTLOW, PROPRIETOR» zijn ook niet langer relevant: het merk is al lang eigendom van de Brown-Forman Corporation.
Tijdens het laatste herontwerp van de BIack Label-fles hebben de ontwikkelaars geprobeerd de labels duidelijk en leesbaar te maken zonder het oorspronkelijke ontwerp te veranderen. De naam van de distilleerderij staat, zoals altijd, in het lettertype Jasper. Het woord «Tennessee» is in handgeschreven Lynchburg Script. Daarnaast zijn er andere serif- en schreefloze lettertypen op het label — zowel standaard als verbeterde versies.
De basis van het logo is zwart in de kleur van het label. De belangrijkste elementen zijn licht: meestal wit, maar er zijn opties met een zanderige tint. Staat het embleem niet op de fles, maar op een witte achtergrond, dan mag het logo zwart zijn.
Wat zijn de verklaringen voor het logo van Jack Daniels?
Het Jack Daniels-logo ziet eruit als een verzameling willekeurige elementen, maar is het niet. Het ovaal, compleet met wervelende lijnen, vertegenwoordigt de kurk, die helpt om de smaak en het aroma van de whisky te behouden. En het intermitterende rechthoekige frame rond de randen herhaalt de vorm van de fles. Wat betreft de zwarte kleur van het label, het wordt als rouw beschouwd. Volgens geruchten begon het te worden gebruikt na de dood van de oprichter van het bedrijf in 1911.
Wie heeft het Jack Daniels-logo ontworpen?
Wie de allereerste versie van het Jack Daniels-logo heeft gemaakt, blijft een mysterie, net als vele andere feiten uit de geschiedenis van dit merk. Maar aan de in 2011 gepresenteerde nieuwe huisstijl van het label is gewerkt door specialisten van ontwerpbureau Cue onder leiding van creative director Alan Colvin.