iTunes Logo

  iTunes Logo

  iTunes is de eigen mediaspeler van Apple die is ontworpen om audio- en video-inhoud af te spelen op apparaten met Windows- en macOS-besturingssystemen. Het is verbonden met een virtuele winkel waar u films, audiobestanden, apps en digitale boeken kunt kopen.

  Betekenis en geschiedenis

  iTunes Logo Geschiedenis

  Wat is iTunes?

  iTunes is een mediaspeler, mediabibliotheek, clienttoepassing en internetradio in één. De dienst is ontwikkeld door Apple Inc. voor het kopen, beluisteren, downloaden en organiseren van digitale media op apparaten met Windows en macOS. De dienst is gestart in 2001.

  Het iTunes-logo is altijd in verband gebracht met muziek, hoewel de dienst meer is geworden dan alleen een speler. Ondanks de snelle evolutie bleven er twee hoofdelementen op het pictogram: de cirkel die de cd voorstelt en de muzieknotatie. De belangrijkste grafische techniek veranderde ook niet – een verloopovergang van tinten, die zelfs na 20 jaar behouden bleef.

  2001

  iTunes Logo 2001

  Het debuutembleem was meteen meervoudig: een cd en een paar noten. Dit bleek voldoende om de specialisatie van de dienst aan te geven en zonder tekstuele informatie. De graphics spraken duidelijk over alles. Op het logo stonden drie achtste noten – niet alleen met een hoofd en een kalmte, maar ook met een vlag. Ze bevonden zich apart van elkaar en waren geverfd in verschillende kleuren met overgangen in kleurverloop: roze, paars, blauw. De achtergrond was een sprankelende cd met een licht regenboogspectrum erboven en reflecties van notities eronder. Hij was lichtjes opgeheven en stond bijna op de rand. Deze indruk is gemaakt door de brede lagere schaduw.

  2001 – 2002

  iTunes Logo 2001-2002

  De applicatie is oorspronkelijk ontworpen als speler voor Macintosh-computers. Destijds had hij een eenvoudig logo van een cd en drie achtste noten, blauw, paars en roze gekleurd. Deze keuze was te wijten aan het feit dat cd’s bedoeld waren om digitale audio-opnames op te slaan en iTunes deze moest vervangen.

  Het tweede logo verscheen een paar maanden later. Dit gebeurde nadat Apple de mediaspeler voor de iPod had aangepast. De ontwerpers veranderden de hoek van de cd en lieten een grote dubbele noot achter in donkerblauw.

  2002 – 2003

  iTunes Logo 2002-2003

  Een jaar later kwam er een versie van iTunes met slimme afspeellijsten uit. De notitie op het pictogram wordt paars.

  2003 – 2006

  iTunes Logo 2003-2006

  In 2003 werd de speler een volwaardige online dienst met een eigen winkel en podcasts. Maar dit had geen invloed op het logo: de ontwikkelaars veranderden alleen het kleurenschema, maakten de notitie groen en verwijderden enkele schaduwen.

  2006 – 2010

  iTunes Logo 2006-2010

  In de loop van de volgende 3 jaar werd de iTunes-interface voortdurend bijgewerkt. Het embleem bleef hetzelfde: een blauw briefje op een glimmende cd.

  2010 – 2012

  iTunes Logo 2010-2012

  In september 2010 werd de 10e versie van de mediadienst met het geïntegreerde sociale netwerk Ping uitgebracht. Dit was de reden voor een globaal herontwerp. De logo-cd is verwijderd omdat deze niet langer relevant was. In plaats daarvan werd een blauwe cirkel met een witte omtrek afgebeeld. De dubbele noot werd opnieuw zwart geverfd en dichter naar het midden verplaatst.

  2012 – 2014

  iTunes Logo 2012-2014

  De ontwikkelaars begonnen weer te experimenteren met nootkleur. Het is nu zo wit als de buitenste ring.

  2014 – 2015

  iTunes Logo 2014-2015

  In 2014 werd iTunes 12 gelanceerd. Het palet van het logo veranderde drastisch: de cirkel werd rood, de donkere schaduwen verdwenen.

  2015 – heden

  iTunes Logo 2015-vandaag

  In juli 2015 verscheen de Apple Music-service, en daarmee een nieuw logo. Het bestaat uit een witgrijze cirkel met een heldere omtrek en een dubbele noot. Het assortiment omvat tinten rood, blauw, paars en blauw.

  Het volgende embleem werd in hetzelfde jaar geïntroduceerd. Na het herontwerp zijn het muziekbord en de buitenrand licht en is de achtergrond gekleurd. Het gerucht gaat dat dit iTunes-label is “gekopieerd” van een oud Apple-logo. De ontwerpers namen simpelweg de onderste drie kleuren van de regenboogappel, maakten ze bleker en willekeurig gemengd in de cirkel.

  Logo lettertype en kleuren

  Logo iTunes

  Elk herontwerp introduceerde alleen kleurveranderingen in het logo – de vorm, het uiterlijk en het aantal elementen bleef altijd hetzelfde. Als gevolg hiervan leidde het visuele evolutieproces tot de opkomst van een eenvoudig embleem, dat een dubbele noot in een witte cirkel met een veelkleurige rand voorstelt. Muzikale tekens worden op een klassieke manier afgebeeld: twee hoofden met rust, die bovenaan zijn verbonden door een gemeenschappelijke dwarsbalk en geschilderd in verschillende kleuren met verloopovergangen. Ze zijn omgeven door een ononderbroken lijn van hetzelfde palet.

  Noch de huidige, noch de vorige versies van het iTunes-logo hebben tekst – er zijn alleen grafische elementen. In het geval dat de naam afzonderlijk wordt gebruikt en niet wordt aangevuld met een embleem, is deze geschreven in het lettertype Myriad Bold. De auteurs zijn ontwerpers Robert Slimbach en Carol Twombly.

  Colorisme is erg belangrijk voor de service, dus het speelt een grote rol in de identiteit, omdat de muzikale overflow subtiel resoneert met de kleurovergangen. Dit wordt benadrukt door het logopalet: het bevat tinten van blauw naar rood in het pastelspectrum. Het kenmerkende assortiment omvat roze kleuren: Medium Orchid (# CC45F2), Steel Pink (# D948DD) en Light Deep Pink (# EA4CC0).