IMDb Logo

IMDb Logo

IMDb is de grootste online bron gewijd aan informatie over cinema, met de mogelijkheid om recensies en beoordelingen te publiceren voor gebruikers van over de hele wereld. Het platform werd gelanceerd in 1990. Drie jaar later verscheen de officiële website. Tegenwoordig is het IMDb-handelsmerk eigendom van de Amazon-groep. Gebruikers van de site hebben toegang tot actuele informatie over meer dan een miljoen films, series, tekenfilms, enz.

Betekenis en geschiedenis

IMDb Logo Geschiedenis

Wat is IMDb?

Allereerst is het een kans om altijd op de hoogte te blijven van het laatste nieuws uit de filmwereld. Geregistreerde gebruikers hebben de mogelijkheid om hun mening te geven over de film die ze hebben gezien door hun eigen mening te plaatsen.

De officiële website van het platform functioneert al lang en daarom is het niet verwonderlijk dat het logo vier keer is gewijzigd. Uniek is de originele versie, die radicaal anders was dan latere wijzigingen.

Logo IMDb

Tegenwoordig is IMDb de meest gezaghebbende bron met een enorme database met films. Tegelijkertijd is de visuele identiteit van het platform vrij eenvoudig en beknopt als het gaat om details. Zo wordt het meteen herinnerd door filmliefhebbers.

In de laatste vier varianten van het logo zijn slechts minimale wijzigingen aangebracht. De merknaam, in vette zwarte letters, stond in een felgele rechthoek met afgeronde hoeken. Het is dankzij het contrast van de kleur die wordt gebruikt voor de naam en de achtergrond dat een gevoel van vertrouwen en autoriteit wordt gecreëerd. Zoals hierboven vermeld, zijn er sinds 2001 minimale wijzigingen in dit formaat aangebracht. Het kan een minimale verandering in het kleurenpalet zijn, werken met achtergrondcontouren, enz.

1993 — 2001

IMDb Logo 1993-2001

De eerste versie van het logo verscheen direct na de lancering van de officiële website van het platform. Het bracht duidelijk de specialisatie van de bron over, zodat een potentiële gebruiker niet eens naar de hoofdpagina hoefde te gaan om te begrijpen wat het project precies aan het doen was. Het logo bestond uit twee elementen. Aan de rechterkant stond de naam van het platform, namelijk «The Internet Movie Database». Aan de linkerkant is er een film met een film en het opschrift «Welcome to». Het gehele logo is in zwart op een witte achtergrond. Tegelijkertijd bevat de verbale inscriptie gewijd aan de naam van het platform ook een schaduw, waardoor het logo nog realistischer wordt.

2001 — 2012

IMDb Logo 2001-2012

Na acht jaar gebruik te hebben gemaakt van de originele versie van het logo, werd besloten om het radicaal te veranderen. In dit stadium werd niet de volledige naam van het platform gebruikt, maar de afkorting «IMDb». De verbale inscriptie is gemaakt in een klassiek lettertype, zwarte hoofdletters, behalve de kleine letter «b», zonder schreven. Het is binnen een gele achtergrond met afgeronde hoeken. Bovendien zorgt het dubbele frame voor een gevoel van volume. Visueel wordt de gele achtergrond geassocieerd met een goudstaaf.

2012 — 2016

IMDb Logo 2012-2016

De vorige versie van het logo was erg populair, maar werd na 11 jaar gebruik ook vervangen. Visueel is het sterk vereenvoudigd. De naam van het platform is iets verhoogd, maar de schrijfstijl blijft identiek aan de versie 2001-2012. Het frame had geen dubbele omtrek. In dit stadium was het een rechthoek met afgeronde hoeken. Tegelijkertijd zorgt het gebruik van een verloop voor een gouden effect, waardoor het logo aantrekkelijker wordt voor de doelgroep.

2016 — 2018

IMDb Logo 2016-2018

In dit stadium werd slechts één element toegevoegd aan het IMDb-logo. Dit is de zwarte omtrek van het frame. De titel en achtergrond zijn niet veranderd.

2018 — heden

IMDb Logo 2018

Het huidige logo is een bijna volledige herhaling van de versie van 2012-2016. Het enige verschil is dat het gouden verloop is veranderd in klassiek geel. De zwarte omlijning op het frame is verwijderd. De naam is ongewijzigd gebleven. Het was in dit stadium dat het IMDb-platform terecht als een van de meest gerenommeerde op de markt werd beschouwd. De gekozen kleurstelling geeft duidelijk de positieve lading en ambities van het project weer.

Logo lettertype en kleuren

IMDb Logo

Het logo is gemaakt met een gedurfd schreefloos lettertype, zo dicht mogelijk bij Impact T.

Het platform is gekozen voor een geel-zwart kleurenschema. Het werd gebruikt in bijna alle stadia van het functioneren van de grootste database met films. In de toekomst zal dit specifieke element waarschijnlijk ongewijzigd blijven, zoals het wordt onthouden door gebruikers over de hele wereld.

Logo IMDb