iHeartRadio Logo

iHeartRadio Logo

iHeartRadio is een digitaal platform en software voor het afspelen van uw favoriete muziek, maar ook voor het luisteren naar nieuws, talkshows, het zoeken naar artiesten en entertainment. Het brengt veel radiostations van verschillende formaten samen, biedt een verscheidenheid aan inhoud, waaronder podcasts en afspeellijsten. Als applicatie zijn er veel opties: voor internet, iOS, Android, Alexa, automotive en andere apparaten.

Betekenis en geschiedenis

iHeartRadio Logo Geschiedenis

De service werd gelanceerd in 2008 en is nu eigendom van de gelijknamige organisatie iHeartMedia, Inc., in 2014 omgedoopt tot Clear Channel. Sinds 2019 is de dienst een grootschalige podcast en streaming omroepdienst, evenals een van de grootste stations ter wereld.

In het voorjaar van 2008 werd voor het eerst een website gelanceerd met songvideo’s, singles op aanvraag, muziekalbums, nieuws en andere radio-entertainmentcontent. In de herfst van hetzelfde jaar verscheen een applicatie voor de iPod Touch en Apple iPhone. Het omvat 12 radiostations in acht markten. In de daaropvolgende jaren breidden de ontwikkelaars het programma uit, waardoor het beschikbaar werd voor toestellen met BlackBerry, Android, Sonos, Xbox 360, iPad.

Tegelijkertijd groeide het aantal ondersteunde stations, evenals het aantal services. Dus in 2012 verscheen het formaat van online audionieuws, weersvoorspellingen en verkeersstromen. Sinds 2013 begon de radiodienst buitenlandse zenders erbij te betrekken en organiseerde het een eigen platform voor humoristische uitvoeringen.

Ondanks de stormachtige activiteit en actieve uitbreiding van zijn service, heeft iHeartRadi het logo niet radicaal verstoord. Ze voerde slechts één herontwerp uit, en zelfs toen een kleine, die geen significante veranderingen met zich meebracht. Daarom is het onderscheidende kenmerk van haar imago stabiliteit.

2008 — 2012

iHeartRadio Logo 2008-2012

Het bedrijfslogo komt volledig overeen met de naam van iHeartRadio en bestaat uit de daarin aangegeven elementen. Het begon met een groot rood hart — een klassiek hart, zoals kunstenaars het allegorisch uitbeelden. Het benadrukt de liefde van het bedrijf voor zijn luisteraars. In het onderste smalle deel van het symbool bevindt zich een schematische zendmast — een gewelfde witte projectie. Daarboven is een solide punt, van waaruit haakjes naar rechts en links divergeren (drie aan elke kant). Dit is een aanduiding van on-air golven die door het station met grote liefde voor het publiek worden uitgezonden.

Tegelijkertijd is het langwerpige element met een punt ook de letter «i», omdat de naam van het platform voor het luisteren naar muziek ermee begint. Onder het hart op één regel staat de woordcombinatie «iheartradio» in doorlopende spelling en in kleine letters. Elk woord erin is gemarkeerd in een bepaalde kleur: «i» en «radio» — in zwart, «hart» — in rood.

2012 — heden

iHeartRadio Logo 2012-vandaag

Het herontwerp bracht geen grootschalige veranderingen met zich mee, omdat de merknaam idealiter het concept, de activiteiten en de naam van het radiobedrijf weerspiegelt. De aangebrachte wijzigingen waren minimaal. De ontwikkelaars hebben het aantal golven teruggebracht tot twee aan elke kant, de uiteinden afgerond en opnieuw geverfd van roze naar wit. Ze maakten ook het hart donkerder en voegden een bordeauxrood tot scharlakenrood verloop toe. Een andere aanpassing is gemaakt aan de letters onderaan. Nu duurt de stationsnaam niet één, maar twee regels, omdat de woorden «iheart» en «radio» gescheiden zijn. De eerste staat in de bovenste rij en is zwart gekleurd, de tweede staat in de onderste positie en is geschreven in zilverachtig lettertype.

Logo lettertype en kleuren

iHeartRadio Logo

Het logo evolueerde alleen in kleur en tekst, maar niet in vorm. De structuur is ongewijzigd gebleven, en dit suggereert dat zowel het management van het radiostation als de luisteraars die dit programma gebruiken het leuk vinden. De traditionele elementen van het logo zijn: een romantisch hart, de letter «i» gestileerd als een zendmast, en de naam van het bedrijf. De rest is variabel en kan worden aangepast. De locatie van de onderdelen is afhankelijk van het land waarin het logo wordt aangebracht, aangezien het in meerdere versies bestaat.

Logo iHeartRadio

Het embleem wordt gedomineerd door twee soorten lettertypen: dun Helvetica Neue en breed grotesk in vetgedrukte letters. Het woord «Radio» wordt in hoofdletters geschreven en «iHeart» is een gemengd woord met een combinatie van hoofdletters en kleine letters.

De ontwerpers kozen voor drie kleuren: rood, zwart en wit. Bovendien is rood, zoals het radiobedrijf zelf benadrukt, basic en drukt het zijn identiteit uit. Er is ook een grijze, die is opgenomen in de aanvullende categorie.