ICQ Logo

ICQ Logo

ICQ is een klassieke messenger die officieel werd gelanceerd in 1996. Het wordt beschouwd als een van de eerste online projecten die zijn ontworpen voor berichten over de hele wereld. Tegenwoordig zijn honderden miljoenen mensen van over de hele wereld actieve gebruikers van ICQ. De messenger-software is beschikbaar voor alle mogelijke besturingssystemen, heeft zowel mobiele als desktopversies.

Betekenis en geschiedenis

ICQ Logo Geschiedenis

Wat is ICQ?

Allereerst is het een kans om niet alleen te zijn. Met behulp van de gepresenteerde online messenger kun je op elk moment een vriend vinden of helemaal gratis met je vrienden chatten.

Tot op heden is het merklogo na de officiële lancering van ICQ vier keer gewijzigd, zijn er minimale aanpassingen aan gedaan, waardoor het nog beter herkenbaar is bij de doelgroep. Over de hele wereld wordt de boodschapper geassocieerd met een groene bloem, maar de eerste variant was compleet anders dan de versie die gebruikers kennen.

1996 — 1998

ICQ Logo 1996-1998

De eerste versie van het logo bestond uit drie hoofdletters ICQ, gescheiden door zwarte stippen. Interessant is dat alle tekens in de naam van de boodschapper een andere grootte hebben. Als «I» en «C» minimale verschillen in volumes hebben, dan is «Q» aanzienlijk minder. Elke letter heeft een schaduw, die een gevoel van driedimensionaal beeld creëert. Onder de «C» is ook een horizontale lijn met een lichte afronding. Het logo is gebaseerd op het principe van belettering, waarbij de letters lijken te zijn getekend, niet geschreven. Het niet-standaard logo trok met zijn minimalisme de aandacht van wereldwijde netwerkgebruikers, maar werd twee jaar later radicaal veranderd.

1998 — 2014

ICQ Logo 1998-2014

De volgende versie van het logo bestond zestien jaar lang. Het was in deze periode dat de gepresenteerde online messenger de grootste populariteit genoot onder de doelgroep. Dit was grotendeels te wijten aan het feit dat ICQ geen echte analogen op de markt had.Het embleem waarmee miljoenen gebruikers over de hele wereld ICQ associëren werd in 1998 geïntroduceerd. Het woordmerk werd volledig verwijderd en er kwam een ​​groene bloem voor in de plaats. De cirkel in het midden van de bloem werd vertegenwoordigd door geel. Tegelijkertijd waren zeven van de acht bloembladen groen. De laatste, rood, viel op, maar maakte het embleem ook levendiger en gedenkwaardiger. Elk element van het embleem had een zwarte omtrek die het ene bloemblad van het andere scheidde.

2014 — 2015

ICQ Logo 2014-2015

In dit stadium kreeg het messenger-logo volume. Dit werd mogelijk door gebruik te maken van het verloop van de primaire kleuren in de afbeelding van de bloem. Op hun beurt werden de contouren minder opvallend.

2015 — 2020

ICQ Logo 2015-2020

Het volume van het embleem is verwijderd. Tegelijkertijd verscheen de afstand tussen de gekleurde bloembladen en werden ook de zwarte contouren verwijderd. Het herontwerp van 2015 gebruikte helderdere kleuren. Het logo zelf werd uiteindelijk eenvoudiger in vergelijking met de vorige versie, maar dergelijke wijzigingen waren vereist door het bedrijf.

2020 — heden

ICQ Logo 2020

Misschien wel de meest tastbare veranderingen sinds het eerste herontwerp van het logo in 2020. Nu bevond de bloem bestaande uit vijf groene bloembladen zich in de zwarte cirkel. Zowel het gele hart van de bloem als het rode bloemblad zijn verwijderd. Als gevolg hiervan is deze versie van het logo de meest beknopte van alle voorgangers geworden.

Als in eerdere versies soms een zwarte inscriptie met de merknaam werd gebruikt, dan was deze hier in alle variaties afwezig.

Logo lettertype en kleuren

ICQ Logo

Samen met het embleem van de online messenger van 1998 tot 2020 werd ook de naam gebruikt, gemaakt in een klassiek lettertype met vette kleine letters.

Ook bestond het kleurenpalet van het embleem in deze periode uit groen, geel en rood. Het gebruik van felle kleuren maakte het mogelijk om de aandacht van de doelgroep te trekken. In de nieuwste variant is het logo progressiever geworden, maar tegelijkertijd merkbaar somber in vergelijking met de opties die in de vorige fasen van de werking van het platform werden gebruikt. Groene bloemblaadjes op een zwarte achtergrond creëren een gevoel van concreetheid, doelgerichtheid van het bedrijf ICQ.

Logo ICQ