HubSpot Logo

HubSpot Logo

HubSpot is de maker van software die u helpt klanten aan te trekken en effectieve contentmarketing uit te voeren. Dit bedrijf is in 2006 opgericht door twee medewerkers van het Massachusetts Institute of Technology. Het door haar ontwikkelde CRM-systeem bleek zo populair dat de omzet in 2015 $ 150 miljoen bedroeg. En in 2021 is dat al 1 miljard. Het platform biedt een groot aantal tools voor websitebeheer, onderhoud, verkoop en reclame, die nodig zijn voor bedrijfsgroei. Ze worden gebruikt door honderdduizenden mensen uit meer dan 120 landen.

Betekenis en geschiedenis

HubSpot Logo Geschiedenis

HubSpot staat niet stil — het breidt zich voortdurend uit en koopt veelbelovende concurrenten op. Dit omvat de Oneforty-app store, kunstmatige intelligentie-ontwikkelaar Kemvi en de nieuwsfeed van The Hustle. Ondanks de uitbreiding van de structuur heeft het bedrijf geen haast om een ​​wereldwijde rebranding door te voeren. De enige wijziging in het logo, die in 2016 plaatsvond, bleek bijna onmerkbaar, omdat de ontwerpers het lettertype zoveel mogelijk hebben behouden. Natuurlijk kun je het oude van het nieuwe onderscheiden: de twee versies gebruiken verschillende tinten oranje en grijs. Ook de verhoudingen zijn gewijzigd, zij het enigszins.

2006 – 2016

HubSpot Logo 2006-2016

Het eerste logo bevatte, net als het huidige, het opschrift «HubSpot». Alle letters waren donkergrijs behalve de oranje «o». Bovendien viel de laatste niet alleen op door zijn felle kleur, maar ook door zijn ongewone vorm. Er staken drie lijnen uit, elk met een punt aan het einde. Daarom kreeg het symbool de naam Sprocket. Het grootste uitsteeksel kwam onder een vreemde hoek uit de bovenste helft van de «o» en de vrije rand viel niet samen met het midden van de aangrenzende «p».

Bij het uitlijnen van de letters gebruikten de ontwerpers tekenspatiëring, dus de afstand tussen de letters varieerde enorm. Individuele selectie van intervallen hielp om de visuele dichtheid van de tekst te verbeteren. Het lettertype miste ook ideale verhoudingen. De lettergaten «o», «p» en «b» waren niet echt rond. Ze lijken meer op ovalen.

2016 — heden

HubSpot Logo 2016

Velen geloven ten onrechte dat na het herontwerp alleen het kleurenschema in het logo is bijgewerkt: in plaats van grijs begon obsidiaan te worden gebruikt en oranje kreeg een roze tint. Maar als je goed kijkt, worden andere veranderingen merkbaar. HubSpot heeft gebruikers laten weten dat de cirkels binnen «o», «p» en «b» nu gegarandeerd rond zijn. In dit geval valt de langste tandwielstrook visueel samen met de middelste «o», en de stip aan het uiteinde bevindt zich op dezelfde lijn met de middelste «p». Alle letterafstanden zijn uniform.

Logo lettertype en kleuren

HubSpot Logo

Het belangrijkste element van HubSpot’s identiteit is een gestileerde «o» die eruitziet als een deel van een diagram. De cirkels in zijn samenstelling symboliseren de onderling verbonden componenten van een bepaald systeem. Er kan worden aangenomen dat dit een set CRM-tools is om potentiële klanten aan te trekken of de klanten zelf die interactie hebben met het bedrijf. Vanuit een ander gezichtspunt lijkt de abstracte tekening op een tandwiel — een klein en onvervangbaar detail dat enorme mechanismen in beweging zet. Deze invulling past ook in het concept van een platform gericht op contentmarketing. Wat Sprocket ook betekent, het ziet er in ieder geval modern en technologisch geavanceerd uit.

De typografie van HubSpot is gebaseerd op de Avenir Next-lettertypefamilie. Maar het woordmerk heeft een eigen stijl: de ontwerpers ontwikkelden het zelf en experimenteerden met de vorm van de letters. Zelfs als Avenir Next als basis werd gebruikt, is het onherkenbaar veranderd. De kleine letters «u», «b» en «p» missen korte uitstekende lijnen. De «S»-randen worden in een hoek van ongeveer 45 graden gesneden. Hetzelfde geldt voor «t»: de bovenkant is afgehakt en het linkerdeel van de horizontale lijn ontbreekt. Het symbool dat de «o» vervangt, ziet er over het algemeen uit als een abstracte tekening in de stijl van het futurisme. Maar het logo heeft zelfs tekenspatiëring, die alle onevenwichtigheden visueel in evenwicht houdt.

Logo HubSpot

Ondanks het feit dat de belangrijkste officiële kleuren van HubSpot lichtblauwe Calypso (#00A4BD) en oranje Lorax (#FF7A59) zijn, is alleen de laatste aanwezig in het logo. In plaats van Calypso kozen de ontwerpers voor een andere tint blauw — Obsidian (#2D3E50). In de merkgids staat dat het bedrijf het meestal voor tekst gebruikt, dus het woordmerk is daarop geen uitzondering.