Holsten Logo

Holsten Logo

Holsten is een Duits biermerk, evenals het lichte bier dat het aanbiedt, 4,5-4,8 procent ABV. Het bedrijf werd opgericht in 1879 en breidde geleidelijk uit naar 7 brouwerijen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hamburg (Duitsland). Het produceert verschillende alcoholische dranken met dezelfde naam, die niet alleen in het land, maar ook in het buitenland worden gedistribueerd. In 2004 werd het merk, samen met zijn industriële sites, overgenomen door de Carlsberg Group, waartoe het nu behoort.

Betekenis en geschiedenis

Logo Holsten

In 1879 werd Holsten-Brauerei opgericht in Hamburg. Het lanceerde de productie van licht moutbier, dat snel populair werd onder de bevolking. De erkenning was zo wijdverbreid dat het bedrijf in 1901 begon met de bouw van zijn eerste overzeese vestiging. Het was gecentreerd aan de rand van Londen.

Vervolgens was het merk actief betrokken bij de absorptie van concurrerende bedrijven in het zuidelijke deel van het noorden van Sleswig-Holsteen. Van 1909 tot 1925 kocht ze verschillende brouwerijen in nabijgelegen landen, en in 1927 breidde ze ze aanzienlijk uit en moderniseerde ze, waardoor haar productiecapaciteit toenam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de brouwerijen van Holsten zwaar beschadigd: velen werden volledig verwoest, enkele gedeeltelijk vernietigd. De directie van het bedrijf nam in 1946 de kapitaalrestauratie van gebouwen op zich. Maar de oorspronkelijke smaak en het premium niveau van bier werden pas veel later – in 1953 – bereikt.

Ondanks de moeilijkheden bleef het bedrijf zich ontwikkelen, de technologie verbeteren en bier produceren onder zijn standaardteken — een ridder te paard met een schild en een zwaard. Dit is een collectief beeld van de helden die voorheen op het grondgebied van Sleswig-Holsteen woonden, waar de belangrijkste productiefabriek en het hoofdkantoor zijn gevestigd. Het personage is een vertegenwoordiger van een lokale Germaanse stam, waarnaar de landen zijn vernoemd en als gevolg daarvan de brouwerij die erop werkt.

Het hoofdlogo van de brouwerij toont een ridder in een helm en harnas. Hij zit op een paard met opgeheven zwaard. In zijn andere hand heeft hij een groot afgebeeld schild, waarop «H» is afgebeeld. Het is erg belangrijk voor de merkidentiteit, omdat het symbool staat voor de Germaanse stam, de locatie van de onderneming, de naam van het bedrijf en het biermerk. Om dit te benadrukken hebben de ontwerpers de letter wit geverfd en op een rode achtergrond geplaatst. In deze versie zijn het paard en de ruiter naar links gericht.

Er zijn verschillende andere versies van het embleem. Een ervan wordt gebruikt voor productetikettering, de andere wordt gebruikt op de officiële website. Op de etiketten staat een bijna gelijkaardig bord, maar niet in zwart en rood, maar in groen en rood. De ridder heeft geen zwaard in zijn handen, maar een speer met een vlag op een lange schacht. Het paard steigert en kijkt naar rechts. Het enige onveranderde element was een driehoekig schild naar beneden gericht met een witte letter in het midden.

De versie van het logo voor de site herhaalt volledig het markeringsembleem. Daarop staat dezelfde ruiter met een vlag in de vorm van een puntige speer en een rood schild. Het vizier van zijn helm is open, de staart van het paard wappert in de wind, wat dynamiek toevoegt, en ze staat zelf op haar achterpoten en beweegt haar voorpoten in de lucht, alsof ze zich voorbereidt op een krachtige sprong. Alle elementen zijn geschilderd in turkoois, wit en zwart. Rondom het centrale karakter staat de naam van de brouwerij, de locatie en het jaartal van verschijning.

Logo lettertype en kleuren

Holsten Logo

Alle logo’s van het biermerk hebben de naam in grote vette schreef. Dit is een klassiek lettertype met brede schreven en afsnijdpunten aan de uiteinden. Het bedrijfspalet omvat zwart, wit, rood (gebruikt op het hoofdembleem), evenals groene en turquoise kleuren (aanwezig op extra opties).