Hoegaarden Logo

Hoegaarden (beer) Logo

Hoegaarden is de naam van een brouwerij, een biermerk en een Belgisch dorp waar het sinds 1445 van oorsprong wordt geproduceerd. De sterkte van de alcoholische drank is ongeveer 5 procent. Het wordt gebrouwen met ongekiemde tarwe, ongemoute haver, gerstemout, sinaasappelschil en koriander. Het kenmerk is het ontbreken van filtratie, dus het originele product is altijd wit en troebel. Tegenwoordig produceert het gelijknamige bedrijf zes soorten bier en cocktails onder dit handelsmerk. Het merk is eigendom van InBev, ontstaan ​​uit de fusie van de Belgische fabriek Interbrew met het Braziliaanse bedrijf AmBev.

Betekenis en geschiedenis

Hoegaarden Logo Geschiedenis

Het dorp Hoegaarden was al in de middeleeuwen beroemd om zijn witbier van hoge gisting, dus eigenlijk is het al sinds 1318 bekend. Een eeuw later kreeg hij een wijdverbreide populariteit, toen twee kloosters in dat gebied verschenen en bier begonnen te brouwen. De actieve ontwikkeling van de industrie leidde ertoe dat er in de 19e eeuw 13 brouwerijen en 9 distilleerderijen tegelijk in het dorp waren.

Tijdens de oorlogsperiode stond de bevolking echter onder sterke druk van Duits Duitsland: door overvallen verarmde het dorp en leed het oorspronkelijke brouwsel verliezen. De laatste onderneming die witte ongefilterde drank produceerde, werd in 1957 gesloten. In 1966 besloot de lokale melkboer Pierre Celis, die eerder had geholpen bij het brouwen van het bier, echter het oude gebruik nieuw leven in te blazen en het recept nog steeds niet verloren te laten gaan. Op de hooizolder opende hij brouwerij de Kluis met dezelfde ingrediënten als zijn voorouders.

De zaken gingen bergopwaarts, daarom kocht de ondernemer het gebouw van een voormalige limonadefabriek om de terreinen uit te breiden. Maar in 1985 was er een brand die bijna alles verwoestte. Toen kwam de grootste Belgische brouwerij, Interbrew, Celis te hulp: ze kende geld toe voor het herstel van de productie.

Later realiseerde de eigenaar zich echter dat het geld om egoïstische redenen was verstrekt: Interbrew begon te eisen dat hij het bierrecept veranderde en overschakelde naar de variëteiten die het aanbiedt. De eigenaar weigerde en verkocht haar zijn hele bedrijf, en met het geld dat hij ontving, verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Daar begonnen zijn dochter en haar man met de productie van het originele bier.

Logo Hoegaarden

De misverstanden over twee soorten dezelfde drank, gebrouwen in de Verenigde Staten in de Celis-fabriek in Austin, Texas en in België in het dorp Hoegaarden, duurden niet lang. In 1989 werd de Belgische brouwerij gekocht door Interbrew. Ze fuseerde vervolgens met AmBev en creëerde een nieuwe entiteit genaamd InBev, die nu eigenaar is van het merk. Ze weigerde het recept voor wit ongefilterd bier te veranderen onder druk van de lokale bevolking, die protesten organiseerde.

Het logo van het biermerk bestaat uit de naam geschreven in grote gotische letters. Witte letters worden gevormd dankzij de brede blauwe rand, die zelfs in de gaten zichtbaar is. Daarboven zijn twee symbolen — vijfhoekige schilden met rondingen aan de onderkant, in de vorm van wapenschilden. Maar toch zijn ze dat niet, omdat ze niets te maken hebben met heraldische tekens. Dit zijn de kenmerken van het brouwproces en de bisschoppelijke waardigheid ter ere van de monniken die ooit bier produceerden. Ze zijn geschilderd in licht gouden kleur.

Het verre icoon toont een hand die een geperforeerde spatel vasthoudt. In de oudheid werd het gebruikt om het wort te roeren — een dikke brij bestaande uit mout gebrouwen in heet water. Brouwers «schepten» handmatig de fermenterende stroperige substantie. Het werk was zwaar, dus het schouderblad bleef als een herinnering aan die verre tijden.

Op het nabije schild is een andere hand afgebeeld, maar deze keer met een staf met een afgerond bovendeel. Dit is een patronaatssymbool van het bisdom Luik. De staf heeft een spiraalvormige punt met twee kleine takken. Hij zegt dat de predikant een «pastor» is voor zijn bevolking (voorheen was de bisschop het hoofd van de hele staat), en hij was vooral voorstander van de brouwers. Daarom is de hand van een vertegenwoordiger van een hoge katholieke rang zichtbaar op de ikoon.

Logo lettertype en kleuren

Hoegaarden Logo

De inscriptie in het Hoegaarden-logo is getypt in een lettertype genaamd AurelisADFNo2Std-Regular. Dit is een schreefloze gotische stijl, maar met kleine punten aan de uiteinden van de letters «H», «g», «d» en «r». Het corporate palet bestond altijd uit een combinatie van blauw en geel. Ze verpersoonlijken water en graan (tarwe, gerst, havermout), wat de basis is van een unieke drank.