Hennessy Logo

Hennessy Logo

Cognac Hennessy heeft de tand des tijds doorstaan, want zijn fans waren vorsten: Louis XVI uit Frankrijk, George IV uit Groot-Brittannië en de vrouw van Paul I uit Rusland. En in 1859 begon hij de Franse cultuur in Oost-Azië te vertegenwoordigen, omdat de eerste partij van een elite alcoholische drank naar China ging. De hele geschiedenis, die teruggaat tot 1765, is een pad naar prestige en populariteit. Nu maakt het cognachuis deel uit van de holding Louis Vuitton — Moët Hennessy, die zich bezighoudt met de productie van luxegoederen.

Betekenis en geschiedenis

Hennessy Logo Geschiedenis

Hennessy dankt zijn oorsprong aan de Ier Richard Hennessy, een officier in het leger van Lodewijk XV. De werknemer was tijdens de gevechten gewond geraakt en kreeg de opdracht. Hij probeerde zijn eigen drankhandel te openen, maar werd pas succesvol toen hij zelf alcohol begon te produceren. De zakenman vestigde zich in de stad Cognac, waar alle voorwaarden waren om cognac te maken.

Richard noemde het merk naar zichzelf, waarmee hij de naam Hennessy in de geschiedenis van ethanolproducten voortzette. En als logo is gekozen voor het familiewapen, dat een opgestoken hand voorstelt met een in de vuist gebalde bijl. Dit symbool staat bekend als Bras Armé. Het komt overeen met het militaire thema, omdat de Ierse officier 12 jaar in het leger heeft gediend, waardoor hij het Franse staatsburgerschap kon verkrijgen.

Toegegeven, het was niet Richard die het embleem goedkeurde, maar zijn nakomelingen. Het gebeurde in 1856 toen een populaire alcoholische drank een nieuw etiket nodig had. Na 9 jaar verschenen er sterren op de flessen cognac, wat wijst op blootstelling. Deze classificatie werd voorgesteld door de vertegenwoordiger van de vierde generatie Hennessy en na een kleine wijziging begon het over de hele wereld te worden gebruikt. Het logo is ook wereldberoemd geworden. Ondanks de pogingen van kunstenaars om het ontwerp te moderniseren, verandert het concept van het symbool niet.

Logo Hennessy

Bras Armé weerspiegelt Richards militaire glorie, aangezien zijn militaire dienst hem indirect hielp om zich in Frankrijk te vestigen en een drankhandel te starten. Het grafische teken van Hennessy prijkt al sinds 1856 op etiketten. Een in harnas gehulde hand houdt een hellebaard vast, een wapen uit het Louis XV-tijdperk. Daaronder staat het gekrulde opschrift «Maison Fondée en», dat dankzij de fijne kalligrafie de Franse charme vertegenwoordigt. Nog lager is het oprichtingsjaar van het bedrijf: 1765. Het viercijferige nummer is aan beide zijden omgeven door een decoratief ornament.

De volgende regel bevat het woord «Hennessy». Het is het meest zichtbaar omdat de letters vergroot en vetgedrukt zijn. Het onderste deel van het logo wordt ingenomen door de laatste inscriptie, die niet alleen het type alcohol aangeeft, maar ook de plaats van productie: «COGNAC». Het iconische Hennessy hellebaard handembleem belichaamt aristocratie, adel en de wil om te winnen. En de tekst vormt een harmonieuze aanvulling op de tekening, waardoor deze nog expressiever wordt.

Logo lettertype en kleuren

Hennessy Logo

Er zijn veel inscripties op het logo van het cognachuis en elk heeft zijn eigen ontwerp. De uitdrukking «Maison Fondée en» is een voorbeeld van verfijnde Franse stijl. Het lettertype bootst kalligrafisch handschrift na met wervelingen en een uitgesproken rechtse helling. De merknaam heeft een heel ander design. Het gebruikt een vet lettertype met dunne driehoekige schreven en een contrasterende overgang van de hoofd- en verbindingsstreken. Voor het woord «COGNAC» is een soortgelijk lettertype gekozen, maar de letters zijn minder vet. Een eenvoudig zwart-wit palet benadrukt de adel en aristocratie van de drank.