Heineken is een internationaal biermerk. Het is van het Nederlandse concern Heineken N. V., waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1864. In de tweede helft van de 19e eeuw kocht ondernemer Gerard Adrian Heyneken brouwerij De Hooiberg. Ze werd geërfd van vader op zoon en vervolgens op kleinzoon. Terwijl het zich ontwikkelde, absorbeerde het bedrijf zijn belangrijkste concurrenten in verschillende landen en nam uiteindelijk de tweede plaats in de wereld in op het gebied van bierproductie.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Heineken?
Heineken Lager Beer is een merk van sterke drank met een sterkte van 5%. Het is eigendom van het Nederlandse bedrijf Heineken N.V., dat van een Amsterdamse brouwerij is uitgegroeid tot de leider van de alcoholmarkt. Het belangrijkste ingrediënt in bier is een gist genaamd «Heineken A-gist», gekweekt door een leerling van de Franse microbioloog Louis Pasteur in 1886. Tegelijkertijd begon de productie van Heineken pale pils in 1864.
De grondlegger van het moderne logo kan worden beschouwd als Alfred Henry (Freddy) Heineken, die eerst als reclamemanager werkte en daarna CEO werd. Hij begeleidde persoonlijk alle ontwerpwijzigingen en voerde bewerkingen uit. Hij slaagde erin zijn achternaam te bestendigen en er een beroemd merk van te maken.
1864 — 1884
De eerste versie van het embleem is niet bewaard gebleven. Er wordt aangenomen dat zij het was die model stond voor het volgende handelsmerk en dat er geen exacte informatie is over hoe ze eruitzag.
1884 — 1889
In 1884 verscheen het legendarische ovale logo op Heineken bierflesjes. Het was opgedeeld in drie delen. De eerste is een wit centrum met artistieke versieringen en een vijfpuntige ster met de afkorting «HBM». De tweede is een groen kader met de woorden «HEINEKEN’S AMSTERDAM-ROTTERDAM». De derde was een horizontale zwarte tape waarop de productnaam was gemarkeerd: «PILSENER BIER».
1889 — jaren 30
Na een klein herontwerp kregen de kleuren een koele tint. In de bovenste helft van het ovaal verschenen rode inscripties «GRAND PRIX PARIS 1889», «HORS CONCOURS MEMBRE DU JURY PARIS 1900» en «TRADE MARK». Het figuratieve ornament werd vervangen door twee medailles, aangevuld met de zinnen «DIPLOME D’HONNEUR AMSTERDAM 1883» en «MEDAILLE D’OR PARIS 1875».
1930 — 1954 (Nederlandse versie)
Bier, dat tot 1954 in Nederland werd verkocht, gebruikte een rechthoekig embleem met afgeronde hoeken. Het midden werd ingenomen door een grote vijfpuntige rode ster. Links en rechts van de bovenbalk waren twee oude wapenschilden. Over de hele ster stonden de woorden HEINEKEN’S, PILSENER en BIER. Hieronder — «AMSTERDAM ROTTERDAM».
1930 — 1951 (internationale versie)
Van 1930 tot 1951 werden overal behalve Nederland flessen versierd met een ovaal logo. Het was een herziene versie van het handelsmerk, dat in 1889 verscheen. Het belangrijkste verschil is de nieuwe inscriptie «HEINEKEN’S LAGER BEER» en «HEINEKEN’S BREWED IN HOLLAND». De eerste bevindt zich bovenaan het groene frame en de tweede bevindt zich op de zwarte transversale tape. De ster in het bovenste halfovaal werd rood.
1951 — 1954 (internationale versie)
In 1951 verfijnden de ontwerpers het vorige embleem door een extra witte rand toe te voegen. En ze slaagden erin om er een hele tekst in te stoppen: “GEBROUWD EN GEBOTT DOOR HEINEKEN’S BROUWERIJ. ROTTERDAM (HOLLAND) — NETTO INHOUD 12 FL. OZ. » van rode kleur. De ster werd weer wit zodat er geen associatie met het communisme zou zijn.
1954 — 1974
In 1954 introduceerde de brouwerij een ovaal logo met het woord «Heineken» op een zwart horizontaal lint. Alle letters behalve de eerste waren kleine letters. Freddy Heineken wilde dat het label geloofwaardig was, dus koos hij voor een afgerond lettertype.
1974 — 1991
Halverwege de jaren zeventig. de ontwerpers veranderden de vorm van het embleem, waardoor het ovaal werd afgeplat. Bovendien verwijderden ze enkele inscripties, vergrootten ze de band met de naam van het concern en omcirkelden ze het buitenste witte kader met een groene streep.
1991 — heden
Het merk betrad de nieuwe eeuw met een minimalistisch logo dat alleen uit het woord «Heineken» en een rode vijfpuntige ster bestaat.
Logo lettertype en kleuren
Een herkenbare merknaam is een van de factoren achter het wereldwijde succes van Heineken. Altijd ovaal geweest, met uitzondering van de Nederlandse versie 1930-1954. De belangrijkste elementen — een zwart lint, een vijfpuntige ster, keurmerken en veel inscripties — prijken al zo’n 127 jaar op bierflesetiketten. Alles veranderde in 1991 toen de ontwerpers onnodige details verwijderden en alleen de ster en de naam van het bedrijf overbleven.
De moderne versie van het logo vormt de basis voor het corporate type Heineken Serif met de kenmerkende afgeschuinde e. Het is ontwikkeld door ontwerpbureau Eden op basis van het Horizon-lettertype. Het palet bevat drie kleuren: flesgroen, wit en rood.
Waarom is het Heineken-logo groen?
De brouwerij begon al in de vorige eeuw met het gebruik van groen op het etiket, maar pas in 1954 kreeg het de moderne tint die bekend staat als Heineken Green, die de kleur van flessenglas benadert. We kunnen stellen dat dit hetzelfde traditionele Heineken identiteitselement is als de rode vijfpuntige ster. Groen symboliseert rust, vertrouwen en natuurlijkheid.
Wat is het Heineken-logo?
Heineken gebruikt momenteel twee logo's. De eerste hiervan, gemaakt in 1974, bevat de groene merknaam, die is geschreven in vette letters met afgeronde schreven. Alle drie de e's zijn enigszins scheef. In de tweede versie, gepresenteerd in 1991, is het woordmerk aangevuld met een rode vijfpuntige ster. Het bevindt zich aan de rechterkant en symboliseert de brouwtraditie.