Havana Club Logo

Havana Club Logo

Havana Club is een Cubaans alcoholisch merk dat wereldwijd rum levert. José Arechabala SA, opgericht in 1878, ontwikkelde het in 1934 als onderdeel van hun onderneming. De oprichter van de distilleerderij is de familie Arechabala: ze openden het in de stad Cardenas, waar ze lange tijd een alcoholische drank produceerden die alleen geschikt was voor consumptie door piraten en vooral sterke vertegenwoordigers van de sterke helft van de mensheid. Hij was zo sterk! Na de revolutie werd het bedrijf eigendom van de staat, aangezien het werd genationaliseerd. Nu blijft de kwestie van eigendom van het handelsmerk en de productiesite onopgelost, aangezien ze worden geclaimd door twee juridische entiteiten: Cuba Ron Corporation (met Pernod Ricard) en Bacardi.

Betekenis en geschiedenis

Havana Club Logo Geschiedenis

In de begindagen van het bestaan ​​van de distilleerderij was alles eenvoudig en duidelijk met zijn eigendom: het was eigendom van de familie Arechabala. Maar na de Cubaanse revolutie in 1959 veranderde de situatie drastisch. In eerste instantie werd het bedrijf staatseigendom. Daarna werd het overgedragen aan het eigendom van José Arechabala SA — in de verhouding van 50/50 procent, waarbij het tweede aandeel toebehoorde aan de regering van het land. De genationaliseerde onderneming begon actief rum te produceren en naar het buitenland te exporteren, met uitzondering van de Verenigde Staten, die er een embargo op legden.

Tegelijkertijd kocht de familie Bacardi, die het eiland Cuba verliet na de staatsgreep die daar plaatsvond, het originele recept voor een Cubaanse alcoholische drank uit Arechabala, begon deze te produceren en zorgde voor leveringen aan de Verenigde Staten. Dit gebeurde in 1994. Een concurrerend product met dezelfde naam wordt gemaakt in de gemeente Puerto Rico aan de kust van Cataño. Rechtszaken tegen dit merk lopen nog.

De eerste keer was de wet aan de kant van Bacardi (in 2012), waarna het bedrijf besloot de productie van Cubaanse rum onder het oorspronkelijke merk te verhogen. Zij verwierf het recht daarop vanwege het feit dat de nationalisatie onder schot plaatsvond en gewelddadig was, zonder compensatie van de nieuwe eigenaar. Zo is er een exclusieve situatie ontstaan, en wie er eigenlijk meer claimt voor de Havana Club is niet bekend.

Logo Havana Club

Het is echter betrouwbaar bekend dat de naam van het merk en de alcoholische drank die op basis van suikerriet wordt geproduceerd, diepe patriottische wortels heeft. Het combineert twee symbolen die elke inwoner van dit eiland dierbaar zijn. De eerste is de hoofdstad met oogverblindende charme, de tweede is een passie voor een opruiend clubleven, dat overloopt van de brandende adem van de zon. Hierdoor ontstond de naam Havana Club.

Het officiële logo werd in 1934 aangenomen, toen het merk in feite werd geboren. Het bestaat uit drie delen, thematisch met elkaar verbonden. De achtergrond is een heldere rode cirkel met een gele rand. Het personifieert de hete Cubaanse zon en vult de rum met levengevende warmte. In het bovenste deel is een jong meisje. Ze staat met opgeheven hoofd trots. In de ene hand houdt ze een hoge staf met vier kronen verbonden in een kruis. Dit is Giraldy, een schoonheid uit legendes, die haar hele leven op haar minnaar heeft gewacht, die naar zee ging op zoek naar een fontein van de jeugd en nooit meer terugkwam. Haar afbeelding symboliseert Havana.

Onder de gehele breedte van het embleem staat de naam van het alcoholmerk. Het is gemaakt in blokletters in een klassieke stijl. Geometrisch proportionele tekens worden op de optimale afstand van elkaar geplaatst, wat zorgt voor een uitstekende leesbaarheid van de tekst. Elk van hen heeft een bordeauxrode schaduw aan de rechterkant en een dubbele rand rond de omtrek: de binnenste lijn is geel, de buitenste is zwart.

Logo lettertype en kleuren

Havana Club Logo

Het Havana Club-logo gebruikt het lettertype Futura Std Condensed Bold met elementen die doen denken aan SoftMaker’s Florida Serial ExtraBold en Occupant Fonts’ Relay Compressed Bold. Van de gratis lettertypen komt Sans Serif Exb FLF Cond er dichtbij. Het kleurenpalet van het embleem is rijk en helder. Het wordt gedomineerd door rood, geel, wit, goud en zwart, die de brandende adem van de Cubaanse zon en de kracht van authentieke rum overbrengen.