Halifax Logo

Halifax LogoHalifax is geen onafhankelijke bank, maar een van de divisies van de Bank of Scotland. Het verscheen in 1853 in het centrum van Halifax, waar de naam vandaan komt. In eerste instantie was het een bouwcoöperatie die woningbouw financiert. Na de goedkeuring van nieuwe wetten in de jaren tachtig. de organisatie breidde zich uit. Ze begon een hypotheekbedrijf te ontwikkelen en creditcards aan klanten aan te bieden. Vervolgens vonden er verschillende fusies plaats die leidden tot het verdwijnen van Halifax als juridische entiteit. Het is momenteel niet meer dan een handelsnaam die eigendom is van de Bank of Scotland.

Betekenis en geschiedenis

Halifax Logo Geschiedenis

Een merk met meer dan anderhalve eeuw geschiedenis streeft ernaar relevant en modern te worden, daarom herziet het regelmatig zijn visuele identiteit. Door deze benadering van zijn eigen imago kan hij het hoofd boven water houden, omringd door concurrerende fintech-startups.

Het beroemde «X» -symbool waarmee Halifax wordt geassocieerd, is relatief recent. Eerdere logo’s waren gericht op de naam van het bedrijf en bevatten geen aanvullende decoratieve elementen. De originele versie van de vergrote X is ontworpen door Wolff Olins. Het is een van de meest iconische emblemen van het VK geworden. Moderne ontwerpers hebben het uiterlijk enigszins veranderd om het merk aantrekkelijk te maken voor zowel jonge mensen als de oudere generatie.

1925 — 1933

Halifax Logo 1925-1933

Een jaar na de opening van het kantoor in Londen nam Halifax een nieuw logo aan met de naam. Het woord «HALIFAX» stond op de bovenste regel en was in grote letters geschreven. De tweede rij werd bezet door de uitdrukking «BOUWSOCIETY», die kleinere hoofdletters gebruikte. De kleur was donker — iets tussen zwart en bruin in.

1933 — 1965

Halifax Logo 1933-1965

De ontwerpers veranderden de breedte van de tekens en de grootte van de letterafstand, zodat de inscriptie op de onderste regel meer ruimte begon in te nemen. Het woord «HALIFAX» is daarentegen visueel verminderd. Aan de uiteinden van de letters verschenen kleine depressies, hoewel de stijl over het algemeen niet veranderde. Zwart werd gekozen als de hoofdkleur en de achtergrond bleef wit.

1965 — 1977

Halifax Logo 1965-1977

In 1965 werd het lettertype nog wat veranderd, zodat de twee regels weer even lang waren. De letters in de zin «BUILDING SOCIETY» zijn dunner geworden, en in het woord «HALIFAX» — groter.

1977 — 1985

Halifax Logo 1977-1985

Na een ander herontwerp werd de onderste inscriptie verwijderd. De letter «X» kreeg een niet-standaard uiterlijk: het zag eruit als een oneffen handgetekend kruis.

1985 — 2019

Halifax Logo 1985-2019

In 1986 kreeg de bouwcoöperatie meer financiële vrijheid. Voordat hij het bedrijf uitbreidde, nam hij een nieuw logo aan met een blauwe ‘HALIFAX’-letters omgeven door dezelfde blauwe strepen. De horizontale lijnen boven en onder vormden een vorm die qua omtrek leek op de letter «X».

2019 — heden

Halifax Logo 2019-vandaag

Op 5 april 2019 werd het merk Halifax opnieuw gelanceerd in overeenstemming met de «Making It Happen» -strategie. De vernieuwing van de huisstijl was bedoeld om het merk concurrerend te maken tegen de achtergrond van Starling, Atom, Monzo. De visuele identiteit is ontwikkeld door het in Londen gevestigde creatieve bureau Rufus Leonard, dat ook verantwoordelijk is voor de identiteit van de Lloyds Banking Group.

Het huidige Halifax-logo ziet er laconiek uit. De letters zijn dunner en de vele horizontale strepen zijn vervangen door vier gekleurde blokken. Zoals Carlo D’Alanno, een van de leiders van Rufus Leonard, toegaf, liet hij zich inspireren door de esthetiek van andere fintech-bedrijven. Misschien is dit de reden waarom CEO Monzo Halifax beschuldigde van plagiaat.

Logo lettertype en kleuren

Halifax Logo

De gestreepte «X» zag eruit als een IBM-symbool. Bovendien werden de lijnen in de digitale ruimte gewist, wat in tegenspraak was met de wens van het bedrijf om de markt van moderne financiële technologieën te betreden. De nieuwe interpretatie van het embleem loste dit probleem op: de herziene «X» bestaat uit vier grote parallellogrammen die duidelijk zichtbaar zijn op elke schaal.

Het bureau van Rufus Leonard heeft geen globale veranderingen doorgevoerd, maar de identiteit slechts in geringe mate vereenvoudigd. De ontwerpers zeiden dat Halifax «niets kapot heeft», dus het is niet nodig om het merk volledig opnieuw te lanceren. Vanuit hun oogpunt was het voldoende om de stijl een beetje te moderniseren om nieuwe klanten aan te trekken — allereerst jonge mensen.

Logo Halifax

Het nieuwe lettertype is dunner dan de vorige. De letters zijn dunner doordat ze verticaal langwerpig zijn. Dit is bijna een exacte kopie van een lettertype genaamd Falling Sky Blk, dat is ontwikkeld door de typografische studio Cannot Into Space Fonts.

De basiskleur blijft, zoals eerder, blauw. Maar nu zijn er twee tinten in het palet: een donkerder (# 011747) en de tweede lichter (# 005EB9, vergelijkbaar met Honolulu-blauw). Tegen een witte achtergrond zien ze er rustgevend uit omdat de ontwerpers een gastvrije sfeer wilden creëren die niet te streng of officieel zou zijn.