Guinness Logo

Guinness Logo

Guinness is een merk van donker Iers bier dat is ontstaan ​​in de St. James’s Gate in Dublin. De maker is zakenman Arthur uit de Guinness-familie. Het was ter ere van deze dynastie dat zowel de variëteit van sterke alcoholische dranken als het bedrijf dat het produceerde, werden genoemd. Het jaar van herkomst is 1759. Sindsdien is het uitgegroeid tot het meest succesvolle merk van Ierland en wordt het naar meer dan 120 landen over de hele wereld verzonden. In 1932 werd het hoofdkantoor van het bedrijf verplaatst naar Londen en in 1997 fuseerde Guinness plc met Grand Metropolitan tot de brouwgigant Diageo, die nu eigenaar is van het merk. De smaak van zijn originele bier is gebaseerd op gemoute en ongemoute gerst.

Betekenis en geschiedenis

Guinness Logo Geschiedenis

In het midden van de 18e eeuw begon de jonge brouwer Arthur Guinness in de stad Dublin met het brouwen van bier. Om dit te doen, huurde hij in december 1759 een verlaten onderneming voor 9.000 jaar en, 10 jaar later, exporteerde hij zijn alcoholische drank al naar het VK. In 1778 breidde de ondernemer het assortiment uit door zich nieuwe technologieën eigen te maken: hij begon met het produceren van donker bier. Het is het belangrijkste product geworden waar Guinness al vele jaren mee te maken heeft. Het produceerde drie variëteiten: enkele, dubbele en exportstout.

Geleidelijk steeg de verkoop en werd het bedrijf de belangrijkste leverancier van sterk donker bier op de Ierse en Britse markt. Het ging naar de beurs in de herfst van 1886 en verkocht gemiddeld 1.138 vaten bier per jaar. Bovendien maakte de brouwerij op geen enkele manier reclame voor haar drankje (deed geen reclame), bood er geen kortingen op aan en hield geen promoties. Op zichzelf was hij enorm populair. Daarna overleefde het bedrijf de moeilijke oorlogstijd, maar ging niet failliet.

Logo Guinness

In 1986 kocht Guinness Distillers en in 1997 fuseerde het met Grand Metropolitan tot Diageo. Als gevolg van meningsverschillen bleef het bedrijf echter een onafhankelijke entiteit en behield het de exclusieve rechten op het oorspronkelijke bier, het merk en alle bijbehorende handelsmerken. Nu is het een enorm bierimperium, bekend over de hele wereld. Het heeft niet alleen zijn eigen productiesites, maar ook gepatenteerde technologieën waarmee het verschillende soorten bier kan produceren.

Flessen met het harplogo zijn zeer herkenbaar en er is veel vraag naar. De afbeelding van een muziekinstrument verscheen in 1862 op etiketten. Het is gemodelleerd naar de Trinity College Harp, het legendarische symbool van Ierland sinds de tijd van koning Hendrik VIII. De brouwerij registreerde haar embleem officieel in 1875 na de vrijgave van de wet op de registratie van handelsmerken. Bovendien is haar harp niet naar links, maar naar rechts gedraaid, wat afwijkt van de tekening op het nationale Ierse wapen. Er zijn in totaal zes versies van het originele embleem.

1759 — 1862

Tijdens deze periode van de geschiedenis deed de Guinness-brouwerij weinig aan zelfpromotie en promootte ze op geen enkele manier haar product, omdat het al erg populair was. Het bedrijf richtte zich vooral op het assortiment en op de ontwikkeling van basis- en innovatieve technologieën voor de productie van verschillende soorten bier. Haar persoonlijke logo verscheen later, toen de Trade Marks Registration Act werd goedgekeurd.

1862 — 1995

Guinness Logo 1862-1955

De Ierse brouwerij gebruikt al lang een monochroom stempelachtig bord. Het was een verticaal langwerpig ovaal met een massa van verschillende informatie, die leek op een reclamemiddel. Van de grafische elementen erop waren een harp, een gedraaid touw met een herhalend ornament en een dubbel frame.

1955 — 1968

Guinness Logo 1955-1968

Guinness keurde vervolgens een minimalistisch logo goed, vereenvoudigd tot een harp op een witte achtergrond. Het muziekinstrument was tot in het kleinste detail gedetailleerd: het herhaalde het aantal snaren, vorm, rondingen, patroon van het origineel.

1968 — 1997

Guinness Logo 1968-1997

In 1968 voegden de ontwikkelaars van het embleem de naam van het biermerk toe aan de harp, maar vereenvoudigden ze het instrument zelf. Ze maakten het schetsmatig, waarbij de basisstructuur werd behouden in plaats van het detail. De inscriptie was vetgedrukt, groot, gemaakt in stenciltype met hoofdletters.

1997 — 2005

Guinness Logo 1997-2005

De ontwerpers hebben gewerkt aan de elegantie van het Guinness-logo, waarvoor ze de inscriptie hebben uitgedund en het oude serif-lettertype hebben behouden. Ze hebben ook de harp gerestyled en omgevormd tot een miniatuur gouden badge. Rechts en links van het muziekinstrument verscheen het oprichtingsjaar van de brouwerij, verdeeld in twee delen: «17» en «59».

2005 – 2016

Guinness Logo 2005-2016

Deze periode wordt gekenmerkt door het gebruik van de semi-groteske in plaats van de antiqua, hoewel de letters nog steeds in hoofdletters waren en dezelfde grootte hadden als voorheen. Bovendien hebben de ontwerpers de harp volledig opnieuw getekend: ze veranderden het aantal en de dikte van de snaren, scheidden ze van de zijkanten, verwijderden de witte opening aan de bovenkant van het instrument, verwisselden de dunne en dikke lijnen aan de linkerkant. Daarnaast koppelden ze de cijfers aan de oprichtingsdatum van de brouwerij.

2016 — heden

Guinness Logo 2016

Nu wordt het logo met een gedetailleerde harp gebruikt. Het heeft vloeiende lijnen, sierlijke rondingen, fijne schaduwen aan de boven- en rechterkant, brede zijkanten, duidelijke en gelijkmatige snaren. De makers van het logo hebben het jaar van verschijning van het bedrijf naar de linkerkant verplaatst en in het wit gemarkeerd. Ze hielden de naam Guinness in het zwart, maar brachten een volledig schreefloos lettertype terug.

Ondanks het ontbreken van een direct verband tussen bier en harp, bestaat het nog steeds. Bovendien is dit een sterke historische trend die al gaande is sinds de dagen van Henry VIII, toen dit muziekinstrument een heraldisch element werd en op het Ierse wapen terechtkwam. Om hun harp te onderscheiden van de nationale, draaide het management van de brouwerij hem in de tegenovergestelde richting — naar links.

Logo lettertype en kleuren

Guinness Logo

De inscriptie in het Guinness-logo is gemaakt door het commerciële lettertype Agenda URW Light, gemaakt door ontwerper Phil Martin. De dichtstbijzijnde gratis lettertypevariant is Resavska BG Sans Bold Font. Het kenmerkende palet van het biermerk bestaat uit goud en zwart. In de beginperiode van de ontwikkeling van het embleem werd het gedomineerd door zwart-wit monochroom.