Grubhub (eten) Logo

Grubhub Logo

Online voedselbestelservice Grubhub heeft samenwerkingsverbanden met honderdduizenden restaurants in 4.000 Amerikaanse steden, waarvan vele geen eigen bezorgsysteem hebben. Het verbindt consumenten met hun favoriete foodservice. Het belangrijkste verzorgingsgebied is de VS en het VK. Om grote gebieden te bestrijken, koopt het bedrijf concurrenten in verschillende staten op om dichter bij nieuwe klanten te komen. Dit is de reden waarom ze zo’n indrukwekkend portfolio van merken heeft, waarvan de meest bekende Seamless is, een platform dat oorspronkelijk gericht was op kantoormedewerkers. Maar het is de moeite waard om te verduidelijken dat Grubhub Seamless niet heeft gekocht, maar ermee is gefuseerd. Deze fusie eindigde in 2013. Sinds 2020 is de voedselbestelservice eigendom van Just Eat Takeaway.com N.V.

Betekenis en geschiedenis

Grubhub Logo Geschiedenis

Wat is Grubhub?

Dit is een Amerikaanse service voor het online bestellen van eten met thuisbezorgd. Het is eigendom van Just Eat Takeaway. Het hoofdkantoor is gevestigd in Chicago, Illinois. Het platform bestaat sinds 2004 en is opgericht door ondernemers Matt Maloney en Mike Evans. Op dit moment dekt de internetsite de diensten van alle 50 staten van de Verenigde Staten. Sinds 2014 worden de aandelen op de beurs verhandeld.

Just Eat Takeaway wordt vertegenwoordigd door verschillende merken in 23 landen over de hele wereld. Grubhub is haar Amerikaanse dochteronderneming, die haar meer dan $ 7 miljard heeft gekost. Na de verhuizing naar een nieuwe eigenaar, behield de online dienst zijn oorspronkelijke naam omdat marketeers zijn eigen naam als een krachtig reclamemiddel zagen. Het merk Grubhub bestaat immers, zoals u weet, al sinds 2004 en is al beroemd geworden in de Verenigde Staten. Deze bezorgservice voor eten in een restaurant werd zo beroemd dat het bijna werd gekocht door Uber Technologies Corporation. Maar de ondernemende leiders van Just Eat Takeaway waren sneller. Nu blijft Uber Eats een van de belangrijkste rivalen van Grubhub op de Amerikaanse markt, samen met andere platforms: EatStreet, Postmates, DoorDash en anderen.

Een doordacht identiteitssysteem helpt het bedrijf de concurrentie het hoofd te bieden. Op het eerste gezicht is het logo slechts een inscriptie zonder speciale kenmerken. Het woordmerk heeft echter bepaalde «tags» waarmee de eigenaar kan worden geïdentificeerd. Dit is het traditionele rode en gedurfde schreefloze type. Dit is iets waar de Grubhub-identiteit niet zonder kan. Daarnaast heeft het gebruik van de merknaam als grafisch teken een positief effect op de naamsbekendheid.

De iconografie van de online service is verschillende keren gewijzigd. De laatste update is in 2016 gedaan door reclamestudio Wolff Olins. Het markeerde een keerpunt in de geschiedenis van de voedselbezorgservice, aangezien de specialisten erin slaagden de omzet en marktwaarde van Grubhub te verhogen. Feit is dat ze niet alleen het logo hebben veranderd, maar ook de interface ervoor hebben aangepast, nieuwe functies hebben toegevoegd en een innovatieve strategie hebben voorgesteld voor de ontwikkeling van de dienst. Dankzij deze holistische benadering kon het de ambitie van het merk weerspiegelen met eenvoudige visuele hulpmiddelen.

2004 — 2011

Grubhub Logo 2004-2011

In 2004 creëerden Matt Maloney en Mike Evans uit Chicago de Grubhub-website en registreerden ze een voedselbestelbedrijf met dezelfde naam. De webontwikkelaars besloten dat het een geweldig zakelijk idee was, omdat restaurantgasten zich vervelen als ze door papieren menu’s bladeren. Bij het ontwikkelen van hun online service zijn ze het belangrijkste niet vergeten: het identiteitssysteem.

Het webservicepictogram was een rode rechthoek met een radiaal verloop, met een lichte tint in het midden die overging in de donkere randen. In het midden was een cirkel, gestileerd als een driedimensionale bal met highlights, schaduwen, zwarte randen en een wazige witte omtrek. Hij duidde de planeet aan: ofwel onze aarde, ofwel een collectief beeld dat het Grubhub-universum symboliseerde met horeca en talloze klanten.

De geïmproviseerde planeet had een «satelliet» — een schaal met een cloche-deksel. Op basis van het traject vlogen de serveerschalen in een cirkel rond de bal. De kunstenaars beeldden een ringvormige baan van de «satelliet» af en trokken stoom erop om duidelijk te maken dat het eten vers was bereid.

Het beeld werd aangevuld met reclame-inscripties die de aandacht van bezoekers moesten trekken. In de linkerbovenhoek was een witte boog gemaakt van de woorden «GrubHub.com». Ze leek op een rode cirkel te liggen. De ontwerpers plaatsten het websiteadres op het logo, omdat het merk Grubhub onlosmakelijk verbonden is met de online service. Hieronder, met een kleine verschuiving naar links, stond de slogan «WIE BEZORGT?» Oranje. Dankzij hem was het duidelijk waar het bedrijf mee bezig was. Het werd ook gebruikt als een effectief marketinginstrument — een soort oproep tot actie.

2011 — 2016

Grubhub Logo 2011-2016

In het begin van 2010. de platformeigenaren besloten om onnodige elementen uit het logo te verwijderen, omdat Grubhub geen reclame meer nodig had — klanten wisten al welke diensten het aanbiedt. Zo bleef er slechts één korte inscriptie op het embleem over, die de merknaam voorstelde. Het had een gebogen vorm, maar niet erg uitgesproken: de ene helft («grub») begon onderaan en was naar boven gericht, en het tweede deel («Hub») ging van boven naar beneden. Op het splitspunt stond een hoofdletter «H». Alle andere letters, inclusief de eerste «g», waren kleine letters. Het woord was gemakkelijk te lezen dankzij de dieprode kleur en het duidelijke geometrische schreefloze lettertype. En talrijke afrondingen maakten het merksymbool vriendelijk.

Er is niets in de Grubhub-branding behalve de inscriptie. Maar zelfs zo’n ontwerp is voldoende om de aandacht van klanten te trekken, omdat het woord er helder uitziet en lijkt op een reclamebord. Het is een visuele uitdrukking van de ambitie van een webservice, zijn concurrentievermogen en het verlangen naar wereldwijde marktcontrole.

2016 — 2021

Grubhub Logo 2016-2021

De meest bekende rebranding van Grubhub vond plaats in 2016. Het werd verzorgd door reclamebureau Wolff Olins, dus de voedselbezorgservice kreeg niet alleen een nieuw logo, maar ook een volledig nieuw ontworpen concept.

Het Grubhub-logo bestaat uit een inscriptie in het lettertype Barlow Semi Condensed. De geometrische groteske is geïnspireerd op teksten op treinen, bussen en verkeersborden. De maker Jeremy Tribby haalde ideeën uit de straattypografie van Californië, dus de letters zijn licht afgerond en contrastarm.

De specialisten hebben de stijl van de belettering veranderd en de naam van het online platform horizontaal uitgelijnd. Alle letters zijn omgezet naar hoofdletters en lichter. Deze versie bleek zeer duurzaam: hij overleefde zelfs nadat het bedrijf van eigenaar veranderde en werd overgenomen door Just Eat Takeaway.

De rode kleur komt overeen met het corporate palet van de dienst. Het maakt het Grubhub-logo helder en zichtbaar tegen de achtergrond van promotiemateriaal. En rood wordt ook geassocieerd met honger, eetlust, dus het gebruik ervan is geweldig voor een voedselbezorgbedrijf.

2021 — heden

Grubhub Logo 2021-vandaag

In juni 2021 werd het merk Grubhub eindelijk onderdeel van het Nederlandse bedrijf Just Eat Takeaway.com N.V., dat online eten verkoopt. Een maand later werkte hij het logo bij, zodat het overeenkwam met de identiteit van zijn nieuwe eigenaar. Dus aan de linkerkant verscheen een symbool in de vorm van een oranje huis met een driehoekig dak en een pijp, zoals kinderen het meestal tekenen. Het dient als basis voor mes- en vorkafdrukken. De witte besteksilhouetten worden gevormd door negatieve ruimte. Deze afbeelding is gekopieerd van JET, maar het opschrift «GRUBHUB» blijft hetzelfde. Het ziet er hetzelfde uit als op het vorige logo, alleen heeft rood plaatsgemaakt voor oranje.

Lettertype en kleuren

Grubhub Logo

Na een recent herontwerp in 2021 is het lettertype niet veranderd. Het is nog steeds een gedurfde schreefloze Barlow Semi Condensed, ontworpen door Jeremy Tribby en geïnspireerd op straatnaamborden. De nieuwe oranje kleur van Grubhub komt overeen met het officiële JET-palet. Het komt overeen met wit, net als het embleem van het moederbedrijf.

Logo Grubhub

Heeft Grubhub hun logo veranderd?

Ja, online kant-en-klare maaltijdbezorgservice Grubhub heeft haar logo gewijzigd. Dit gebeurde in 2021. Voorheen was het voornamelijk tekstueel, maar nu heeft het een goed herkenbaar grafisch bord in de vorm van een oranje huis met een witte vork en mes in negatieve ruimte.

Wat is het lettertype van het Grubhub-logo?

In de eerste versies van het Grubhub-logo was de belettering in Barlow Semi Condensed Extra-bold. De laatste gebruikt echter een aangepaste headset genaamd de Grubhub Sans Bold.

Wat betekent het Grubhub-logo?

Het Grubhub-logo geeft het type activiteit aan van de online service waartoe het behoort. Het stelt een huis voor met op de achtergrond bestek - een vork en een mes. Het belangrijkste element is geschilderd in een rustige oranje kleur. Deze tint komt voor in de korst van gebakken goederen.