Groupon Logo

Groupon Logo

Groupon is een internationale website die verschillende producten en diensten aanbiedt in veel landen over de hele wereld. Het bestaat sinds november 2008 en is tot stand gekomen dankzij de inspanningen van Andrew Mason, Eric Lefkofsky en Brad Keywell. Hoewel het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Chicago, Illinois (VS), heeft het eigen kantoren in een aantal grote steden — Toronto, New York en Boston. De dienst helpt bij het sluiten van winstgevende deals door op te treden als een directe tussenpersoon tussen fabrikanten en kopers.

Betekenis en geschiedenis

Groupon Logo Geschiedenis

Het online winkelplatform voor groepen is bedacht door de voormalige CEO Andrew Mason uit Pittsburgh. Het idee viel in de smaak bij Eric Lefkofsky, zijn voormalige werkgever, die besloot een miljoen dollar aan startkapitaal te verstrekken. De startup leverde al snel inkomsten op en wierp zich in korte tijd terug, want twee jaar later (in het voorjaar van 2010) werd de commerciële site al op meer dan een miljard dollar getaxeerd.

Groupon was van plan om in deze geest te blijven werken. Daarom kondigde hij publiekelijk aan dat hij nog actiever zal zijn in de verkoop en een miljard dollar sneller zal ophalen dan wie dan ook. Maar het wonder gebeurde niet en in de rapporten voor 2011 registreerde het beursgenoteerde bedrijf een daling — verliezen voor het vierde kwartaal. Dit stelde investeerders ongelooflijk teleur en diende als een nieuwe start voor de internetsite. Als gevolg hiervan werd 2012 een keerpunt voor haar — een serieuze reden om langetermijn- en kortetermijnplannen te herzien.

Vervolgens begon het internationale webhandelsplatform het proces te activeren, waarvoor het zijn invloedssferen aanzienlijk uitbreidde. Ze verwierf veel kleine gebouwen en winkels in verschillende richtingen, waardoor ze het hoofd boven water kon houden. De meest serieuze etappes in het werk kwamen natuurlijk tot uiting in de huisstijl, want het is het gezicht van elk bedrijf. Groupon heeft in de loop der jaren twee officiële emblemen gehad.

2008 — 2012

Groupon Logo 2008-2012

Het debuutlogo van het online winkel- en verkoopplatform bevat één element: de titel in een schuin kader. Het heeft twee pijlers, «groep» en «coupon», die de basisberoep van een handelsonderneming weerspiegelen. De inscriptie is gemaakt in lichte letters met een licht verloop. Dit is een onopvallende overgang van grijs (onder) naar wit (boven).

Alle tekens zijn hoofdletters en bevinden zich op één regel met een minimale afstand van elkaar. De borden zijn glad, zelfs gehakt. De achtergrond is een zwarte langwerpige rechthoek met een onregelmatige vorm. Aan de linkerkant lijkt de geometrische vorm op een trapezium en aan de rechterkant op een rechthoek. Een brede randstrook loopt langs de omtrek van het embleem.

2012 — heden

Groupon Logo 2012-vandaag

2012 was een beslissend jaar voor het webhandelsplatform, omdat het geld nodig had om te overleven en succesvol te blijven. Daarom, na de geleden verliezen, verzamelde het team zich en versterkte het de commerciële activiteiten. Dit keerpunt kwam natuurlijk tot uiting in de identiteit van het bedrijf.

De ontwerpers stelden een andere stijl van logo-ontwerp voor — helderder, pakkender en in sommige opzichten zelfs compromisloos. En het draait allemaal om een ​​nieuwe kleur: groen is in feite een magneet voor geld, aangezien de verschillende tinten traditioneel worden gebruikt op bankbiljetten. De auteurs letten ook op de inscripties, waardoor de letters groter en langgerekt werden, en verwijderden de achtergrond, waardoor er een eenvoudige witte ruimte overbleef.

Logo lettertype en kleuren

Groupon Logo

Het bedrijf bracht geen significante wijzigingen aan in zijn logo, dus de stijl bleef hetzelfde. Alleen de details zijn veranderd, maar ze zijn zo onbeduidend dat ze de eerste keer niet opvallen. De uitzondering is kleur — het is scherper en helderder geworden.

Logo Groupon

Voor het debuutlogo kozen de ontwikkelaars ITC Avant Garde Bold uit de categorie groteske lettertypen. Het is een strak lettertype met vetgedrukte tekens. De auteur is Herb Lubalin. Bij het maken van de tweede versie kozen de ontwerpers voor dezelfde versie, waarbij de hoogte van de symbolen enigszins werd gecorrigeerd. Maar ze veranderden de kleur radicaal: in plaats van wit en grijs gebruikten ze een rijk groen, scherp palet.