Grolsch Logo

Grolsch Logo

Grolsch is de oudste brouwerij van Nederland, opgericht in 1615 door ondernemer Willem Neerfeldt in Groenlo. Ze wordt nog steeds bij naam met hem geassocieerd, hoewel ze momenteel in Enschede is. Feit is dat Groenlo in de 17e eeuw Grolle heette en hij was het die als basis diende voor de merknaam Grolsch. De familie Groen werd de tweede eigenaar: zij kochten de brouwerij in 1895 en openden deze begin 19e eeuw op een andere plek — waar het hoofdkantoor is gevestigd. De derde eigenaar van het biermerk is de SABMiller-groep. Ze verwierf de rechten erop in 2007 en verkocht het eind 2016 door aan Asahi Group Holdings, dat het nu bezit.

Betekenis en geschiedenis

Grolsch Logo Geschiedenis

De wortels van dit bedrijf gaan heel diep in de geschiedenis — in de 17e eeuw, toen Willem Neerfeldt een kleine brouwerij lanceerde. Eerst deed hij het in zijn eentje, maar toen werd zijn schoonzoon, Peter Sanford Kuyper, aangesteld als hoofd en eigenaar. Enkele eeuwen later wisselde de leiding weer en kwam de brouwerij in andere handen. En niet alleen dat — hij veranderde ook van plaats van inzet, aangezien het nieuwe hoofd de productie naar de stad Enschede verplaatste.

Later ging het bedrijf nog twee keer over van de ene eigenaar naar de andere, totdat het eigendom werd van Asahi Group Holdings, dat het samen met verschillende andere biermerken kocht. Tegenwoordig is het het grootste merk van Nederland en staat het op de tweede plaats achter Heineken (gegevens uit 2006). In 1995 kreeg ze de koninklijke (koninklijke) titel.

Voor 2021 was het merklogo van Grolsch herkenbaar in 70 landen over de hele wereld. De grootste vraag naar zijn producten is in het VK, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en de VS, waar de Nederlandse bierexport goed is voor 78 procent. Het wordt ook onder licentie geproduceerd door andere bedrijven. Maar wat het meest interessant is, dit merk houdt zich strikt aan de oorspronkelijke identiteit en aan de stijl die werd gekozen bij het aanbreken van de brouwerij.

Logo Grolsch

Het Grolsch-logo is al decennia lang niet veranderd en is dus over de hele wereld bekend. Het bestaat uit twee gelijkwaardige delen — grafisch en tekst, die elk bepaalde informatie bevatten. Samen vormen ze de unieke uitstraling van het brouwmerk, waarop door alle elementen wordt gesuggereerd.

Het opschrift bestaat uit een cursieve regel met de naam van het bedrijf. De letters zijn kalligrafisch, handgeschreven, verbonden, met vloeiende overgangen en afrondingen. Aan de rechterkant is de contourlijn iets breder dan aan de linkerkant, waardoor er een schaduweffect ontstaat. Het wordt versterkt door een andere rand van symbolen — extern, gestreept, witgrijs. Door deze ontwerptechniek ziet de tekst er driedimensionaal uit, omdat deze boven de achtergrond lijkt uit te stijgen.

Het grafische gedeelte bevat een persoonlijk teken van het brouwmerk. Het is een verticaal ovaal met een dubbele rand en een rood midden. In het midden zijn de belangrijkste aanduidingen geconcentreerd — de basis van merkbier. In het bijzonder een hopblad en zijn kegels (rechts en links), een oor (het scheidt ze) en de letters «G», «B» zijn daar getekend. Op de achtergrond zijn zorgvuldig gestapelde fragmenten van een groene hopstruik.

Logo lettertype en kleuren

Grolsch Logo

Het corporate lettertype gaat uit van een schuine schrijfwijze van de naam — zacht, soepel en zorgzaam. Het ligt heel dicht bij het Mustardo-lettertype, dat zowel fris als energiek is. Het kleurenpalet is natuurlijk groen, want dit is het hoofdingrediënt van bier — hop. Het wordt aangevuld met grijs (tintlijn voor randletters), rood (ovaal op het pictogram) en wit (inscripties, oor, hopbellen).