Gordon’s Gin is een Brits merk van drievoudig gedistilleerde droge gin, speciaal samengesteld met citroenschil, sinaasappelschil, liswortel, zoethout, engelwortel, korianderzaad, jeneverbessen, vlierbessen en perzik. Het verschil met analogen is de afwezigheid van suiker, wat de drank speciaal maakt. Nu is het gemaakt met verschillende sterktes, gebaseerd op het land van verkoop — voornamelijk Canada, de VS, Groot-Brittannië, Griekenland. Het alcoholpercentage in het product varieert van 37 tot 47 procent. Het originele recept stamt uit 1769. De maker is een Engelsman van Schotse afkomst Alexander Gordon. Nu is het merk eigendom van het internationale bedrijf Diageo.
Betekenis en geschiedenis
Gordon’s Gin is sinds het einde van de 19e eeuw de nummer één gin ter wereld. De oorsprong gaat terug naar een oude Engelse distilleerderij opgericht door Alexander Gordon in het Londense Southwark. In 1786 verhuisde ze naar Clerkenwell, waar ze een droge alcoholische drank produceerde die populair werd onder vertegenwoordigers van de Royal Navy. Een eeuw later, Gordon & Co. creëerde Tanqueray Gordon & Co. door te fuseren met Charles Tanqueray & Co. Het gebeurde in 1898. Tegelijkertijd werden de productiefaciliteiten verplaatst naar Gordon’s Goswell Road. In 1899, door de dood van Charles Gordon (een afstammeling van de oprichter), was de productie van droge gin niet langer een familieaangelegenheid.
Aan het begin van de 20e eeuw vond een belangrijk marketingevenement plaats: het merk introduceerde de originele rechthoekige groene glazen fles. Nu is deze kleur alleen te vinden op de Britse binnenlandse markt, terwijl exportgin wordt gekurkt in transparante containers. Na de dood van de laatste vertegenwoordiger van het familiebedrijf begon het bedrijf problemen te krijgen en in 1922 Tanqueray Gordon & Co. opgekocht door Distillers, waarmee het oorspronkelijke assortiment werd uitgebreid. Geleidelijk ontstond er droge gin met verschillende smaken.
In 1925 eerde George V het merk Gordon’s Gin door het de Royal Warrant toe te kennen. Na verloop van tijd werd zijn label ook buiten het Verenigd Koninkrijk herkenbaar naarmate de productie op gang kwam. Het resultaat van deze activiteit was de opkomst van een Amerikaanse distilleerderij in Linden, New Jersey. En in 1962 was London dry gin de meest gewilde ter wereld. Het hoofdbedrijf verhuisde vervolgens van stad naar stad totdat het werd geconcentreerd in Fife in Schotland.
Het logo op het etiket van dit alcoholische product heeft historische wortels. Daarop wordt met de hand een angstaanjagend zwijn getekend, of liever, zijn kop. Volgens de legende heeft een vertegenwoordiger van de familie Gordon ooit de Schotse koning gered van de aanval van een wild zwijn. Deze gebeurtenis gebeurde op een jacht en is sindsdien weerspiegeld in het persoonlijke familiewapen. Niet alleen het etiket was gemarkeerd met een individueel teken, maar ook de dop van de jeneverfles.
De centrale plaats op het logo wordt ingenomen door de naam van het merk en de alcoholische drank. Het rode woord «Gordon’s» wordt aangevuld met dubbele schaduwen aan de rechterkant: dicht bij elke letter is een dunne zwarte streep, gevolgd door een bredere gele. Ze maken de symbolen driedimensionaal, volumineus, alsof ze boven het oppervlak uitsteken. De apostrof die de «S» aan het einde van een woord scheidt, is nauw verwant aan aangrenzende elementen en heeft geen spaties aan de zijkanten. De achtergrond voor de inscriptie is de gebruikelijke witte kleur, waardoor deze er helder en convex uitziet.
Hieronder is het hoofd van een wild zwijn. Ze heeft een angstaanjagend uiterlijk: een gebogen bovenhoektand en een scherpe ondersnijtand die uit haar open mond steekt, een rode tong, een rij kleine tandjes, uitpuilende ogen. De oren van het dier zijn ontspannen en het haar zit in plukjes en is zwart en geel gekleurd met rode vlekken. Het zwijn bevindt zich in een driedubbele ring, die is versierd met kruisen op lange gebogen poten. Rechts en links is de tijd te zien waarin de distilleerderij werd opgericht.
Logo lettertype en kleuren
De inscriptie op het Gordon’s Gin-logo is gemaakt met het LHF Hensler Regular-lettertype — breed, massief, met dunne punten aan de uiteinden in plaats van klassieke schreven. Het lettertype is ontworpen door Chuck Davis. Het werd voor het eerst gepubliceerd in Letterhead Fonts. Het kleurenpalet is overal hetzelfde en bestaat uit een combinatie van drie kleuren: rood, zwart en goud.