De belangrijkste taak van Google Maps is om de aarde in kaart te brengen, wat helpt om door het terrein te navigeren. Voorheen werd deze dienst alleen gebruikt als een hulpmiddel om van punt «A» naar punt «B» te komen. In de loop van de tijd is het een toegangspoort geworden om de wereld te verkennen, omdat het naast stapsgewijze instructies unieke functies heeft. In de applicatie kun je bijvoorbeeld panoramische uitzichten op straten verkennen, de bezetting van het openbaar vervoer achterhalen, het interieur van openbare instellingen bekijken, recensies over bedrijven lezen, het juiste hotel of restaurant vinden. Het webplatform geeft gedetailleerde informatie over verschillende regio’s, wat handig is voor zowel reizigers als degenen die net naar de winkel zijn geweest.
Betekenis en geschiedenis
Google Corporation verwierf de kaartenservice begin 2005. Het kocht het project van de gebroeders Rasmussen, die in 2003 de Tile-server creëerden met Where 2 Technologies. Ze werden uitgenodigd voor het ontwikkelteam van Google Maps, zodat de beroemde broers hun idee konden verbeteren en alle concurrenten op het gebied van cartografie konden omzeilen. De eerste prestatie van de applicatie was een kaart met slepen en neerzetten, die niemand eerder had.
Functies worden continu verbeterd en aangevuld. Satellietbeelden, panoramische beelden en luchtfotografiegegevens zijn nu beschikbaar voor gebruikers. Het is mogelijk om routes te plannen voor elk type transport. De webservice is compatibel met iOS- en Android-systemen, dus bijna alle eigenaren van mobiele apparaten kennen het logo ervan.
Het Google Maps-symbool is voortdurend geëvolueerd. Het is geëvolueerd van een veelkleurig woordmerk naar een gecombineerd logo met grijze letters en een kleurrijke druppelvormige pin — de zogenaamde marker. Deze pin is gepatenteerd en auteursrechtelijk beschermd door Google Corporation.
2005 — 2006
In 2005 werd de eerste versie van het programma gelanceerd. Het werd kort omgedoopt tot Google Local, wat tot uiting kwam in het embleem. Het eerste woord is geschreven in de stijl van het Google-bedrijfssymbool. De ontwerpers gebruikten het kenmerkende serif-lettertype en behielden het iconische kleurenschema, dat blauw (beide «g»), rood («e» en «o»), geel (nog een «o») en groen («l») omvat. Alle letters hadden grijze, wazige schaduwen en een verloop.
Het tweede deel van de naam stond onder de dubbele «oo». Hiervoor werd gekozen voor een gedurfd schreefloos lettertype en een effen oranje kleur.
2006 — 2009
In 2006 werd de dienst uiteindelijk hernoemd naar Google Maps. Als gevolg hiervan werd het woord «Local» op het logo vervangen door «Maps», maar de stijl van de inscriptie bleef hetzelfde. Een van de redenen voor de rebranding was internationale expansie: de applicatie breidde zich uit naar tientallen landen, waaronder Duitsland, Canada en het VK.
2009 — 2010
In 2009 plaatsten de ontwerpers het woord «kaarten» aan de rechterkant. Daarbij hebben ze het blauw opnieuw gekleurd en alle letters in kleine letters om de stijl consistent te maken.
2010 — 2013
Na de volgende update van het programma werden reflecties en grijze contouren verwijderd uit het opschrift «Google». Het verloop bleef, maar werd minder uitgesproken.
2013 — 2015
In 2013 is de trend naar vereenvoudiging versterkt. De overgangen van verschillende tinten zijn verdwenen en de kleuren zijn verduidelijkt. De wijziging van het embleem viel samen met de opening van een nieuwe kaartsite, die veel gepersonaliseerde functies introduceerde en een zicht op de aarde vanuit de ruimte toevoegde.
2015 — 2020
Als onderdeel van de wereldwijde rebranding van Google is Google Maps begonnen met het gebruik van een bijgewerkt logo. Het lettertype in het eerste deel van de titel werd vervangen door een vetgedrukte schreefloze letter met dezelfde lijndikte. Wat betreft de tweede helft van de inscriptie, de ontwikkelaars schilderden het opnieuw in grijs en maakten de letter «M» als hoofdstad.
2020 — heden
De meest bekende transformatie van de visuele identificatie van Google Maps vond plaats in 2020. Dus de webkaartservice vierde zijn 15e verjaardag en vergezelde het met een nieuwe uitbreiding van functies in de mobiele applicatie. Voor het eerst verscheen er een speld op het merklogo, dat voorheen alleen op het icoon stond. Dit is een gestileerde omgekeerde druppelbadge met een rond gat aan de binnenkant. Het symboliseert het begin- en eindpunt van de reis. Het weerspiegelt de langetermijnevolutie van het online platform: de overgang van een conventioneel navigatiesysteem naar een volwaardige assistent en informant.
Het traansymbool is geschilderd in de kenmerkende kleuren van Google: rood, blauw, geel en groen. Ze worden gepresenteerd in de vorm van afzonderlijke blokken, terwijl het blauw twee tinten heeft: de ene is lichter en de andere is donkerder. Om te voorkomen dat het logo te kleurrijk wordt, hebben de ontwerpers het opschrift volledig grijs gemaakt. Het eerste woord is vetgedrukter dan het tweede, dus ze zijn visueel te onderscheiden.
Icoon
Het pictogram van de Google Maps-app is verschillende keren geëvolueerd. De laatste update vond plaats in 2020, toen de ontwikkelaars de interface verbeterden en een aantal handige functies toevoegden. Voorheen was het belangrijkste symbool van de dienst een punaise met een kaart. Nu ziet dit element er eenvoudiger uit, omdat de ontwerpers de hint van een cartografische kaart van het gebied hebben verwijderd en alleen een druppelvormige pin hebben achtergelaten. Over het algemeen komt het pictogram zowel in kleur als in vorm overeen met de huisstijl van Google.
2009 — 2012
De versie van 2009 bevatte een schematische kaart met de aanduiding van kruisende straten. De wegen waren geel en lichtgrijs, en de ruimtes ertussen waren bruin en donkergrijs. Door de verdeling van het patroon in drie kleurblokken leek het alsof de kaart op twee plaatsen was gebogen. Hierdoor zag het pictogram er driedimensionaal uit en de schaduwen aan de onderkant versterkten het 3D-effect nog meer. Op een van de vouwen bevond zich een lichtgevende blauwe cirkel — een voorwaardelijke «markering» die de locatie van de gebruiker of het eindpunt van de route aangeeft. De ontwerpers gaven de pin een driedimensionaal uiterlijk door een radiaal verloop, schaduwen en een gloed toe te voegen.
2012 — 2014
In 2012 is het pictogram van de Android-app bijgewerkt. Ten eerste zijn de vouwlijnen en de vorm van het vel veranderd, waardoor de randen egaler zijn geworden. Ten tweede werd de schaal van de kaart vergroot, zodat er slechts één geel kruispunt op werd geplaatst, waardoor de ruimte in drie delen werd verdeeld: blauw, groen en lichtbruin. Ten derde hebben de ontwerpers de pin rood gemaakt en naar de rechterkant verplaatst. En de linkerhelft werd ingenomen door een grote witte letter «g» in kleine letters.
2014 — 2015
Na een kleine wijziging verloor de kaart volume en werd tweedimensionaal. De ontwikkelaars gaven het de uitstraling van een vierkant met afgeronde hoeken. De kleine letter «g» stond linksboven op een groene achtergrond. Daarna volgde een gele diagonale scheidslijn en twee driehoeken (blauw en donkergrijs), waartussen een lichtgrijze streep was getrokken. De rode druppelvormige pin werd groot en nam de vrije ruimte in op de kruising van de twee fragmenten.
2015 — 2020
Veranderingen in 2015 bleken onbeduidend. De ontwerpers veranderden eenvoudig de kleine letter «g» in hoofdletters, met behulp van het originele Google-lettertype.
2020 — heden
Google Maps heeft zijn 15-jarig jubileum gevierd door het app-pictogram te updaten. In de moderne versie is het pinsymbool aan de onderkant afgesneden en is de cirkel in het midden wit. De achtergrond is ook weer wit gekleurd omdat de gestileerde kaart is verwijderd. De punaise is niet meer rood, al is die kleur wel behouden gebleven. Daarnaast worden blauw (twee tinten), geel en groen gebruikt — de basis van het Google-merkenpalet.
Logo lettertype en kleuren
Het ontbreken van een kaart op het icoon en logo van Google Maps kan worden geïnterpreteerd als een verborgen bericht. Aanvankelijk was de applicatie een alternatief voor de papieren plattegrond van het gebied, omdat het hielp bij het aanleggen van routes. Maar met de toevoeging van nieuwe functies is het een wereldwijd GPS-systeem geworden met de mogelijkheid om alle omringende objecten te analyseren. De service is een hulpmiddel geworden om de wereld te verkennen, dus het gebruik van een punaise zonder kaart geeft aan dat de locatie in de eerste plaats wordt weergegeven. Immers, bijna elk punt in Google Maps kan worden verkend door recensies erover te lezen en foto’s te bekijken.
Het omgekeerde watermerkmarkeringssymbool werd pas in 2020 onderdeel van het officiële logo van het programma. Maar het bestond al eerder: in het verleden werd het gebruikt in promotiemateriaal en in de applicatie. Het speldpictogram is ontworpen door Jens Eilstrup Rasmussen, die een eenvoudig pictogram wilde gebruiken om een locatie op een kaart aan te geven. De druppelvormige vorm is specifiek gekozen zodat het grafische element de gemarkeerde punten niet bedekt.
Het nieuwe Google Maps-pictogram is vergelijkbaar met de rest van de symbolen van het Google-brandingsysteem, voornamelijk vanwege de kleuren. Het is geschilderd in rood, geel, blauw en groen, en blauw heeft twee tinten. De gestileerde speld op het logo wordt aangevuld met een grijze inscriptie. Voor de naam van de mapping webservice kozen de ontwerpers het lettertype Product Sans. Deze geometrische grotesk met een afgeschuinde «e» wordt gebruikt door alle Google-apps.