Google Cloud Logo

Google Cloud Logo

Het merk Google Cloud brengt meer dan 90 producten samen in een geïntegreerd dienstenpakket. Concreet biedt de cloudprovider computerplatforms, databases, machine learning-services, beheertools, robuuste beveiligingsoplossingen, API’s en meer. Onderdeel van de Google Cloud is ook de Google Workspace met zijn kantoorsuites, videotelefonie, opslag, agenda en e-mail.

Betekenis en geschiedenis

Google Cloud Logo Geschiedenis

Wat is Google Cloud?

Meestal wordt dit het Google Cloud Platform genoemd — een webservice die wordt gebruikt voor cloud computing. Aan de andere kant is er nog een Google Cloud, die GCP omvat, en daarmee G Suite en enkele andere producten van het Amerikaanse bedrijf.

In 2008 werd het Google App Engine-webframework gelanceerd: een omgeving voor het ontwikkelen van applicaties en sites. Dit moment werd het startpunt in de geschiedenis van het cloudplatform, omdat het evolueert naarmate er nieuwe diensten worden gecreëerd. Bovendien hebben alle producten — zowel oud als recent verschenen — een eigen herkenbare stijl, die ondergeschikt is aan de algemene huisstijl.

Google Cloud heeft ook een logo dat is gebaseerd op het bedrijfslettertype en kleurenschema van het moederbedrijf. Het bestaat uit een kleurrijk wolkenbeeld en een minimalistische grijze letters. De woorden «Google» en «Cloud» zien er hetzelfde uit, behalve het verschil in lijndikte. De eerste helft van de naam lijkt donkerder omdat deze vetter is. De tweede ziet er dienovereenkomstig lichter uit vanwege de dunne slagen.

De tekst staat rechts van het pictogram en komt qua grootte overeen. De hoofdletter G is in ieder geval niet veel kleiner dan de wolk, die iets boven en onder uitsteekt. Google houdt zich aan de principes van symmetrie bij het ontwerpen voor zijn platforms, en dit wordt weerspiegeld in het Google Cloud-logo. Alle componenten zijn uitgebalanceerd en gecoördineerd van vorm.

Het grafische bord lijkt naar verwachting op een wolk, omdat dit symbool de essentie van het merk onthult. Maar het ziet er niet standaard uit: zowel de contouren als het kleurenpalet sluiten aan bij de huisstijl van Google. Het beeld is samengesteld uit veelkleurige segmenten die met elkaar zijn verbonden tot een complex element met een opening erin. De gebogen lijnen vormen de omtrek van de wolk terwijl kinderen deze tekenen. In dit geval is de oranje streep de enige van allemaal met een vrij uiteinde dat de grenzen van een gesloten geometrische figuur overschrijdt. De gebogen lijn lijkt op de bovenste helft van de letter «G».

Logo lettertype en kleuren

Google Cloud Logo

Bij het stroomlijnen van hun producten kiest het moederbedrijf altijd hetzelfde lettertype. Daarom is de inscriptie op het Google Cloud-logo standaard: het is gemaakt in het merk Product Sans-lettertype, gemaakt op basis van Neuzeit Grotesk en Futura. Geometrische sans is in 2015 ontwikkeld voor gebruik in woordmerken in tal van Google-services.

De ontwerpers veranderden alleen de vorm van de letter «e», waardoor de horizontale lijn diagonaal werd. De helling van 45 graden komt overeen met de hoek waaronder de randen «G», «g» en «C» worden gesneden. De combinatie van kleine letters en hoofdletters maakte het mogelijk om de originaliteit van het lettertype te onthullen. De ronde vorm en de afwezigheid van serifs duiden op het aanpassingsvermogen van de dienst aan alle externe omstandigheden — van aanpassing aan de persoonlijke behoeften van gebruikers en eindigend met het creëren van nieuwe technologische oplossingen.

Logo Google Cloud

De kleuren van het logo zijn afkomstig uit het Google-palet. Het segment dat eruitziet als ‘G’ is goudkleurig (# FFD400), de bovenkant van de wolk is rood (# FF3333), de rechterkant is blauw (# 3BCCFF) en het kleine segment onderaan is lichtgroen (# 48FF48). Voor de belettering kozen de ontwerpers een grijze (# 5F6368), vergelijkbaar met de donkere Shuttle Grey (# 61666B).

Wat is het logo van Google Cloud?

De Google Cloud-branding bestaat uit een kleine wolk waarvan de omtrek wordt gevormd door een enkele gebogen lijn. Het wordt gekenmerkt door dezelfde kleurverdeling als het hoofdlogo van Google. Aan de rechterkant staat de grijze naam van de webservice.

Wat is het lettertype van het Google Cloud-logo?

Het Google Cloud-logo gebruikt twee versies van het lettertype Product Sans, een dunner en een vetgedrukt lettertype. Dit lettertype vormt de ruggengraat van de visuele identiteit van Google en al zijn merken.

Wat betekent het Google Cloud-logo?

Het Google Cloud-pictogram illustreert de naam en de bijzonderheden van deze service, omdat deze de vorm heeft van een wolk. En de selectie van kleuren geeft de verbinding van het platform met het Google-bedrijf aan.