Google Analytics Logo

Google Analytics LogoGoogle Analytics telt niet alleen het aantal websitebezoekers, maar verzamelt ook aanvullende informatie over hen. Verkeersbronnen, provider, besturingssysteem, regio van elke gebruiker — de eigenaar van een webresource kan deze en andere gegevens achterhalen door simpelweg de JS-code te plaatsen. Bovendien analyseert het platform de ontvangen informatie op basis van verschillende criteria. Het bepaalt de populariteit van individuele pagina’s en materialen, volgt het pad van overgangen en bepaalt de activiteit van het publiek.

Betekenis en geschiedenis

Google Analytics Logo Geschiedenis

De analyseservice maakt deel uit van het Google Marketing Platform. Het werd in 2005 gelanceerd op basis van het Urchin-programma, dat werd overgenomen van de Urchin Software Corporation. De nieuwe eigenaar heeft niet alleen de naam van de webservice gewijzigd, maar ook het logo, zodat deze overeenkomt met de algemene identiteit van alle Google-producten.

2005 — 2012

Google Analytics Logo 2005-2012

In 2005 ontwikkelden de ontwerpers het debuutlogo voor Google Analytics. Het was een tweedelige belettering die verschillende stijlen combineerde. Het eerste woord in de naam leek op het klassieke veelkleurige Google-pictogram, waarbij elke letter een andere kleur had en het tweede was geschreven in een standaard grijs schreefloos lettertype.

2012 — 2013

Google Analytics Logo 2012-2013

In 2012 ging het spel van contrasten verder. Nu hebben de makers van de badge het woord ‘Google’ echter grijs gemaakt en naar rechts verplaatst, boven ‘Analytics’. De vrijgekomen ruimte werd ingenomen door een icoon in de vorm van een vierkant, verdeeld in twee delen door een witte grafiek met stippen. De onderste helft van de geometrische vorm was rood en de bovenste helft oranje.

2013 — 2015

Google Analytics Logo 2013-2015

Het gebruikelijke schema werd vervangen door een zigzaglijn die leek op een gebogen lint. De tekst aan de rechterkant is nu lichtgrijs en het woord ‘Google’ is opgeschaald.

2015 — 2016

Google Analytics Logo 2015-2016

Een ander herontwerp bracht nieuwe veranderingen met zich mee. De logo-ontwerpers hebben de belettering naar voren gehaald door het vierkant te verkleinen. De titel van Google Analytics is nu vetgedrukt en op één regel. De kleuren blijven hetzelfde, alleen het oranje en rood zijn iets helderder en het grijs is iets donkerder.

Het logo toont een staafdiagram van drie elementen van verschillende hoogtes. Aan de linkerkant is de kortste kolom, aan de rechterkant de langste. Het histogram geeft dus nauwkeurig het doel van de service weer: gegevens vergelijken en analyseren. Alle elementen verschijnen als brede verticale rechthoeken. Er is geen vrije ruimte tussen hen — ze staan ​​zo dicht bij elkaar. De afbakening wordt overgebracht door verschillende hoogtes en kleuren: het kleinste element is licht, het grootste is donker. De tekst bestaat uit de naam van het programma in een glad, dun lettertype. De letters zijn standaard — grotesk, bestaande uit een combinatie van hoofdletters (aan het begin van woorden) en kleine letters (alle andere tekens).

2019 — heden

Google Analytics Logo 2019-vandaag

Na het herontwerp zijn de kolommen in het logo van vorm veranderd. De ontwikkelaars rondden de uiteinden af ​​en plaatsten ze op afstand zodat er vrije ruimte tussen was. Als gevolg hiervan zien twee diagramelementen eruit als langwerpige ovalen en één als een groot punt. De kleurverhouding van het histogram is ook veranderd: de onderste balk is nu donker gekleurd en de hoogste balk is licht. Het vorige palet is bewaard gebleven — zoals voorheen, het bestaat uit geel en bruin. De letters zijn iets verkleind, dus de letters zijn kleiner dan bij het vorige logo. Daarnaast hebben de ontwerpers de tekst lichtgrijs gemaakt.

Logo lettertype en kleuren

Google Analytics Logo

Het kleurrijke logo dat de letters aanvult, ziet eruit als een diagram. Het onthult de hele essentie van een analytische dienst die met statistieken werkt en geeft een samenvatting van gegevens in de vorm van grafieken. In de huidige versie is het diagram gestileerd en heeft het geen punten.

In Google Analytics-logo’s veranderde de stijl van het eerste woord het vaakst. In eerste instantie werd het geschreven met Catull, een ouderwets schreeflettertype. Toen schakelden de ontwerpers over op een geometrisch schreefloos lettertype, dat erg lijkt op Futura, maar dat in feite niet is. Om preciezer te zijn, de inscriptie staat in Product Sans, dat is gemaakt door Google op basis van Futura. Het lijkt ook vaag op Windlesham Pro, Comic Sans en Relish Pro.

Logo Google Analytics

Grijs, donkergrijs, oranje, wit en donkergeel zijn de hoofdkleuren van het logo. Het is kleurrijk genoeg om de aandacht te trekken, maar de ontwikkelaars hebben in beperkte hoeveelheden felle kleuren gebruikt.