GoFundMe Logo

  GoFundMe Logo

  GoFundMe is een crowdfundingplatform uit de Verenigde Staten waarmee het publiek geld kan inzamelen voor verschillende evenementen met betrekking tot feesten, operaties en andere vitale omstandigheden. Ze verscheen in het voorjaar van 2010 in San Diego (Californië). De dienst is nu gevestigd in Redwood City in dezelfde staat en heeft twee kantoren, die zijn geconcentreerd in Dublin en in haar geboorteplaats. De oprichters van het bedrijf zijn Brad Damphousse en Andrew Ballester.

  Betekenis en geschiedenis

  GoFundMe Logo Geschiedenis

  Wat is GoFundMe?

  GoFundMe is een Amerikaans crowdfundingplatform dat is ontworpen om vrijwillige donaties in te zamelen voor het oplossen van verschillende complexe problemen, maar ook voor het houden van massa-evenementen. Het werd opgericht in 2010 en heeft in die tijd meer dan $ 9 miljard opgehaald. De makers zijn Brad Damphousse en Andrew Ballester. Het hoofdkantoor is gevestigd in Redwood City, Californië.

  In feite is deze dienst niet in 2010 opgericht, maar twee jaar eerder – in 2008. Het had toen gewoon een andere naam – CreateAFund. Dit is precies hoe Damphousse en Ballester het bedachten. Als resultaat van talloze ontwerpupdates en functionele verbeteringen is de website omgedoopt tot GoFundMe.

  Na de lancering kreeg het crowdfundingplatform niet alleen een eigen logo, maar ook een brede territoriale dekking. Momenteel is het beschikbaar voor inwoners van vele landen, waaronder, naast de Verenigde Staten, Spanje, Nederland, Italië, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf de opening tot 2020 heeft het geholpen meer dan $ 9 miljard op te halen via donaties van 120 miljoen mensen.

  In de zomer van 2015 verkochten de oprichters van het bedrijf een meerderheidsbelang aan Technology Crossover Ventures en Accel Partners, en gaven ze vervolgens het toezicht op de webbron op. Dit alles had op geen enkele manier invloed op de identiteit en het behield lange tijd zijn oorspronkelijke uiterlijk, totdat GoFundMe in de winter van 2017 uitbreidde met de aankoop van CrowdRise. Een jaar later werd het logo opnieuw ontworpen. Er zijn er twee op het crowdfundingplatform.

  2010 – 2019

  GoFundMe Logo 2010-2019

  Het debuutembleem is gemaakt in een zeer uitnodigende stijl: afgeronde letters, alsof ze in een beschermend omhulsel zijn “gewikkeld”, roepen een gevoel van kalmte en vertrouwen op. Het logo is opgedeeld in twee functionele gebieden: tekst en grafisch. De eerste bevat de naam van de dienst, gemaakt in een grotesk, gestroomlijnd lettertype. De inscriptie bevindt zich in kleine letters om de beschikbaarheid van de dienst voor elke geïnteresseerde persoon aan te geven.

  Het woord “gofundme” is door kleur in drie delen verdeeld: “fund” (midden) – lichtgroen, “go” en “me” (begin en einde) – zilverachtig. Daarbij balanceren de hoogten “f” en “d” de rechter- en linkerkant, waarbij het midden wordt benadrukt. Er zit een soort “bufferlaag” rond de letters. Het verscheen vanwege de bijgesneden contour – een dunne grijze streep die overgaat naar het grafische element.

  Rechts van de titel staat de afbeelding van de rijzende zon. Het is een oranje halve schijf met drie brede balken. De zijlijnen zijn lang, de middelste is kort. Het pictogram bevindt zich boven de lettergreep “ik”.

  2019 – heden

  GoFundMe Logo 2019-vandaag

  Het huidige logo is een herziene versie van het vorige embleem. De aangebrachte wijzigingen zijn klein, maar dankzij hen is de identiteit van het crowdfundingplatform eenvoudiger geworden. Het doel van deze transformatie is om te laten zien hoe gemakkelijk het is om services te krijgen. Overmatige vriendelijkheid, uitgedrukt door zachte kleuren en “dikke” schaal, hebben de ontwerpers geweigerd. Ze verwijderden de dunne omtrek rond alle elementen en lieten de brede ‘beschermende’ ruimte achter. De ontwikkelaars veranderden ook de tint groen, verwijderden grijze en oranje kleuren uit het logo.

  Logo lettertype en kleuren

  GoFundMe Logo

  De wijziging vond plaats volgens het principe van het afsnijden van het eigen risico. Daarom bleef uiteindelijk de minimalistische versie. In de loop van de evolutie van het logo werd een brede witte ruimte gevormd door een dunne randlijn en overmatige helderheid eruit verwijderd. Nu is het een praktisch symbool met een eigen draai. Het ziet er even goed uit, zowel op de site als op alle advertentiemedia.

  Logo GoFundMe

  De stijl van het GoFundMe-logo is nooit veranderd. Het lettertype lijkt op de commerciële Joya Sans Bold – glad, gehakt, afgerond. Het kleurenschema van het eerste logo bestaat uit een rijk palet van groen # 5ea800, grijs # 919191 en oranje in twee tinten – # ffa13d en # ffbc53. Maar de moderne versie is ingetogener: hij gebruikt alleen groen # 01bc66.