GOAT Logo

GOAT Logo

Het online sneaker wederverkoopplatform GOAT maakt samen met de leverancier van exclusieve sportschoenen Flight Club deel uit van de GOAT Group. Ze fuseerden in 2018 tot ongeëvenaarde superreuzen in hun branche. Nu is het een mondiale samenleving die primaire en secundaire markten samenbrengt. Dat wil zeggen, op de website kun je zowel gebruikte sneakers als nieuwe producten kopen van originele leveranciers: bijvoorbeeld Versace, Alexander McQueen of Balenciaga. De laatste tijd zijn schoenen echter vervangen door streetwear, en dat allemaal dankzij de jongere generatie: millennials en honderdjarigen zijn gefocust op luxemode, terwijl ze 80% van het totale aantal kopers uitmaken.

Betekenis en geschiedenis

Logo GOAT

Eddy Lu en Daishin Sugano hebben GOAT in 2015 opgericht. Een ongelukkig incident leidde tot deze beslissing. Sugano kocht een nieuw paar Air Jordan 5 Retro Grapes op eBay, maar tot zijn ontsteltenis bleek het nep te zijn. Hij was erg overstuur omdat hij de schoenen bestelde ter nagedachtenis aan zijn oude Air Jordan 5 Grapes die hij op school had gekregen voor academische excellentie. Eddy Lu hoorde van het falen van een collega en besloot hem te steunen. Samen kwamen ze op het concept van een startup: een site waar tussenpersonen sportschoenen kunnen verkopen en kopers niet zullen misleiden.

Zo creëerden de ondernemers een platform voor wederverkopers van sneakers, dat uiteindelijk uitgroeide tot de verkoop van dure kleding. Nu wordt het vertegenwoordigd door winkels, e-commercesites en mobiele applicaties. De naam GOAT is afgeleid van de uitdrukking «Grootste aller tijden». Deze uitdrukking duidt een overtreffende trap aan van iets — het beste van het beste. De marktplaats wordt gebruikt door meer dan 500 duizend verkopers en 30 miljoen kopers uit verschillende landen. Dit betekent dat haar eenvoudige en utilitaire logo bekend is bij een groot aantal mensen over de hele wereld.

Op het eerste gezicht is er niets bijzonders aan. Het bevat het eenvoudige zwarte woord «GOAT» geschreven in een cirkelvormig schreefloos lettertype. Maar het is in deze uiterlijke eenvoud dat het belangrijkste zakelijke idee ligt: ​​klanten iets begrijpelijks en toegankelijks aanbieden, zonder verborgen betekenissen en onwaarheden. Het oorspronkelijke doel van Eddy Lu en Daishin Sugano was immers om vervalsingen te bestrijden, zodat mensen die honderden dollars op internet uitgeven aan sneakers zich geen zorgen hoeven te maken over hun authenticiteit.

GOAT heeft geen extra grafische symbolen. De oprichters van het online platform lieten zich daarbij duidelijk inspireren door de logo’s van bekende bedrijven als Prada, Saint Laurent en Balenciaga. Ze zijn allemaal verenigd door dezelfde verbale tekens — beknopte zwart-witte inscripties zonder onnodige patronen. De visuele identiteit van bovenstaande merken is gebaseerd op de principes van minimalisme, dus GOAT probeert duidelijk de trendsetters te imiteren. Met een eenvoudig logo wilde het handelsplatform een ​​positief imago voor zichzelf creëren en associaties oproepen bij marktleiders.

Logo lettertype en kleuren

GOAT Logo

Het lettertype van het logo lijkt erg op de Halis Grotesque Small Caps Regular van Ahmet Altun, maar het is geen exacte kopie. Ze hebben gemeenschappelijke kenmerken: dezelfde vorm van de letters, laag contrast, ongeveer dezelfde dikte van de lijnen. Tegelijkertijd is de bovenhoek van de «A» in het woord «GOAT» afgerond, wat niet het geval is in het lettertype dat is gemaakt door Ahmet Altun.

Voor het visuele symbool worden twee verwante kleuren gebruikt: zwart en wit. Ze benadrukken de beknoptheid van de inscriptie en weerspiegelen het verlangen van het merk naar een minimalistische stijl.