Glenfiddich Logo

Glenfiddich Logo

Glenfiddich is ‘s werelds meest populaire single malt Scotch whisky en is ook de naam van het merk dat het distribueert. Het wordt geproduceerd door William Grant & Sons, een familiebedrijf gevestigd in Dufftown, Moray. Een alcoholische drank wordt aangevuld met Robbie Dhu Bronwater. Vanwege zijn hoge smaak en originele samenstelling is het bekroond met vele International Spirits Challenge-prijzen. Het jaar waarin de distilleerderij verscheen is 1886. De eerste release van whisky vond plaats in 1887.

Betekenis en geschiedenis

Glenfiddich Logo Geschiedenis

De oprichter van het wijnhuis is William Grant uit de Schotse stad Dufftown. Hij bouwde een distilleerderij aan de oevers van de Fiddich-rivier en produceerde de volgende kerst het eerste blokje whisky. Gedurende dertig jaar heeft de outback-plek de infrastructuur gekregen die de familie Grant heeft gecreëerd. Koperarbeiders, kuipers, fabrieksarbeiders verschenen daar, omdat de oprichters van de onderneming de bevolking actief aantrokken om verschillende activiteiten uit te voeren. De eigenaren wisten veel van marketing.

Tijdens de periode van verval die in de jaren 60-70 van de vorige eeuw kwam, hield de William Grant & Sons-distilleerderij grootschalige reclamecampagnes. Ze opende een bezoekerscentrum, promootte haar merk offsite en lanceerde een campagne om single malt whisky te promoten als een op zichzelf staand premium merk. Geleidelijk werden deze alcoholische producten herkenbaar in het land en begonnen ze de grenzen te overschrijden — naar de markten van de Verenigde Staten en andere landen. Uiteraard had elke fles een etiket met een uniek embleem, wat enerzijds nieuwsgierigheid opwekte en anderzijds vertrouwen wekte.

Een actieve marketingstrategie leverde resultaten op: Glenfiddich werd erkend als de meest gewilde whisky. Tegenwoordig is de implementatie ervan in 180 landen ingevoerd. Het bedrijf en het merk worden nog steeds geleid door de Grant-dynastie: de vijfde generatie van William’s nakomelingen staat aan het hoofd van de onderneming. Het logo, waarvan het belangrijkste element een edelhert is, blijft nagenoeg ongewijzigd. Het is direct gerelateerd aan de naam van het merk, aangezien het gebied waar het zich bevindt een vergelijkbare naam heeft — Glenfiddich, dat wil zeggen «hertenvallei». Daarom is het handelsmerkembleem een ​​hertenkop. Het bestaat in drie versies.

1886 — 2007

Glenfiddich Logo 1886-2007

Het debuutlogo werd heel lang gebruikt. Reden hiervoor is een goede compositie, uitstekende marketing en een uitgebalanceerde verhouding tussen tekst en grafiek. Dat laatste is enorm belangrijk, want alcoholmerken proberen het etiket te vullen met een enorme hoeveelheid verbale informatie. Het logo toont een hert met grote vertakte hoorns, die wijzen op de eerbiedwaardige leeftijd van een nobel dier.

Het hert is bruin gekleurd en kijkt naar links. Daarvoor staat de naam van het bedrijf, getypt in een serif-lettertype. Daar staat ook het soort drank aangegeven: “Single Malt” (bovenste rij) en “Scotch Whisky” (onderste rij). Het woord «Glenfiddich» is zwart met een beige «highlight» aan de rechterkant als een dunne lijn. Het oprichtingsjaar van het bedrijf, dat aan weerszijden van het hert is gevestigd, heeft dezelfde kleur.

2007 — 2014

Glenfiddich Logo 2007-2014

Ontwerpers hebben lichtheid en gemak toegevoegd aan het logo. Maar tegelijkertijd bleef hij bijna hetzelfde als voorheen. De centrale plaats wordt gegeven aan een trots hert dat in slechts enkele streken is afgebeeld. Het is, net als de kleine inscripties hieronder, gemaakt in goudbruin of koper, wat bijna overeenkomt met de kleur van de whisky. De ontwikkelaars verwijderden de dubbele streep van de merknaam, waardoor de letters tweedimensionaal werden.

2014 — heden

Glenfiddich Logo 2014

In het huidige logo hebben de ontwerpers de tekst van het hert gescheiden en op afstand van elkaar geplaatst. Bovendien hebben ze het logo vereenvoudigd en begrijpelijk gemaakt. Het opschrift is niet langer zwart, maar grafiet. De onderste tekst is geheel verdwenen en het edelhert ziet er erg trots uit, zoals het staat met zijn hoog geheven gewei, dat nog meer vertakt is geworden.

De modernisering van het logo vanaf het eerste moment werd geassocieerd met de transformatie van het hert. In elk volgend embleem kreeg hij een nieuwe look. De ontwerpers lieten natuurlijk de belangrijkste kenmerken ongewijzigd, maar veranderden de kleine details. Als gevolg hiervan kregen ze een heel ander imago — trotser en belangrijker. Ook is er altijd veel aandacht besteed aan het kleurenschema, waarbij goud-koper nog steeds de overheersende tint is.

Logo lettertype en kleuren

Glenfiddich Logo

Het logo gebruikt een moderne interpretatie van schreven: scherp en dun op het eerste gezicht, maar discreet en klassiek. Voor zijn naam heeft de wijnmakerij gekozen voor een premium custom lettertype — uniek, schoon en zelfverzekerd — genaamd Glenfiddich Modern.

Logo Glenfiddich

Het kenmerkende palet wordt gedomineerd door een koperen tint die dicht bij het gouden spectrum ligt — Pagoda Copper. Er zijn ook twee secundaire kleuren: New Make (verfrissend wit) en Fiddich Stone (grafiet dat doet denken aan graniet).