Glassdoor is een multifunctioneel prikbord waarmee u niet alleen een baan kunt vinden, maar ook alle informatie kunt vinden over de organisatie waarin u geïnteresseerd bent. Hiermee kunnen gebruikers salarissen vergelijken, getuigenissen van werknemers lezen en zich voorbereiden op interviews om een vacante positie te krijgen. Dit platform is nuttig voor zowel werkzoekenden als werkgevers omdat het arbeidsverhoudingen transparant, eerlijk en open maakt.
Betekenis en geschiedenis
Verrassend genoeg wordt de vacaturesite Glassdoor van oudsher geassocieerd met een reisorganisatie. Alle drie de makers — Robert Hohman, Rich Barton en Tim Besse — werkten ooit samen bij Expedia Group, Inc. Op een dag beschreef Robert hoe hij de gedrukte resultaten vergat van een enquête onder Expedia-medewerkers naast de printer. Fantaserend over wat er zou zijn gebeurd als deze papieren in het publieke domein waren geweest, besloten oud-collega’s een dienst te lanceren met feedback van mensen over arbeidsomstandigheden in grote organisaties.
Het gezamenlijke project van de drie enthousiastelingen bleek succesvol. Ze waren in staat om de sluier van geheimhouding weg te nemen die echte informatie over bedrijven verborg en het gemakkelijker maakten om vacatures te vinden. Het Glassdoor-logo weerspiegelt het ontwerp van de site. Het globale herontwerp is slechts één keer uitgevoerd.
2007 — 2017
In 2007 richtten Hohman, Besse en Barton Glassdoor op met het voormalige gitaarmagazijn als hoofdkantoor. Het eerste grafische logo van het bedrijf was eenvoudig en beknopt. Het had de vorm van een trapezium en zag eruit als een driedimensionaal frame dat een open deur symboliseerde. Rechts stond de naam van het merk, waarvoor de ontwerpers een schreefloos lettertype in kleine letters gebruikten. De belangrijkste en enige kleur was lichtgroen.
2017 — heden
Het Glassdoor-team werkt al bijna een jaar aan een nieuwe huisstijl, daarbij ondersteund door het creatieve bureau Nelson Cash. Het grootste herontwerp in de geschiedenis van het bedrijf raakte zowel de interface als het logo. Er was een heroverweging van het merk nodig om de doelstellingen concreter te maken. Omdat gebruikers het symbool in de vorm van een groen kader anders interpreteerden, moesten specialisten de geometrische vorm tweedimensionaal maken en de vorm van een rechthoek geven. Dit zijn nu twee rechte hoeken die het deurkozijn vormen. Tegelijkertijd werd het lettertype rond en kreeg de groene kleur een donkerdere tint.
Logo lettertype en kleuren
Het bijgewerkte Glassdoor-symbool zorgt voor een gevoel van symmetrie en onbegrensde mogelijkheden. Dit is een moderne interpretatie van het originele deurkozijn, dat net als voorheen staat voor openheid, eerlijkheid en vrije toegang tot interessante informatie. De openstaande deur nodigt uit om binnen in het bedrijf te kijken en te ontdekken wat er werkelijk speelt.
Het lettertype van het eerste Glassdoor-logo was bijna identiek aan Alte DIN 1451 Mittelschrift Regular. Maar het is vermeldenswaard dat dit lettertype veel later verscheen dan het woordmerk — in 2009 werd het ontwikkeld door de typograaf Peter Wiegel. Toen kozen de ontwerpers voor een andere versie van het groteske — met ronde en vette letters. De beslissing is genomen samen met de specialisten van de creatieve studio Nelson Cash.
Ook de kleur veranderde: er was een overgang van lichtgroen naar Glassdoor Groen (# 0CAA41). Deze moderne tint wordt gebruikt voor zowel het logo-ontwerp als de interface van het online platform.