Giving Tuesday Logo

Giving Tuesday Logo

2012 was de geboortedag van de internationale Giving Tuesday-beweging toen deze voor het eerst werd gehouden in de Verenigde Staten. De actie bestond uit het organiseren van een evenement waar mensen hun vrijgevigheid jegens mensen in nood konden tonen. De wens om mensen aan te moedigen, ongeacht hun sociale achtergrond, familie, onderneming of organisatie, om iets met anderen te delen, heeft veel reacties gekregen van Amerikanen, waardoor het eenzame evenement een jaarlijks feest is geworden.

Het idee is uitgegroeid tot een traditie die al 9 jaar bestaat in veel landen over de hele wereld en steeds meer nieuwe volgers trekt. De herkenning van het aanstaande evenement wordt verzorgd door het logo, dat oorspronkelijk speciaal is gemaakt voor het evenement in 2012 in Amerika. Het belangrijkste teken was een gestileerde afbeelding van een hart bestaande uit elementen van de Amerikaanse staatsvlag. Toen dit liefdadigheidsevenement een jaar later de grenzen van Amerika overschreed, onderging dit bord veranderingen, waardoor het logo geen nationale maar internationale schat werd.

Betekenis en geschiedenis

Logo Giving Tuesday

 

De laatste dinsdag in november na Thanksgiving is gekozen om Giving Tuesday te vieren, in tegenstelling tot de dagen van het consumentenprofiel — Black Friday en Cyber ​​​​Monday. De oorsprong van dit idee was Henry Timms, voorzitter van het 92nd Street Y Cultural Center, wiens missie het is om evenementen en programma’s te creëren die mensen aanmoedigen om deel te nemen aan gemeenschapsactiviteiten. Zijn initiatief werd onmiddellijk ondersteund door de United Nations Foundation, UNICEF, Google, Skype, Microsoft, Unilever, Sony en andere vooraanstaande internationale organisaties als founding partners. Dankzij massale advertenties in de media en op televisie, evenals op de pagina’s van de officiële blog van het Witte Huis, verzamelde het evenement een groot aantal mensen in elke plaats in Amerika, waardoor het echt grootschalig werd.

Het belangrijkste concept van zo’n evenement was de popularisering van vrijgevigheid, niet als «welwillendheid» van de kant van de rijken jegens de armen, maar als een verlangen om wederzijds respect en gemeenschappelijke solidariteit van iedereen met iedereen uit te drukken, ongeacht sociale status. In feite is dit een poging om de groeiende spanning tussen bevolkingslagen met verschillende niveaus van welzijn te verminderen.

Vandaag is Giving Tuesday uitgegroeid tot een wereldwijde filantropische beweging die al meer dan 150 landen over de hele wereld heeft omarmd. Met zijn hulp werden honderden miljoenen dollars doorgesluisd naar goede doelen. Dankzij het gebruik van moderne technologieën en de massale promotie van het idee in sociale netwerken, blogs, internetportalen, het wijdverbreide gebruik van het logo van dit liefdadigheidsevenement, dat al wereldwijd herkenbaar is, is de vrijgevigheid echt «viraal» geworden «, het «infecteren» van steeds meer mensen met zijn idee over de hele wereld, wat in werkelijkheid aantoont dat er geen beperkingen zijn voor goede daden! Het embleem bevestigt alleen dat de mensheid wordt gekenmerkt door liefde en mededogen, barmhartigheid en sympathie, eenheid en het vermogen om zich niet alleen te verenigen in het aangezicht van een universele dreiging, maar ook in vreugde, in het verlangen om goed te doen. Dit is precies wat het ‘hart’-teken, de centrale figuur van het logo van de beweging, symboliseert.

Het embleem van de beweging is laconiek, eenvoudig en begrijpelijk voor iedereen, zonder uitzondering. Het is de tekst van de naam van de actie in het Engels, uitgevoerd in hoofdletters in een enkel kleurenschema — een donkerblauwe tint. Het meest aantrekkelijke in de tekst en in de hele afbeelding, het accentsymbool is het gestileerde hart, dat de ontwikkelaars in het eerste woord hebben vervangen door de letter «V». Bij het maken van het symbool is de kleur vurig magenta gebruikt, die met zijn helderheid tegen de achtergrond van de donkerblauwe letters van de rest van de tekst visueel opvalt. In de uitvoering wordt het hart weergegeven door gedurfde rode (vurige magenta) lijnen — drie aan elke kant, met afgeronde hoeken in hun bovenste gedeelte, die een visuele overeenkomst vormen met de vormen van een gestileerd hart. De ruimtes ertussen zijn even dik. De lijnen kruisen elkaar aan de onderkant van het symbool, waardoor bovenaan een vierkant ontstaat dat is verdeeld in uniforme sectoren.

Deze afbeelding weerspiegelt het eerste logo van de beweging en lijkt voorwaardelijk op de Amerikaanse vlag, die toen werd gebruikt als een symbool van het behoren tot het land van de actie. Tegenwoordig gebruiken veel landen een vergelijkbare beweging, waarbij het onderste element van het bord wordt ingevuld met de afbeelding van hun nationale vlag. Het hart zelf wordt gebruikt als een icoon voor mobiele diensten en wordt onafhankelijk gebruikt in reclamemedia, in internetbronnen die verband houden met een liefdadigheidsevenement, als symbool voor de deelname van de eigenaren en hun steun.

Logo lettertype en kleuren

Giving Tuesday Logo

De tekst is gemaakt in verschillende lettertypen. Het eerste woord is «Geven» — het Clown Regular-lettertype staat boven het tweede. De tweede is gedaan in RyuGothic Medium. Beide zijn uitgelijnd met de randen, waardoor een visuele consistentie in de hele compositie ontstaat.

Vanwege de omstandigheden en de locatie zijn er verschillende logo-varianten in de advertentie gebruikt. De letters zijn in wit op een donkerblauwe achtergrond. De tekst werd horizontaal opgemaakt als één woord. Het hart is ook in het wit gemaakt, net als het lettertype. Maar de algemeenheid en eenheid van de gekozen stijl is altijd bewaard gebleven.