Gittigidiyor Logo

Gittigidiyor Logo

De Turkse online winkel Gittigidiyor staat bekend als een dochteronderneming van eBay. Maar het was niet altijd eigendom van de e-commercegigant: het was vroeger een onafhankelijke marktplaats met eigen producten en regels. Drie ondernemers hebben Gittigidiyor in 2001 opgericht om te concurreren met gevestigde online marktspelers. En het Amerikaanse bedrijf eBay raakte pas tien jaar later in hem geïnteresseerd: in 2011 kocht het 93% van de aandelen.

Betekenis en geschiedenis

Gittigidiyor Logo Geschiedenis

Gittigidiyor is de populairste online winkel van Turkije. Het biedt een breed scala aan producten — hetzelfde als dat van het moederbedrijf, eBay. Het productassortiment omvat alles wat je nodig hebt — van alledaagse voorwerpen tot verzamelobjecten.

Het is een handig platform voor communicatie tussen verkopers en kopers, waar elke dag transacties in verschillende formaten worden gedaan. Bijvoorbeeld bieden in de vorm van een veiling of het inkopen van goederen tegen vaste prijzen.

Gittigidiyor is herkenbaar aan zijn visuele identiteitssysteem, dat meerdere keren is gewijzigd sinds eBay de meerderheidsaandeelhouder werd. De belangrijkste rebranding vond eind 2012 plaats, waardoor het grootste e-shoppingcentrum 2013 met nieuwe mogelijkheden inging.

2001 — 2013

Gittigidiyor Logo 2001-2013

Het Turkse Online Shopping Center is opgericht in 2001 en heeft lange tijd zijn oorspronkelijke huisstijl behouden. Het logo bleef grotendeels ongewijzigd, zelfs nadat Gittigidiyor het eigendom van eBay overnam. Het belangrijkste element was een figuur van een rennende man met een groot oog in plaats van een hoofd en pijlen in plaats van armen en benen.

Er was een geeloranje cirkel op de achtergrond, die driedimensionaal leek vanwege de ongelijkmatige kleuring. De vrije ruimte aan de rechterkant werd ingenomen door de naam van het bedrijf: in de eerste regel het woord «gitti», en in de tweede — «diyor». Bovendien viel de laatste «r» naar beneden en liet twee boogvormige golven achter.

In 2011, toen eBay de meerderheidsaandeelhouder van Gittigidiyor werd, werd er nog een tekstelement aan het logo toegevoegd. De uitdrukking «bir ebay şirketidir», geschreven in grijze letters in het Turks, benadrukte de banden met het handelsplatform van een bekend Amerikaans bedrijf. Het bevond zich linksonder zodat alle aandacht was gericht op het hoofdembleem.

2013 — 2021

Gittigidiyor Logo 2013-2021

In september 2012 deed Gittigidiyor opnieuw een poging om zijn huisstijl te actualiseren. En hier is het resultaat: het logo is abstracter geworden en is helemaal niet meer zoals het was. Tegen de achtergrond van de zwarte inscriptie valt een veelkleurig pictogram op, dat bestaat uit vier trapeziums: blauw, groen, geel en rood. Ze zijn gerangschikt in de vorm van een bloem en kruisen elkaar op de hoeken om een ​​kleine witte ruit in het midden te vormen.

De naam van het bedrijf staat nu in één regel geschreven. Na het herontwerp werden de letters dunner en eleganter, maar bleven in de kleine letters. De zin «bir ebay şirketidir», zoals eerder, staat onderaan. Het lettertype is niet veranderd en het grijs heeft een lichtere tint gekregen.

2021 — heden

Gittigidiyor Logo 2021-vandaag

Het huidige logo werd goedgekeurd ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan ​​van het bedrijf. Om het feestelijk te maken, schilderden de ontwerpers de stippen boven de i’s in de kleuren van het merk. Nu zien ze eruit als veelkleurige confetti: rood, groen, blauw en oranje. De tekening van de vier parallellogrammen werd verwijderd — alleen de inscripties bleven over. De rest van de merknaam is niet veranderd.

De Gittigidiyor-afbeelding bootst het eBay-woordmerk in kleur na en lijkt qua vorm sterk op het Microsoft-pictogram. Dergelijke visuele veranderingen veroorzaakten een golf van kritiek, maar daarmee kreeg de webwinkel een moderne en minimalistische identiteit, niet overladen met onnodige details. Het abstracte embleem betekent in feite niets: het is slechts een helder element van het imago van de Turkse markt.

Logo lettertype en kleuren

Gittigidiyor Logo

Vetgedrukte, enigszins hoekige letters maken de inscriptie elegant en herkenbaar. Tegelijkertijd wekt hun hoekige en strakke vorm onbewust vertrouwen bij zowel verkopers als kopers die gebruik maken van de diensten van Gittigidiyor. De basiskenmerken van het lettertype zijn duidelijke contouren, uniforme lijndikte en geen schreven aan de uiteinden.

Logo Gittigidiyor

Op het gebied van kleurafstemming probeert de Turkse online winkel de Amerikaanse eBay te evenaren. De basis van het embleempalet is rood (# E33137), lichtoranje (# F4AB04), lichtgroen (# 81B316) en blauw (# 0363D3). Ze hebben een lichte helling. De naam van de marktplaats is zwart en de uitdrukking «bir ebay şirketidir» is lichtgrijs.