Garanti Logo

Garanti LogoGaranti Bank werd opgericht op 21 juni 1946 in Ankara. In 2010 werd een deel van haar aandelen gekocht door Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, de tweede grootste bank van Spanje. Na 7 jaar verhoogde BBVA zijn aandeel tot 49,85%, waarna het het merk een nieuwe naam gaf: Garanti BBVA. De Turkse organisatie bedient inmiddels diverse klantgroepen in de retail-, commercial- en corporate banking-sector.

Betekenis en geschiedenis

Garanti Logo Geschiedenis

Het bedrijf Garanti houdt zich al meer dan 70 jaar bezig met economische en financiële activiteiten. Het heeft acht buitenlandse vestigingen (in Malta, Luxemburg en Cyprus) en ongeveer duizend vestigingen in Turkije. Ze delen een gemeenschappelijke visuele identiteit die sinds 1946 verder evolueert. Alle logo’s zijn gebaseerd op het klavertjevier-symbool, aangevuld met de naam van de bank. Het is bekend dat de ontwikkelaars in 2000 de kleur van de klaver hebben bijgewerkt en de inscriptie hebben overgezet naar de kleine letters om de merknaam vriendelijker te maken. In de toekomst veranderde het ontwerp verschillende keren vanwege het feit dat Garanti onderdeel werd van de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria-groep.

Jaren 1990 — 2001

Garanti Bank Logo 1990s-2001

Oorspronkelijk had het embleem van de bank een lange groene rechthoek die als achtergrond diende voor de belangrijkste elementen. Aan de linkerkant is een klavertje vier. Volgens veel mensen brengt het geluk voor degenen die het vinden, en dit concept is in overeenstemming met een bankinstelling. De witte segmenten op een dunne steel zijn sober en lijken op vier verbonden harten. Aan de rechterkant staat het woord «Garanti», uitgevoerd in langwerpige hoofdletters. De uitzondering is «i»: hoewel deze letter even groot is als de andere, is het kleine letters en geen hoofdletters.

2001 — 2009

Garanti Bank Logo 2001-2009

Voordat BBVA een deel van de aandelen van Garanti verwierf, gebruikte de Turkse bank het groene klavertje vier. Vanwege de verhoudingen leek het erop dat de tekening was afgebeeld in een verschoven vlak, dat wil zeggen dat de grotere helft dichterbij is en de kleine verder weg. Het driedimensionale effect werd versterkt door een radiale gradiënt die zich verspreidde van het lichte centrum naar de donkere randen. Rechts stond de zwarte naam van Garanti Bank. Het is uit één stuk geschreven, met de eerste letters van beide woorden in hoofdletters.

2009 — 2018

Garanti Bank Logo 2009-2018

In 2010 verwierf Garanti een nieuwe aandeelhouder — Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. De Turkse bank behield haar oorspronkelijke naam omdat het aandeel van BBVA op dat moment iets meer dan 20% bedroeg. Bovendien had het Spaanse bedrijf in die tijd geen enkel merk: al zijn buitenlandse vestigingen hadden verschillende namen en gebruikten verschillende symbolen.

Het enige dat aangaf dat Garanti gedeeltelijk in handen was van de financiële holding BBVA was het logo met de woorden “Garanti Bank NV BBVA Group”. De laatste twee woorden bevonden zich op de tweede regel en zijn lichtblauw gemarkeerd. De naam van de bank bleef zwart. Links stond, net als voorheen, een groen klavertje vier.

2019 — heden

Garanti BBVA Logo 2019-vandaag

In 2017 werd Banco Bilbao Vizcaya Argentaria de meerderheidsaandeelhouder van Garanti en kocht in totaal 49,85% van de aandelen. En twee jaar later voerde hij een grootschalige rebranding uit, die zijn divisies tot één geheel moest verenigen. Als gevolg hiervan werden de overzeese dochterondernemingen van het Spaanse bedrijf bekend als BBVA. Alleen een Turkse bank kon haar eigenheid behouden: zij zette haar activiteiten bij uitzondering voort onder de naam Garanti BBVA.

Na afronding van de juridische processen is het logo gewijzigd. Het verscheen in juni, maar werd eind 2019 officieel in gebruik genomen. Als onderdeel van de transformatie vulden de ontwerpers het groene klavertje vier en de zwarte letters «Garanti» aan met de blauwe afkorting «BBVA» — in feite een nieuw woordmerk voor de Spaanse groep.

Logo lettertype en kleuren

Garanti Logo

De Turkse bank kon, in tegenstelling tot andere divisies van de BBVA, haar eigen symbool op het embleem gebruiken. Het traditionele klavertje vier wordt beschouwd als een voorbode van geluk. Dit is een marketingtruc waarmee leidinggevenden bij een financiële instelling positieve associaties wilden creëren en het vertrouwen van de klant wilden winnen.

Nadat Garanti naar de BBVA-holdinggroep was verhuisd, veranderde het hoofdlettertype van het logo niet, behalve dat de afstand tussen de letters groter werd. Dus de eerste helft van de naam is, zoals eerder, geschreven in geometrisch schreefloos, wat vergelijkbaar is met een aangepast schreefloos lettertype uit de Seconda-familie. Taps toelopende uiteinden en matig contrast maken de tekst leesbaar.

Logo Garanti

Het acroniem is ontwikkeld door specialisten van het eigen creatieve bureau BBVA en vertegenwoordigers van adviesbureau Landor. De ontwerpers namen het lettertype van het merk Benton Sans BBVA als basis, maar veranderden de «V» en «A» stijl volledig. Het resultaat is dat deze letters verschijnen als twee hoeken van 180 graden die in tegengestelde richting wijzen: «V» omhoog en «A», respectievelijk, omlaag.

De klaver is hetzelfde groen als de vorige logo’s. De kleur van het woord «Garanti» is ook niet veranderd: het is, zoals voorheen, zwart. Het tweede deel van de naam van de bank is in Yale Blue (# 14549C).