Gancia is een Italiaans merk van mousserende wijnen, evenals de wijnmakerij die ze produceert, die werd geopend in 1850. Hun oprichter is een erfelijke wijnboer, agrarisch en landeigenaar Carlo Gancia, wiens plantages al lang weelderig zijn met Muscat-druiven. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Canelli, in de regio Piemont. Nu maakt ze deel uit van de Russian Standard Corporation-groep en verkoopt ze mousserende wijnen over de hele wereld, nadat ze de titel van een van de beste leveranciers heeft gewonnen.
Betekenis en geschiedenis
Toevallig werd het begin van de distilleerderij gelegd door de ouders van Carlo, voor wie het verbouwen van druiven en het maken van wijn hun levenswerk was. De familie had een plantage in de noordelijke regio van Italië, die werd geërfd door de zevende zoon van Caterina Rosso en Michele Gancia. Maar eerst ging de toekomstige wijnmaker naar Turijn, waar hij een opleiding in scheikunde en farmacie volgde en onderweg een nieuw recept ontdekte voor het maken van vermout.
Toen ging de jonge man naar Frankrijk. Daar verdiepte hij zich in de studie van de productie van mousserende wijnen, opgeleid, nadat hij twee jaar in een van de wijnbedrijven had doorgebracht als een eenvoudige arbeider. Zijn terugkeer naar Italië vond plaats in het midden van de 19e eeuw, om samen met zijn broer Edoardo de oude methoden te gaan herwerken met nieuwe, overgenomen van de Fransen. Dus, in het kielzog van krachtige activiteit, breidden ze wijngaarden uit en beheersten ze buitenlandse technologieën.
Toen vestigde Carlo Gancia zich, trouwde, maar was nog steeds bezig met de productie van mousserende wijn op basis van lokale Muscat. Hij had een aangeboren intuïtie over wanneer de mostfermentatie moest worden onderbroken om een suikerarme wijn met een laag alcoholgehalte te verkrijgen die geschikt was om er een populaire mousserende drank van te maken. Na de dood van Carlo ging zijn bedrijf over op Camillo — de eerste zoon. Zo werd een hele dynastie geboren.
Het merk, de distilleerderij, de plantages en het bedrijf gingen van generatie op generatie over, totdat de Russische oligarch Rustam Tariko geïnteresseerd raakte in het succes van de Italianen. In 2010 begon hij geleidelijk aandelen in Gancia te kopen en werd hij uiteindelijk de meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf en het merk. Hij voegde zich bij hen bij zijn Russian Standard-groep, verbeterde en breidde de productie uit. De nieuwe leider breidde ook het assortiment uit door vermout en aperitieven toe te voegen aan mousserende wijnen. Elk van hen heeft zijn eigen teken.
Na de overdracht van het voormalige familiebedrijf in andere handen verloor het bedrijf zijn oorspronkelijke gezicht niet. Ze heeft het bewaard en gebruikt het nog steeds. We hebben het over Italiaanse mousserende wijn: het originele logo bleef identiek aan de debuutversie. Alleen aperitieven en vermouths, waarvan de productie is geïntensiveerd na toetreding tot het Russian Standard-concern, kregen een individueel cijfer.
1850 — heden
Het allereerste logo is bewaard gebleven voor mousserende wijn. Het komt qua vorm en inhoud exact overeen met het debuutembleem. Het kenmerkt het Savoye-kruis, dat de Italiaanse monarchie symboliseert. Het witte kruis is afgebeeld in het midden, waar het een prominente plaats inneemt op een rode ronde achtergrond. Eromheen is een gefigureerd element, dat doet denken aan het open gewaad van royalty’s.
Rechts en links staan lauriertakken — als teken van superioriteit, uitzonderlijke erkenning en de hoogste graad van respect. Het geheel wordt bekroond met een rijk versierde kroon met een rode voering. Hieronder staat de naam van het wijnbedrijf en het jaar van oprichting. Ze zijn gemaakt in gouden kleur, net als de contouren van de rest van de elementen. Dit palet is gekozen om overeen te komen met de inhoud van de flessen — mousserende wijn.
1920 — 2013
Het logo, geïntroduceerd in 1920, is een stap in de richting van strikte geometrie en perfect uitgelijnde lijnen. De basis is een blauwe rechthoek, langs de zichtbare randen versierd met een donkere zilveren streep. Het dient als achtergrond voor een rode figuur met een neerwaartse hoek. De naam van het alcoholmerk staat erop getypt in contrasterende witte letters. Het lettertype van de antiqua wordt aangevuld met een dunne lijn aan de rechterkant van elk teken, waardoor de inscriptie driedimensionaal wordt.
2013 — 2018
Na de totale overgang naar een nieuwe eigenaar (naar het bedrijf Russian Standard) is het logo van vermout en aperitieven wat veranderd. De ontwerpers vereenvoudigden het door de blauwe achtergrond als rechthoek te verwijderen die overbodig leek. Ze behielden de bovenste en onderste strepen, maar herschilderden ze brons en scheidden ze van het hoofdelement met een dunne witte lijn. De ontwikkelaars hebben ook de inscriptie gemoderniseerd: de schreven verdwenen erop en dunne punten verschenen bij de «A» en «N». Bovendien hebben ze de letters omgezet in hoofdletters en een verloop toegevoegd aan de rode kleur. Als gevolg hiervan werd het logo vergelijkbaar met een chevron.
2018 – heden
Na een reeks manipulaties met afbeeldingen verscheen een modern logo, waarin de eerste en vorige versies zijn gecombineerd. Om hun compatibiliteit te garanderen en de merkherkenning te behouden, hebben de ontwerpers de blauwe achtergrond teruggegeven, maar deze niet als een rechthoek afgebeeld, maar in de vorm van een klein zeshoekig schild. Daarop divergeren naaldvormige blauwe strepen van het midden en bereiken een gouden rand. In het midden was er een horizontale rechthoek van rood-karmozijnrood met een bronzen rand aan de rechter- en linkerkant. De naam van het merk staat er in witte letters op geschreven.
Het Italiaanse alcoholmerk Gancia heeft twee logo’s. De ene markeert mousserende wijnen, die hun oudheid en persoonlijke originaliteit benadrukken, de tweede markeert vermout en aperitieven. Daarom is het eerste teken ouder en benadrukt het de wortels van de wijnmakerij. Het traceert de vooringenomenheid in heraldiek en geschiedenis. Het moderne embleem onderscheidt zich door precieze geometrische verhoudingen, die de nauwgezette naleving van het evenwicht van alle componenten van de voorgestelde wijnen aangeven. De belangrijkste fasen van het herontwerp houden verband met de overgang van het bedrijf naar een nieuwe eigenaar en met de uitbreiding van het assortiment alcoholische producten.
Logo lettertype en kleuren
In het eerste en laatste logo van de wijnmakerij Gancia zijn de inscripties gemaakt in hetzelfde lettertype: een klassiek gedrukte, gestroomlijnde vorm, die doet denken aan Times New Roman. Het verschil tussen hen zit alleen in de schaduwen. De tekst op het embleem voor vermout en aperitieven is heel anders. Daarin is elke letter omcirkeld langs de contour met een individuele rand. Tegelijkertijd is het lettertype scherp, geometrisch, «scherp».
Het corporate palet van de Italiaanse wijnproducent bestaat uit een gouden kleur, die in beide versies van het logo terug te vinden is. Ze gebruiken ook rood, zilver, wit en marine.