Foot Locker Logo

Foot Locker Logo

Het schoenenmerk Foot Locker verscheen in 1974 in Woolworth. En 14 jaar later opende dit bedrijf een divisie van de Woolworth Corporation, die later bekend werd als de Venator Group, Inc. Na een nieuwe naamsverandering (in 2001), werd het Foot Locker, Inc. Hij is zelfs vernoemd naar het meest succesvolle merk dat hij destijds bezat.

Betekenis en geschiedenis

Foot Locker Logo Geschiedenis

Wat is Foot Locker?

Foot Locker was ooit het vlaggenschip van F.W. Woolworth Company. Deze naam is nu Venator Group, Inc. (voorheen Woolworth Corporation), dat in 2001 een nieuwe naam kreeg. Het internationale netwerk omvat meer dan 2,5 duizend winkels met sportkleding, schoenen en accessoires.

Foot Locker positioneert zich als merk voor sneakerheads, dat wil zeggen voor mensen die sneakers verzamelen en weten hoe ze een origineel paar van een neppe kunnen onderscheiden. Hij stelt dat hij veel exclusieve schoenen in zijn assortiment heeft die in andere winkels niet verkrijgbaar zijn. En dat allemaal vanwege een ongewoon concept gebaseerd op de liefde voor sneakers. Aan de andere kant is de catalogus niet beperkt tot slechts één categorie producten — de winkelketen biedt een brede selectie van sportkleding voor heren, dames en kinderen.

Passend is dat het Foot Locker-logo al lang een scheidsrechter heeft die een gestreept zwart-wit T-shirt draagt. Winkelmedewerkers dragen trouwens precies hetzelfde uniform, met één visuele identiteit. De sportscheidsrechter is nog steeds de belangrijkste mascotte van het merk, maar hij zit niet langer in de hoofdversie van het woordmerk: nu is de belangrijkste een enkele inscriptie in een rechthoek.

1974 — 1988

Foot Locker Logo 1974-1988

In 1974 F. W. The Woolworth Company verwierf het vlaggenschip Foot Locker-merk. De naam werd in het midden van het logo geplaatst: de ontwerpers gebruikten een rode kleur en een aangepast schreefloos lettertype voor het ontwerp. Deze laatste lijkt erg op de ITC Bauhaus Heavy. Alle letters, met uitzondering van «k», zijn afgerond. De «e» had een scheve horizontale lijn en de randen van de «c» sierden de sneden in een ongebruikelijke hoek. De inscriptie was op een witte achtergrond en was omgeven door een groene lijn die een omgekeerde badkuip vormde.

1988 — heden

Foot Locker Logo 1988-vandaag

In 1988 richtte het moederbedrijf een divisie van de Woolworth Corporation op om Foot Locker te exploiteren. Ondertussen veranderde het schoenenmerk zijn logo. Door de herinrichting is de groene rand verdwenen. In plaats daarvan verscheen boven de merknaam een ​​afbeelding van een scheidsrechter in een trui met verticale zwart-witte strepen en een klein zwart zakje aan de rechterkant. Tegelijkertijd hebben de ontwikkelaars het lettertype zelfverzekerder gemaakt en vloeiende rondingen vervangen door afgeronde rechte hoeken, ondanks het feit dat de algemene vorm van het geometrische groteske behouden bleef. De rode kleur is wat lichter en feller geworden ten opzichte van de eerste versie.

2020 – heden

Foot Locker Logo 2020

In 2020 herzag Foot Locker (voorheen Woolworth Corporation, van 1998 tot 2001 bekend als Venator Group, Inc.) haar merkconcept. Daarbij werd ze geholpen door de staf van het bureau Jones Knowles Ritchie. Ze ontwikkelden een nieuwe strategie en merkidentiteit om vrouwen aan te spreken die van sportschoenen houden.

Om contact te leggen met de doelgroep, kozen de specialisten voor een discreet zwart-wit schema. Tegelijkertijd werd de afbeelding van de sportscheidsrechter verwijderd uit de hoofdversie van het logo. Nu bevat het woordmerk alleen een witte inscriptie in een zwarte rechthoek. Aan het lettertype is niet veel veranderd: de ontwerpers hebben de oorspronkelijke vorm van de letters behouden, waardoor het merk herkenbaar blijft.

Jones Knowles Ritchie trok parallellen met schepen uit de Eerste Wereldoorlog die gestreepte camouflage gebruikten om zich niet te verbergen, maar om te voorkomen dat ze herkend werden. Moderne Foot Locker-tijdschriften zijn dus te herkennen aan zwarte en witte lijnen, zoals op het scheidsrechtertenue. Het nieuwe discrete logo past perfect in deze omgeving. Maar ook het oude embleem met de scheidsrechter werd niet vergeten, want de sportscheidsrechter is nog steeds de belangrijkste talisman van de Foot Locker.

Logo lettertype en kleuren

Foot Locker Logo

Het huidige beletteringsontwerp werd al in 1988 ontwikkeld. En pas in 2020 creëerden vertegenwoordigers van het bureau Jones Knowles Ritchie, samen met typografen van de gieterij F37 Foundry, een individueel schreefloos lettertype op basis daarvan. Om precies te zijn, een hele familie met drie subtypes van lettertypen: Klassiek, Standaard en Gestript. Voor het logo wordt de klassieke versie gebruikt.

Logo Foot Locker

De kleur van het huidige woordmerk komt overeen met de kleur van het scheidsrechtertenue. De ontwerpers herhaalden de iconische strepen niet, maar maakten de bedrijfsnaam gewoon wit en plaatsten deze in een zwarte rechthoek.