Fnac is een directe concurrent van Virgin Megastores. Beide merken vertegenwoordigen winkelketens die entertainmentproducten verkopen: mediaspelers, dvd’s, boeken, games, cd’s, tv’s. Maar Fnac plaatst zichzelf boven gewone detailhandelaren met korting, omdat haar winkels hoogwaardige consumptiegoederen bevatten en verkooppunten kernactiviteiten combineren met diensten met toegevoegde waarde. Het bedrijf is eigendom van het Franse bedrijf Kering, dat gespecialiseerd is in luxegoederen en eigenaar is van merken als Alexander McQueen, Yves Saint Laurent en Gucci.
Betekenis en geschiedenis
De eerste Fnac-winkel werd geopend in 1954. Aanvankelijk was het een club voor een beperkt aantal klanten: de leden kochten lidmaatschapskortingen via het tijdschrift Contact. Dit verkoopprogramma werd georganiseerd door Max Théret, de lijfwacht van de Russische marxistische revolutionair Leon Trotski. Op basis van zijn socialistische principes wilde hij het leven van de arbeidersklasse verbeteren door de prijzen te verlagen.
In 1966 opende de winkel zijn deuren voor iedereen, waarna het netwerk actief begon uit te breiden. Fnac heeft nu niet alleen verkooppunten in Spanje, Portugal of Frankrijk, maar ook in meer exotische landen, waaronder Congo en Qatar. Ze delen een gemeenschappelijke visuele stijl die ten grondslag ligt aan succesvolle branding. Het is tijdens de leiderschapswisseling verschillende keren herzien, maar het is altijd eenvoudig en minimalistisch gebleven.
1969 — 1985
Toen het bedrijf zijn tweede winkel opende, begon het een woordmerk met zwarte “fnac” op een witte achtergrond te gebruiken. De afstand tussen de letters was minimaal — vooral tussen de «f» en «n», die bovenaan waren verbonden. Voor het ontwerp is een rond lettertype met vloeiende rondingen gebruikt.
1985 — 1997
In 1985 verwierf de verzekeringsmaatschappij Garantie Mutuelle des Fonctionnaires een deel van de aandelen van Fnac. Tegelijkertijd voerde de winkelketen een klein herontwerp uit, waarbij de inscriptie wit werd en in een feloranje vierkant werd geplaatst. In deze versie werd het woord diagonaal geplaatst en bleef de typografische stijl hetzelfde.
1997 — heden
Nadat François-Henri Pinault voorzitter van de raad van bestuur werd, veranderde het logo opnieuw. De ontwerpers hebben het vierkant iets verhoogd en op de rand geplaatst. Dit bleek voldoende te zijn om te voorkomen dat het in een ruit zou veranderen. Omgekeerd is de belettering horizontaal uitgelijnd. De oranje kleur heeft een mosterdachtige tint gekregen.
Logo lettertype en kleuren
De afkorting, afgeleid van de woorden Fédération Nationale d’Achats des Cadres, is het belangrijkste onderscheidende kenmerk van de winkelketen. De gekleurde rechthoek vult het alleen aan en creëert een geschikte achtergrond waartegen de witte letters duidelijk zichtbaar zijn. De vierkante letters zijn een populair motief bij veel bedrijven. Een soortgelijk symbool wordt bijvoorbeeld gebruikt door de internationale retailer Virgin Megastores en de Franse telecomoperator Orange.
Het lettertype dat op het logo verschijnt, lijkt op Molde Expanded Semi Bold, maar de overeenkomst is niet 100% nauwkeurig. Te oordelen naar het uiterlijk van de letters, hebben de ontwerpers van Fnac het ontwerp enigszins gewijzigd, waardoor de rondingen vloeiender zijn geworden. Het originele lettertype behoort tot de neo-groteske Molde-familie. Het werd in 2017 gemaakt voor de Letritas-gieterij. De inspiratie komt van de post-Bauhaus-stijl, die is ontstaan in Zwitserland.
Het oranje vierkant vormt een tegengewicht voor de witte letters. De door de ontwerpers gekozen tint is bijna mosterdgeel (# EBB300). De levendige kleur trekt de aandacht en benadrukt de entertainmentfocus van de winkels.