Firefox is een verzameling applicaties en services van Mozilla Corporation. Het bekendste product van de familie is de gelijknamige browser. Het verscheen in de tweede helft van 2002 en trok onmiddellijk de aandacht van gebruikers en verklaarde zijn eigen veiligheid en privacy. De kwestie van vertrouwelijkheid staat nog op de eerste plaats. Tegelijkertijd is het mogelijk om het programma aan uw wensen aan te passen. De ontwikkelaars hebben veel extensies gemaakt, zodat degenen die dat willen de set functies kunnen wijzigen, overbodige functies kunnen verwijderen en kunnen toevoegen wat ze nodig hebben.
Betekenis en geschiedenis
De geschiedenis van het merk Firefox begon veel eerder dan algemeen wordt aangenomen. Het oudste «startpunt» kan 1994 worden genoemd. Toen verscheen er een nieuwe grote speler in de IT-industrie — Netscape. Het introduceerde een van de eerste browsers, maar kon niet concurreren met Microsoft, dat Internet Explorer aan elke Windows-suite toevoegde. Om zijn voordeel te laten zien, maakte Netscape de browser open, maar zelfs dat hielp niet.
Eind jaren negentig. het bedrijf werd, samen met zijn hoofdproduct, gekocht door het Amerikaanse mediaconglomeraat AOL. Vervolgens vormden Netscape-leden de Mozilla-gemeenschap om gratis software te ontwikkelen. De omschakeling moest op de een of andere manier gevierd worden, dus besloten Dave Hyatt en Blake Ross om de Phoenix-browser uit te brengen. Ze maakten een fout bij de keuze van de naam: het bleek dat zo’n merk al bestond. De tweede optie — Firebird — was ook druk.
Als gevolg hiervan moesten de makers hun project Firefox vernoemen naar de kleine rode panda. Trouwens, zij is het die wordt afgebeeld op het browserlogo, en helemaal geen vos, zoals iedereen denkt. Het originele visuele symbool van het merk verscheen in 2004. In de loop van de tijd is het nauwelijks veranderd: de ontwerpers vereenvoudigden het ontwerp slechts licht en verhoogden de helderheid van het beeld. Als gevolg hiervan verloor het beeld veel details en werd het kleurrijker, wat de belangrijkste trend is in de identiteit van veel bedrijven.
Het iconische ronde pictogram helpt de browser te concurreren met webreuzen zoals Google Chrome en Safari. De gebeurtenissen van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat het door een wereldwijd herontwerp een indrukwekkend deel van zijn doelgroep zou kunnen verliezen. Voor zover we weten introduceerde Mozilla in 2019 het Firefox-logo zonder dier en wereldbol — alleen met een rood-oranje halve ring. Het is ontworpen voor een moedermerk dat veel verschillende services samenbrengt, van de Lockwise-wachtwoordwachter tot de app Gegevens verzenden. Tegelijkertijd hebben alle producten hun eigen logo, inclusief de browser.
Maar het publiek begreep de veranderingen niet: gebruikers van sociale netwerken maakten ophef en besloten dat Firefox niet langer «vossen» zal hebben. Ze waren luid verontwaardigd en creëerden duizenden demotivatoren, dus de vertegenwoordigers van het Mozilla-bedrijf moesten excuses verzinnen. Het bleek dus dat veel Firefox-fans niet eens weten hoe het pictogram van het programma er nu uitziet.
2002 — 2004
In 2002 werd de Phoenix-browser ontwikkeld. Het visuele symbool deed zijn naam eer aan: de ontwerpers beeldden een rode vogel af, waarvan de veren op vlammentongen leken. Haar staart en vleugels leken in brand te staan, in overeenstemming met de legende van de feniks die uit de as herrijst.
Maar problemen met merkrechten dwongen de eigenaren om hun project te hernoemen. Gedurende enkele maanden heette het Firebird en het pictogram is niet veranderd. Achteraf bleek deze naam al bij een van de internetdiensten te horen.
2004 — 2005
In 2004 werd Firebird Firefox, hoewel ook die naam werd overgenomen. Tegelijkertijd had de browser een conceptueel nieuw logo nodig, omdat het oude niet meer bij het thema paste. Het Mozilla-brandingteam is speciaal voor dit doel opgericht. Initiatiefnemer was Steven Garrity, die voorstelde het project te hernoemen. Hij behartigde de belangen van het softwareontwikkelingsbedrijf Silverorange.
Vlak voor Kerstmis bracht Steven Jon Hicks naar het team om alle ideeën te visualiseren. De eerste concepten werden vlak voor de feestdag voorgesteld, omdat de deadline op 2 januari afliep. De beste optie kwam met Daniel Burka. Stephen Desroches maakte een zwart-wit schets die de basis werd voor een volwaardig logo.
Jon Hicks ontwierp de uiteindelijke afbeelding met behulp van Fireworks MX-tools. Eerst tekende hij het pictogram op 128×128 pixels en begon het vervolgens te verkleinen, terwijl hij de vorm vereenvoudigte en onnodige details verwijderde, totdat hij een 16×16-formaat kreeg om de browser op de taakbalk weer te geven. Dit symbool werd gebruikt voor Firefox 0.8 en 0.9 programma’s.
2005 — 2009
Er is een nieuw logo gemaakt voor Firefox 1.0. In de aangepaste versie werd de staart van het dier geler en verschenen er meer lichte vlekken op het lichaam. De puntige uiteinden van de oren en neus werden iets zachter. De globe werd opnieuw geverfd in een blauwachtig blauwe kleur en kreeg een nauwelijks waarneembare gloeiende halo.
2009 — 2013
Toen Firefox Mozilla versie 3.5 werd uitgebracht, zagen gebruikers een aangepast pictogram. De zogenaamde vos is door het contrast van kleuren donkerder en volumineuzer geworden. De tekening op de wereldbol is veranderd. Bovenaan het logo verscheen een grote lichtvlek en onderaan verscheen een elliptische grijze schaduw.
2013 — 2017
In 2013 werd het beeld gladgestreken: de ontwikkelaars verwijderden veel details en gebruikten een verloop voor een vloeiende overgang van verschillende tinten. Alleen de staart bleef meerlagig.
2017 — 2019
In 2017 is het ontwerp zoveel mogelijk vereenvoudigd. De details zijn zo ver afgenomen dat de omtrek van het dier wazig is geworden. Alleen het langgerekte silhouet in de vorm van een halve cirkel, gewikkeld rond een blauwe driedimensionale bal, is bewaard gebleven. De grijze schaduw onderaan is verdwenen en de kleuren hebben fellere tinten gekregen.
2019 — heden
18 maanden voor de logowijziging voerden vertegenwoordigers van het bedrijf een onderzoek uit om erachter te komen hoe het eruit zou moeten zien. In het proces waren Michael Chu van het San Francisco-bureau Ramotion (hij was verantwoordelijk voor de merkidentiteit van het moederbedrijf voor de hele Firefox-productlijn), Jon Hicks (maker van het eerste logo) en Michael Johnson van Johnson Banks (adviseur en creatieve inspiratie voor de ontwerpers ).
Samen ontwikkelde het team het logo, dat in 2019 werd gepresenteerd. Het concept is vrijwel ongewijzigd gebleven, maar het beeld is eenvoudiger geworden: er zijn veel details uit verdwenen. De centrale cirkel is gekrompen en heeft een blauw-violette gradiënt gekregen, en de kop van het dier is naar rechts gedraaid en in profiel gepositioneerd.
Logo lettertype en kleuren
Weinig mensen weten dat de vos niet wordt weergegeven op het Firefox-pictogram. Dit is een miniatuurpanda, die in het Engels firefox wordt genoemd. Het ziet eruit als een rode wasbeer met lange staart, wat wordt weerspiegeld in het browserembleem. Het is niet voor niets dat het dier de wereld rond buigt: zo’n flexibiliteit getuigt van het aanpassingsvermogen van de software en zijn globaliteit.
Er zijn geen inscripties op het logo, maar er is een zeer kleurrijke afbeelding van een rode panda en een wereldbol. Het gebruik van kleuren als oranje, geel, donkerroze, paars en blauw zorgt voor een interessante dynamiek, vooral in de vorm van een verloop.