Finlandia Logo

Finlandia Logo

Finlandia is een merk van premium wodka geproduceerd in Finland. Het is gebaseerd op gedistilleerde neutrale alcohol geproduceerd uit gerst in het dorp Koskenkorva (parochie Ilmajoki). Vervolgens wordt het in Rajamäki (Nurmijärvi) gemengd met lokaal gletsjersmeltwater, op smaak gebracht en gebotteld. Hierdoor wordt een dergelijke alcoholische drank in verschillende soorten verkregen: met toevoeging van veenbessen, limoenen, frambozen, mango’s, een boeket van wilde bessen, grapefruit, bergbraambessen, mandarijnen, vossenbessen, zwarte bessen en het plukken van rode bessen. De regio van zijn verkoop omvat 135 landen van de wereld. De oprichter van het bedrijf was het Finse bedrijf Alko, dat gespecialiseerd is in alcoholhoudende producten. Het handelsmerk is momenteel eigendom van Brown-Forman Corporation. Het jaar van oprichting is 1970.

Betekenis en geschiedenis

Finlandia Logo Geschiedenis

Ondanks het officiële jaar van de opkomst van Finlandia, verscheen de distilleerderij veel eerder — in 1888. Het werd geopend in het dorp Koskenkorva van de Ilmajoki-parochie door de ondernemer Wilhelm Juslin. Met de goedkeuring van de alcoholverbodswet die in 1920 werd aangenomen, kocht de staat de fabriek echter om zich te concentreren op de productie van goederen voor de farmaceutische industrie en andere niet-alcoholische dranken.

Na de opheffing van het verbod nam de regering van de noordelijke staat, vertegenwoordigd door Alko, de volledige controle over de productie van wodka over. Het resultaat van de intensivering van het werk was het verschijnen in 1970 van het merk Finlandia. Een jaar later kwam er al een alcoholische drank onder die naam op de Amerikaanse markt. Na 5 jaar werd er een nieuwe wodka-bottelarij geopend in het dorp Rajamäki, maar het alcoholdistillatieproces bleef in Koskenkorva.

Aan het begin van het millennium kocht het Amerikaanse bedrijf Brown-Forman een belang van 45% in Finlandia Vodka Worldwide van Altia Group (de opvolger van Alko). Ze kocht ze geleidelijk op totdat het alcoholbedrijf volledig door haar werd overgenomen. Nu is ze de meerderheidsaandeelhouder. In 2016 verscheen informatie over de verkoop van het merk, maar dit bleef op het niveau van geruchten.

Logo Finlandia

Al die jaren is de identiteit van Finse wodka in verband gebracht met ijs. Dit is duidelijk zichtbaar zowel op het etiket als in de merkfles, waarvan het eerste monster in 1970 werd gepresenteerd. Haar ontwerp heet Frozen Ice en is ontworpen door beeldhouwer Tapio Wirkkala. Het product zag eruit als een ijskoud drankje uit het Noordpoolgebied.

Later verschenen er andere ontwerpopties. Deze omvatten Hammered Ice van Hansen Design of Design Philadelphia in 1998 en Glacial Ice van Harri Koskinen, Finlandia Global en Wallace Church & Co in 2003. Er is een andere versie van de fles genaamd Melting Ice, ontwikkeld in 2011. De auteurs zijn Finn Harri Koskinen en de Amerikaan Kenneth Hirst.

1970 — 1998

Finlandia Logo 1970-1998

In het eerste jaar beeldde het zwarte logo drie sneeuwwitte rendieren af ​​tegen de achtergrond van de opkomende zon. Het ziet eruit als een grote rode bal, waarop vertakte hoorns van trots rennende dieren effectief opvallen. Het contrast van zwart en wit maakt het mogelijk om de ijzigheid van de fles en de inhoud ervan te benadrukken, zodat de wodka eruitziet als een ijzig drankje. De naam van het merk is ook in het wit geschreven, wat de plaats van productie van wodka aangeeft. De letters zijn langwerpig, met bovenaan miniatuurpuntjes.

1998 — 2003

Finlandia Logo 1998-2003

Het logo van de volgende generatie toont dezelfde drie herten, maar in een platte projectie met de nadruk op een donkerblauwe omtreklijn en een wit midden. In deze versie hebben de dieren een miniatuurslag die het oog aanduidt. De hoorns zijn gemarkeerd en ook blauw omcirkeld. De inscriptie is gemaakt in een perfect egaal lettertype, alsof het fragmenten van smeltend ijs zijn. De letters zijn hoofdletters, geometrisch, met scherpe punten op de binnenhoeken van de «N», «A» en «V». De tweede regel is half zo groot als de eerste — zowel qua tekengrootte als lengte.

2003 — 2011

Finlandia Logo 2003-2011

Na het herontwerp kreeg de fles de textuur van smeltend ijs en het bijbehorende logo. Het vormt een aanvulling op het originele ontwerp van de glazen container, zodat de witte elementen erop een zilveren tint hebben. De ontwerpers typten de naam van de drank in dunnere letters en voegden de cursieve inscriptie «Vodka of Finland» toe. Daarnaast verscheen er een lichte horizon, waardoor de rode halve cirkel van de zon opkomt.

2011 – 2018

Finlandia Logo 2011-2018

Dit embleem wordt gedomineerd door een donkerblauwe kleur. Herten worden afgebeeld als vechtend: hun gewei is verbonden, hun hoofd is neergelaten en hun voorpoten zijn geheven. Boven hen is een rode stip die de zon voorstelt. Hieronder staan ​​de inscripties: de naam van de wodka en het land van productie. Ze zijn gemaakt in verschillende lettertypen: het eerste deel — grotesk, het tweede — antiqua.

2018 – heden

Finlandia Logo 2018

In het moderne logo hebben de ontwikkelaars het ontwerp van de inscriptie gewijzigd: «A» heeft afrondingen aan de zijkant van de dwarsbalken en «F» heeft een centraal element diagonaal afgesneden. De herten zijn volledig bewaard gebleven: ze hebben nog steeds de toppen van de hoorns verbonden, hun koppen zijn gekanteld en één poot is geheven. Boven hen hangt een rode zon, afgebeeld in de vorm van een halve cirkel, aangezien de auteurs de bovenste helft hebben verwijderd. Oudere witte kleur geplaatst op een ultrablauwe achtergrond.

Bijna elk herontwerp van een logo wordt geassocieerd met een flesupdate. Deze aanpak stelt de producent van luxe wodka in staat om een ​​harmonieuze relatie tussen de glazen container en het etiket te behouden. Bovendien hebben alle monsters een individuele naam: Frozen Ice, Hammered Ice, Glacial Ice, Melting Ice. De ijzige koelte van de drank en zijn Arctische oorsprong worden overgebracht in het belangrijkste element van het embleem — het rendier dat leeft op de breedtegraden van het Arctische noorden.

Logo lettertype en kleuren

Finlandia Logo

De inscriptie in het Finlandia-logo is gemaakt met verschillende variaties van het lettertype News Gothic Bold Condensed. Dit strakke schreefloze lettertype is ontworpen door typograaf Morris Fuller Benton. Het corporate palet van het Finse merk is gebaseerd op vier kleuren. Onder hen zijn blauw (achtergrond, letters, contouren), wit (herten), rood (zon) en zilver (inscripties en dieren).