Finish Line Logo

Finish Line Logo

Finish Line is gespecialiseerd in premium kleding, schoenen, horloges, zonnebrillen, rugzakken en sportartikelen. Het assortiment omvat producten van de meest populaire merken, waaronder producten onder het eigen merk. Vroeger waren er zo’n duizend merkwinkels, maar nadat ze eigendom werden van JD Sports, werd een derde van de vestigingen gesloten.

Betekenis en geschiedenis

Finish Line Logo Geschiedenis

Wat is Finish Line?

Finish Line is een sportkledingretailer die sinds kort onderdeel is van de Britse organisatie JD Sports Fashion. Hun fusie werd in 2018 afgerond. Daarvoor had de winkelketen de status van een naamloze vennootschap, dat wil zeggen dat de aandelen werden verdeeld onder marktpartijen. Nu bezit ze meer dan 600 verkooppunten in de Verenigde Staten.

De eigenlijke geschiedenis van Finish Line begon in 1981, toen David Klapper en Alan Cohen het merk onder die naam registreerden. Daarvoor bezaten ze de franchise van de fabrikant van sneakers Athlete’s Foot. Ze openden hun eerste schoenenwinkel in 1976, gevolgd door meerdere vestigingen in verschillende steden. Tegen de tijd dat de vrienden Finish Line begonnen (als een dochteronderneming van Athlete’s Foot), hadden ze al 10 verkooppunten. De franchise liep af in 1986, dus alle winkels werden hernoemd. Zo werd de basis gelegd voor de moderne retailer, die in 2002 de op één na meest winstgevende retailer van sportartikelen in de Verenigde Staten werd.

Het succes van het bedrijf is te danken aan het brede assortiment en de snelle uitbreiding van het handelsnetwerk. Visuele identificatie speelde een even belangrijke rol, omdat de uniciteit van het merk ervan afhangt. En hoewel het beroemde runner-logo is vervangen door een eenvoudig woordmerk, blijft het Finish Line-symbool herkenbaar dankzij het lettertype en het zwart-blauwe palet.

1976 — 2016

Finish Line Logo 1976-2016

In feite verscheen het eerste Finish Line-logo pas in 1981, want vóór 1981 bestond dit bedrijf simpelweg niet: David Klapper en Alan Cohen hadden alleen franchisewinkels van Athlete’s Foot. Toen twee kameraden hun eigen handelsmerk registreerden, hadden ze een gemakkelijk herkenbaar teken nodig om het merk op de markt voor sportartikelen te promoten. Zo ontstond het zwarte opschrift «Finish Line», gescheiden door een blauwe figuur van een rennende man. Het silhouet bestond uit een cirkel en twee verbonden lijnen die de vorm hadden van een Nike Swoosh. De kleine man rende niet zomaar, maar passeerde een denkbeeldige finishlijn: te oordelen naar zijn positie, slaagde hij erin om er met één voet overheen te stappen.

De naam van het bedrijf was vetgedrukt en cursief geschreven. De eerste letters van de woorden waren hoofdletters en de rest waren kleine letters. Boven de «i» waren punten in de vorm van parallellogrammen. De «s» was de meest ongewone: het leek op een korte zigzag. De «F» leek precies op een omgekeerde «L» met een extra horizontale slag.

2016 — heden

Finish Line Logo 2016

In 2016 vonden er tegelijkertijd twee belangrijke gebeurtenissen plaats in de geschiedenis van de finish. Eerst werd Sam Sato de chief executive officer van het bedrijf. Ten tweede ontwikkelden de ontwerpers een nieuw logo voor de winkelketen, waaruit het silhouet van de loper verdween. Als gevolg van de aangebrachte wijzigingen werd de inscriptie tweekleurig: alleen het eerste woord bleef zwart en het tweede is nu helemaal blauw. Alle letters worden omgezet in hoofdletters — dienovereenkomstig zijn de karakteristieke vierhoekige punten boven de «i» verdwenen. Maar de zigzagvorm van de «S» bleef behouden.

Het herontwerp van 2016 leidde tot wijdverbreide verontwaardiging onder klanten van Finish Line, die gewend zijn het silhouet van een rennende man in het logo te zien. En geen wonder, want dit karakter belichaamde letterlijk alle waarden van de retailer: liefde voor sport, passie, verlangen om te winnen. En hij illustreerde duidelijk de naam van het merk. Na het verdwijnen van het beeldje bleef één inscriptie over zonder aanvullende elementen. Maar het is de moeite waard om te erkennen dat het uitstekend werk verricht met zijn hoofdtaak — de identificatie van het bedrijf.

Logo lettertype en kleuren

Finish Line Logo

De gedurfde sans-serif die in het Finish Line-logo wordt gebruikt, wordt geassocieerd met vertrouwen, kracht en veerkracht. Een lichte kanteling naar rechts creëert een gevoel van beweging. Alle letters zijn hoofdletters, veel hebben afgeronde hoeken, waaronder «F», «N», «S» en «L». Tegelijkertijd heeft de «S» de vorm van een omgekeerde «Z».

Logo Finish Line

Aanvankelijk werd het zwart-blauwe kleurenschema gebruikt, maar na een herontwerp in 2016 werden de tinten iets lichter. In de huidige versie komt zwart dichter bij grafiet (#272b2b) en blauw dichter bij azuurblauw (#0090dc).