Famous Grouse Logo

Famous Grouse Logo

Famous Grouse is een merk van Standard blend Scotch whisky met meer dan een eeuw geschiedenis. Biedt gemengde en moutalcoholopties. Eigendom van Edrington, een particulier bedrijf met hoofdkantoor in Schotland. Onder dit merk wordt een grote lijst met zelfklevende tapes geproduceerd:

 • Famous Grouse Finest — een drankje met aroma’s van eiken en fruit en een zoete afdronk.
 • Sneeuwhoen — een mengsel van gedistilleerde dranken met een vleugje honing, die gekoeld geserveerd dient te worden.
 • Korhoen — een melange met een rijke combinatie van smaken, vooral onderscheiden door liefhebbers.
 • Mellow Gold — een mengsel van sterke drank gerijpt in sherry- en bourbonvaten, met een bloemig-fruitige afdronk.
 • Alpha Edition — overwegend malt whisky met een vleugje chocolade en zest.
 • Smoky Black — Scotch met een overwicht van mout. Het heeft een rijke kleur, smaak van kruiden en gerookte gedroogde vruchten.
 • Double Matured — een reeks dranken die twee keer gerijpt zijn. Ze smaken naar gekarameliseerde peren en kersen.
 • Goudreserve — een luxe serie met een blootstelling van 12 jaar en een fruitig aroma.
 • Naked Grouse — Een moutdrank met smaken van cacao en kersen.
 • Famous Jubilee — Een whisky met citrussmaak, geschikt voor het maken van cocktails.
 • Ruby Cask — Scotch, rijpt in vaten na portwijn en heeft een romige vanillesmaak. En voor Toasted Cask worden verkoolde vaten gebruikt.

Onder de moutdranken bevinden zich lijnen van 12, 18 en 30 jaar. Biedt Famous Grouse en cocktails met een laag alcoholpercentage (6%).

Het merk is erg populair in Groot-Brittannië. Goedgekeurd door het koninklijk huis en beschikt over de juiste documenten. Jaarlijks worden tot drie miljoen kratten van de drank in het buitenland verkocht.

Betekenis en geschiedenis

Famous Grouse Logo Geschiedenis

De whiskyproductie werd gestart door Matthew Gloag & Son. Sinds 1800 importeert de familie Gloag Europese wijnen naar Schotland. Was de leverancier van deze dranken aan de banketten van de koningin. Nadat de wijngaarden van Frankrijk echter aan ziekten leden, dacht de familie erover om een ​​lokaal drankje te maken. In 1896 begon Matthew Gloag, de kleinzoon van de eerste eigenaar van de winkel, met de productie van Grouse-whisky. Hij had geen eigen productie. De blend is gemaakt van sterke drank die is gekocht bij verschillende distilleerderijen. De zaak vorderde langzaam, maar na 9 jaar registreerde Matthew het bedrijf en de officiële merknaam «Famous Grouse» of Famous Grouse. Na 100 jaar werd het merk het best verkochte in het VK en werd het naar het buitenland geëxporteerd. Het bedrijf werd in 1970 overgenomen door Highland Distillers en in 1999 overgenomen door de Edrington Group.

Famous Grouse is een zeer conservatief merk dat traditie strikt in ere houdt. Ondanks meer dan een eeuw geschiedenis is de handtekening van de maker of het opschrift ESTD 1800 (opgericht in 1800) aanwezig op elke fles whisky, net als het eerste vogellogo dat de dochter van Matthew bedacht. Het bedrijf is er trots op dat het in deze steeds veranderende wereld de constante hoge kwaliteit van zijn dranken handhaaft.

Het logo is de naam van het merk geschreven in rode letters bovenaan het embleem. Daaronder, op de foto, is heel duidelijk een korhoen getekend, staande op zwarte grond. Heather ligt een beetje achter, en op de achtergrond de enigszins wazige contouren van de bergen. Op de zwarte aarde het opschrift: favoriete Schotse whisky.

Het logo bevat afbeeldingen die worden geassocieerd met Schotland. Alle elementen geven perfect de lokale natuur en kenmerken weer van de regio waar de whisky is gemaakt. Deze keuze benadrukt het patriottisme van de Schotten.

Rode korhoen is een unieke soort, een Britse endemisch die voornamelijk in Schotland voorkomt, net zoals Famous Grouse whisky alleen in dit land wordt geproduceerd en de beste lokale sterke dranken combineert. De afbeelding van de vogel is heel natuurlijk en gedetailleerd. Naast de bereiding van de drank worden natuurlijke ingrediënten gebruikt en wordt het recept zeer strikt nageleefd. Heilanden zijn de belangrijkste habitat van de vogel, dus het beeld van de plant is niet toevallig gekozen. Op alle emblemen staat het korhoen, draait zich naar rechts en kijkt vooruit. Het symboliseert stabiliteit en geleidelijke ontwikkeling. De locatie van de inscriptie bovenaan tegen de achtergrond van de heldere herfsthemel is een indicator van roem, de hoge positie van het merk, een symbool van de rijping van de graanoogst in die tijd, gebruikt voor de productie van whisky.

De Glenturret-distilleerderij, waar het belangrijkste graanbestanddeel van de Grouse-blend werd geproduceerd, bevindt zich in de kloof, wat de reden was voor de bergen op het logo.

In een compactere versie van het logo dat op de website van het bedrijf wordt gebruikt, zijn er geen elementen van de natuur. De naam van het merk is geschreven in het rechthoekige logo met het woord The vertically geplaatst en een korhoen zittend voor de inscriptie. De vogel is schematisch weergegeven met gouden lijnen. Goud en de dominante positie van korhoen wijzen op het premium karakter van de drank en zijn leidende positie.

Logo lettertype en kleuren

Famous Grouse Logo

Het kleurenschema van het embleem is zeer harmonieus gekozen. Het is een combinatie van bruin, geel, rood en zwart. Ze passen bij de kleuren van de herfstnatuur. De rode kleur van de naam weerspiegelt de nationale kilts. Hij zinspeelt ook op een sterke drank met een sterke smaak. Geeft een leider in zijn vakgebied en de liefde van klanten aan. Geel is de kleur van rijp graan. Bruin is het land waar granen groeien, evenals het hout van vaten gedrenkt in andere dranken. De zwarte kleur aan de basis is een indicator van de diepe wortels en authenticiteit van de Schotse drank.

Logo Famous Grouse

Het lettertype komt overeen met Adobe Garamond Regular.