Falabella Logo

Falabella Logo

Er zijn meer dan honderd Falabella-winkels in de wereld. Ze zijn gevestigd in Latijns-Amerika en bieden een breed scala aan producten, waaronder cosmetica, sieraden, meubels, apparaten, schoenen en kleding. Dit zijn de flagship warenhuizen van het Chileense bedrijf S.A.C.I. Falabella, dat ook veel hypermarkten, supermarkten, verzekeringsagentschappen, banken bezit onder verschillende merken.

Betekenis en geschiedenis

Falabella Logo Geschiedenis

Wat is Falabella?

Falabella is de oudste warenhuisketen, niet alleen in Chili, maar op het hele Zuid-Amerikaanse continent. Het maakt deel uit van het gelijknamige conglomeraat dat een breed scala aan diensten levert op het gebied van verzekeren, bankieren, vastgoed en retail.

Voordat Falabella de grootste Zuid-Amerikaanse warenhuisketen werd, was het een one-stop kleermaker. Er was Salvatore Falabella in dienst, die vanuit Italië naar Chili kwam en zijn bedrijf in 1889 oprichtte. In de tweede helft van de jaren dertig. Alberto Solari voegde zich bij de kleermaker, onder wiens leiding het atelier kleding en huishoudelijke artikelen begon te verkopen. In 1958 had hij van Falabella het eerste warenhuis van Chili gemaakt.

Toen begon het netwerk van winkels zich uit te breiden en internationaal te gaan. Het huidige distributiegebied beslaat Chili, Peru en Colombia, de drie landen waar alle warenhuizen van Falabella zijn gevestigd. Ze kennen het logo, dat een lichtgroene inscriptie met een stip aan het einde bevat, goed. Veranderingen in het woordmerk vonden geleidelijk plaats: ontwerpers experimenteerden met lettertypen en paletten totdat ze een visueel aantrekkelijke optie bedachten. Het werd in 2007 geaccepteerd.

De rebranding die in 2021 werd uitgevoerd, had alleen gevolgen voor het webplatform en de applicatie: het bedrijf besloot al zijn digitale platforms te combineren en creëerde een nieuw oranje logo voor hen. Tegelijkertijd is de identiteit van de winkels zelf niet veranderd: het merk Falabella, dat niets met e-commerce te maken heeft, blijft het groene woordmerk gebruiken.

1889 — 1952

Sastrería Hnos. Falabella Logo 1889-1952

In 1889 werd het naaiatelier Sastrería Hermanos Falabella geopend, dat later de basis werd voor een warenhuis. Het logo bevatte zwarte inscriptie, verdeeld in twee lijnen, gecentreerd. Bovenaan stond het woord «Sastrería» — «studio» in het Spaans. Het was versierd met een schrift dat kalligrafisch handschrift imiteerde. Alle letters, behalve de eerste, waren in kleine letters en met elkaar verbonden. Alleen de hoofdletter «S» stond alleen.

De tweede regel bevatte twee woorden: «FALABELLA» en «HNOS» in hoofdletters. Het is opmerkelijk dat de letters «NOS» zijn verkleind, iets verhoogd en onderstreept met een korte horizontale lijn. Voor dit deel van de inscriptie werd een antiqua met rechthoekige schreven gebruikt. Van moderne lettertypen lijken Hanch Regular van Roger White, Non Solus Medium van K-Type, Battlefin Regular van Kostic Type Foundry en Prumo Text Medium van DSType er ongeveer op.

1952 — 1967

Falabella Logo 1952-1967

In 1952 werd de kledingwinkel omgedoopt tot Falabella, waardoor er slechts één zwart woord overbleef op het officiële logo. Dit keer kozen de ontwerpers voor handgeschreven typografie die er stijlvol en verzorgd uitzag. Ze behielden een lichte helling naar rechts, maar veranderden de stijl van de letters, waardoor alle hoofdlijnen dikker werden. De knooppunten tussen de symbolen staken een beetje uit, waardoor ze op korte spikes leken. Dit woordteken werd het belangrijkste in 1952, hoewel het veel eerder verscheen.

1967 — 1992

Falabella Logo 1967-1992

Toen het bedrijf het gebruik van het elegante logo beu was, veranderde het het kalligrafische lettertype in een script dat slordig handschrift nabootst. Het woord was onleesbaar vanwege onevenredig brede lijnen en kleine hiaten tussen de letters. Zwart is vervangen door donkergroen.

1992 — 2001

Falabella Logo 1992-2001

In de vroege jaren 1990 het woordmerk is weer zwart. Alle letters, inclusief de eerste «f», waren kleine letters. Tegelijkertijd werd voor de inscriptie een geometrisch lettertype met hoog contrast gebruikt met dunne lange schreven aan de bovenkant van de «l» en «b». De uiteinden van de «f» waren versierd met uitstekende druppelvormige stippen. De dichtstbijzijnde analogen van deze schreef zijn Ingeborg Heavy Italic van Typejockeys, uitgebracht in 2011, en Century Modern FS Bold Condensed Italic door FontSite Inc., dat in 2010 werd uitgebracht.

2001 — 2002

Falabella Logo 2001-2002

Met de komst van de 21e eeuw heeft de winkelketen Falabella een nieuw logo gekregen, dat sterk lijkt op het vorige. De ontwerpers verhoogden de helling van de letters naar de rechterkant iets, verwijderden de schreven en veranderden de «f», waardoor het de vorm kreeg van een lange gebogen lijn. Door de puntige uiteinden leek de «f» op een zwaard of dolk met een groot handvat.

2002 — 2007

Falabella Logo 2002-2007

In 2002 begon het bedrijf een woordmerk te gebruiken met een modern lettertype. Gladde elegantie verdween uit de naam: als eerder de onderkanten van de slagen naar boven waren gericht, bleken ze in de nieuwe versie afgehakt te zijn. Met hetzelfde doel hebben de ontwerpers alle lijnen ongeveer even dik gemaakt en de tegenoverliggende randen van de «f» gladgestreken. Aan het einde van de inscriptie verscheen een grote ronde stip. De klassieke zwarte kleur is veranderd in groen — niet hetzelfde als in 1967, maar een beetje lichter. Het enige dat ongewijzigd blijft, is de helling van de letters naar rechts.

2007 — heden

Falabella Logo 2007

De moderne versie van het logo is in 2007 ontwikkeld. Het verschilt alleen van de vorige in het kleurenschema: de ontwerpers gaven het groen een gele tint om de merknaam helderder te maken.

Aangezien het Falabella-logo voornamelijk als winkelbord wordt gebruikt, bevat het de merknaam. Het enige ongebruikelijke detail is de punt aan het einde van het woord. Het is niet toegevoegd om de grammaticale regels te volgen, maar om te laten zien dat de warenhuizen van de keten alles hebben wat je nodig hebt. In de context van het embleem staat het leesteken voor volledigheid, stabiliteit, het absolute.

Logo lettertype en kleuren

Falabella Logo

Het lettertype dat in het logo wordt gebruikt, is ongeveer gelijk aan Grenale #2 Cond Demi Italic van Insigne Design. Maar het verscheen in 2014, dat wil zeggen veel later dan het symbool van het retailbedrijf. De merknaam is geschreven in elegante schuine schreefloze letters. Sommige lijnen zijn gesneden en afgerond. De diagonaal uitgerekte «f» ziet er het meest ongewoon uit. Ondanks zijn oorspronkelijke positie, is het net als alle andere tekens in kleine letters.

Logo Falabella

Groen is de kenmerkende kleur van Falabella. In de moderne versie heeft het een warme gele tint (#c3d200). De winkelketen gebruikt groen om haar milieubewuste productie en verkoop van goederen aan te tonen. Het is ook de kleur van kalmte, vertrouwen, harmonie en vernieuwing.