Facebook Messenger Logo

Facebook Messenger Logo

Facebook Messenger verbindt miljoenen mensen uit verschillende landen. Het is in 2011 gemaakt als alternatief voor Facebook Chat, maar ondersteunt naast berichten ook videogesprekken en telefoongesprekken. Het is een gratis applicatie die geschikt is voor veel besturingssystemen en aangepast is aan iPad tablets. Zelfs degenen die geen account hebben op het sociale netwerk Mark Zuckerberg, kunnen er verbinding mee maken.

Betekenis en geschiedenis

Facebook Messenger Logo Geschiedenis

Wat is Facebook Messenger?

Dit is de naam van de messenger gemaakt door Meta Platforms, Inc. in 2011. Het is geïntegreerd in Facebook Chat, stelt u in staat om tekstberichten en bestanden in verschillende formaten te verzenden en is geschikt voor veel besturingssystemen. Er zijn mobiele en pc-versies.

Met Messenger kun je vrijelijk chatten en media delen. Het is ook nauw verwant aan Instagram Direct Messages: gebruikers van beide diensten kunnen elkaar berichten sturen zonder de tweede applicatie te downloaden. Dit werd mogelijk in 2020 na de integratie van de twee platforms. De onverwachte fusie kwam niet alleen tot uiting in de Facebook Messenger-interface, maar ook in het logo. Het icoon, dat lange tijd blauw bleef, heeft nu een roze kleurverloop. Voordien veranderde alleen de vorm en bevonden de kleurschakeringen zich altijd binnen hetzelfde palet.

2011 — 2013

Facebook Messenger Logo 2011-2013

Het eerste logo voor de zelfstandige Messenger-app was een rechthoekige toelichting met afgeronde hoeken en een driehoekige overhang aan de onderkant. Binnenin zat een wit zigzagelement. De hoofdvorm was blauw, waarbij de ontwerpers een verloop gebruikten en een grijze schaduw rond de randen toevoegden voor een 3D-effect.

Het iOS-app-pictogram zag er een beetje anders uit. In deze versie was de dialoogwolk wit en zilver en kreeg hij een vierkante blauwe rand met onderaan een lichte streep. Bliksem was ook blauw.

2013 — 2018

Facebook Messenger Logo 2013-2018

Na de update is de leider nu rond. De kleur is helderder en lichter geworden. Het verloop bleef behouden, maar de schaduwovergang was nauwelijks merkbaar.

2018 — 2020

Facebook Messenger Logo 2018-2020

Het embleem met afgeronde hoeken wordt al twee jaar gebruikt. De vorm van de dialoogwolk is enigszins veranderd, maar het palet blijft hetzelfde.

2020 — heden

Facebook Messenger Logo 2020-vandaag

In 2020 werkte Messenger samen met een andere berichtenservice, Instagram Direct Messages. Twee weken na de integratie onthulde Facebook een bijgewerkt logo voor de app, waarbij de reeds bekende cirkel in nieuwe kleuren werd geschilderd. Dit is hoe een extra verloop van oranje, roze en paarse tinten verscheen.

Het messenger-pictogram ziet eruit als een dialoogwolk, die vaak wordt gebruikt in strips om de spraak van personages te illustreren. Dit eenvoudige symbool onthult het belangrijkste doel van de dienst: mensen helpen vrij met elkaar te communiceren, ongeacht de afstand.

Het logo-ontwerp is heel eenvoudig. Het bestaat uit drie geometrische vormen, waaronder een grote cirkel («bel»), een kleine driehoek (het deel van de toelichting, meestal naar de spreker gericht) en een zigzag (het kenmerk van Facebook Messenger). Na het herontwerp begon het pictogram de nauwe relatie van het programma met Instagram aan te geven. Afgeronde randen duiden op vriendelijkheid.

Logo lettertype en kleuren

Facebook Messenger Logo

Het logo dient als icoon voor de applicatie en bevat daarom geen labels. Er staan ​​zelfs geen enkele letters in, hoewel de dialoogwolk de aanwezigheid van tekst aanneemt. Sinds kort is dit geen probleem meer, omdat de ontwerpers de tekening opnieuw hebben ingekleurd door het traditionele ultraviolette verloop voor Instagram toe te voegen. Het kleurrijke palet oogt zelfvoorzienend en behoeft geen toevoegingen. Als er technische beperkingen zijn, staan ​​eigenaren van Messenger het gebruik van de zwart-witversie toe.

Logo Facebook Messenger

Tot 2020 was het embleem van de berichtenservice blauw. Dezelfde kleur (zij het in een andere versie) maakt deel uit van de huisstijl van Facebook. Hij werd gekozen door Mark Zuckerberg zelf, die vanwege kleurenblindheid het rood-groene spectrum slecht waarneemt en perfect alle tinten blauw onderscheidt.

Wat betekenen verschillende Facebook Messenger-symbolen?

Facebook Messenger-symbolen geven de berichtstatus aan. Een blauwe cirkel met een blauw vinkje geeft aan dat het is afgeleverd maar niet is gelezen. Als de cirkel wit is en het vinkje blauw, dan is het bericht verzonden, maar nog niet aangekomen bij de ontvanger. Een lege witte cirkel in een blauwe ring geeft aan dat het wordt verzonden. En als er naast het bericht een minifoto wordt getoond, dan is deze al gelezen.

Wat betekenen de Facebook Messenger-pictogrammen?

Het Facebook Messenger-pictogramsysteem is nodig zodat gebruikers begrijpen wat er op dit moment met hun bericht gebeurt. Het kan worden verzonden (lege open cirkel), verzonden (open cirkel met een vinkje), afgeleverd (gevulde cirkel met een vinkje) en gelezen (afbeelding van de minifoto van het profiel van de ontvanger).