Facebook Logo

Facebook Logo

Facebook is een wereldwijde online gemeenschap en bedrijf met dezelfde naam. De tijd van hun verschijning is februari 2004. De oprichters zijn Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Dustin Moskowitz en Chris Hughes. Locatie — Menlo Park, Californië (VS).

Betekenis en geschiedenis

Facebook Logo Geschiedenis

Wat is Facebook?

Nu heet alleen het sociale netwerk zo, omdat het bedrijf dat het bezit, Facebook, in 2021 werd omgedoopt tot Meta Platforms, Inc.. Het grootste online communicatieplatform ter wereld bestaat al sinds 2004, maar was oorspronkelijk bedoeld als studentengids met foto’s van studenten van Harvard University en andere onderwijsinstellingen in de Verenigde Staten. Registratie op de site werd openbaar in 2006.

Het Facebook-logo is en blijft altijd het onderscheidende symbool. Dit is de naam van het sociale netwerk, geschreven in witte letters op een blauwe rechthoekige achtergrond of in zwart op wit. Daarnaast is er een grafische aanduiding in de vorm van een enkele “f”. Gedurende de gehele bestaansperiode onderging het embleem kleine veranderingen, bleef het herkenbaar en onderscheidde het zich duidelijk van de rest.

2003 — 2004

FaceMash Logo 2003-2004

In het jaar voorafgaand aan de laatste verschijning van een uniek platform, dat qua schaal geen analogen had, heette het «FACEMASH». Deze bron was de aanzet voor de creatie van het eerste logo. Het woord is geschreven in een wit lettertype in hoofdletters. Geplaatst in een langwerpige rode rechthoek.

2004 — 2005

[thefacebook] Logo 2004-2005

Vervolgens vonden er drastische veranderingen plaats en verscheen er een platform genaamd «thefacebook» in één enkele spelling. Het werd de basis van het logo. De zin is gemaakt in blauwe kleine letters. Genomen tussen vierkante haken. Gelegen op een donkerblauwe rechthoekige achtergrond.

2005 — 2015

Facebook Logo 2005-2015

Het jaar 2005 is cruciaal voor het sociale netwerk, dat de visualisatie ervan heeft beïnvloed. Na aankoop van het juiste domein hebben de eigenaren het embleem opnieuw gemaakt: gefaciliteerd en geperfectioneerd. Hierdoor werd het artikel “the” er uit gehaald, zodat de naam goed leesbaar was, het lettertype werd vergroot en wit gemaakt zodat het woord meteen mijn aandacht trok. Dat wil zeggen, «Facebook» is geschaald en vult bijna alle ruimte op het blauwe veld. Sindsdien heeft branding een klassieke rechthoekige vorm.

2007

Facebook Icon Geschiedenis

Gedurende deze periode verwierf Microsoft aandelen van het netwerk, wat tot uiting kwam in zijn bedrijfsformaat. Wat de status van een bedrijf betreft, kreeg ze een kort maar pakkend teken. Voor de rol van het logo voor officiële documenten werd een eenvoudig grafisch element voorgesteld — de eerste letter van de naam. Het wordt gebruikt in dezelfde vorm als in het logo: kleine letters, wit, op een blauwe geometrisch nauwkeurige achtergrond — alleen al op een vierkant.

2015 — heden

Facebook Logo 2015-....

In 2015 werd het nieuwe logo definitief goedgekeurd. Daarin gebruikten ze, zoals eerder, slechts één woord — «facebook». Bovendien hebben ze kleine wijzigingen aangebracht, zelfs op het eerste gezicht niet waarneembaar. Maar als je goed kijkt, zie je dat «a» totaal anders is geworden: zonder een bovensegment en met een verhoogde intra-letter klaring. De letter «b» is ook veranderd. Bovendien varieerde het kleurenpalet: parallel aan de originele versie werd zwart en wit geïntroduceerd in het dagelijks leven. Maar de grootte van de uitstekende elementen «f», «b», «k» bleef hetzelfde.

2019 — heden

Facebook Logo 2019-....

In 2019 bracht het bedrijf een speciaal logo uit voor mobiele schermen.

Logo lettertype en kleuren

Logo Facebook

De laatste update van het logo was geforceerd en had betrekking op de overgang van internetgebruikers naar persoonlijke gadgets. Om de branding aan te passen aan de kleinere schermen van smartphones, tablets en andere moderne apparaten, hebben de ontwikkelaars bepaalde aanpassingen gedaan. Het nieuwe ontwerp behield de merkidentiteit, maar werd meer gestroomlijnd, waardoor het logo pixelvorming bij het vergroten van pagina’s kon voorkomen. De makers probeerden het af te stemmen op displays van elk formaat.

Het moeilijkste was het werk met het oude icoon — een onderscheidend teken in de vorm van een enkele «f». De kleine letter stond bijna in het midden van het blauwe vierkant met afgeronde hoeken. Maar toen werd ze naar rechts en naar beneden verschoven. Zo valt het onderste deel van de letter «f» nu samen met de rand van het frame, daarom verandert de witte kleur van nature van het pictogram naar de omringende ruimte. Dit voegt daaraan verborgen symboliek toe. In 2013 werd het grafische embleem opnieuw bijgewerkt: de beperkende lijn werd verwijderd en de ‘f’ zelf werd nog meer naar rechts verplaatst. Ze voegde ook een licht 3D-effect toe.

Het lettertype dat wordt gebruikt voor het tekstgedeelte van het logo blijft het populairst ter wereld en is een van de subtypes van het Klavika-lettertype. Het bedrijfspalet kreeg ook erkenning — een blauwe achtergrond en witte letters. Bovendien zijn de kleuren niet toevallig gekozen, omdat Mark Zuckerberg lijdt aan deuteranopie en 100% alleen blauwe tinten onderscheidt.

Waar gaat het logo van Facebook over?

Onlangs hebben gebruikers het Facebook-logo - de kleine letter f in een cirkel - vaak vergeleken met het silhouet van een man gebogen over een smartphone. In feite hebben de ontwerpers die betekenis niet in het sociale-mediapictogram gestopt. En het enige waar je op moet letten is de blauwe kleur van de basis. Mark Zuckerberg koos hem vanwege zijn deuteranopia: een aandoening die hem verhindert alle kleuren behalve blauw te onderscheiden.

Wat voor soort logo is het Facebook-logo?

Het sociale netwerk Facebook heeft een gecombineerd logotype. Aan de ene kant heeft het een grafisch element - een blauwe cirkel met een verloop en negatieve ruimte, die een witte letter f vormt. Anderzijds wordt het aangevuld met een woordmerk, waarvoor de ontwerpers een wijziging van het lettertype Klavika gebruikten.