Experian is een Anglo-Iers kredietbeoordelingsbureau en een van ‘s werelds top drie marktleiders. Alleen de wereldberoemde TransUnion en Equifax lopen voor. Naast uitleendiensten houdt de dienst zich ook bezig met analytische activiteiten, waarbij aanvragers kant-en-klare zakelijke oplossingen en marketingondersteuning krijgen. Het bestrijkt 37 landen van de wereld en heeft verschillende kantoren, waaronder de VS, Groot-Brittannië en Brazilië. Het hoofdkantoor is gevestigd in Dublin (Ierland). Het bedrijf is opgericht in 1996.
Betekenis en geschiedenis
In 1968 werd TRW Inc. richtte een dienst op met de naam TRW Information Systems and Services Inc. en Experian werd haar divisie. Eind 1996 verkocht de eigenaar het aan twee bedrijven in Massachusetts, Bain Capital en Thomas H. Lee Partners. En die na 1 maand hebben het doorverkocht aan de Engelse firma The Great Universal Stores Limited uit Manchester. Het was GUS die een belangrijke rol speelde in de carrière van Experian en de voormalige tak transformeerde tot een onafhankelijke en volledige organisatie.
Tien jaar later breidde het kredietbureau de financiële dienstverlening uit naar de markten van Oost-Europa, Latijns-Amerika en de regio Azië-Pacific. In de tweede helft van 2006 scheidde Experian zich af van Great Universal Stores Limited, met behoud van het persoonlijke logo dat hij na officiële registratie ontving.
Van de interessante feiten in de geschiedenis van het bureau, is het vermeldenswaard dat er schandalen zijn in verband met het lekken van vertrouwelijke gegevens. De eerste hiervan vond plaats in 2013, toen Experian werd beschuldigd van het verkopen van informatie over honderdduizenden inwoners van de Verenigde Staten. Maar toen waren Russische hackers bij de zaak betrokken. Het tweede geval dateert uit 2015, toen het bedrijf de ontdekking van een datalek aankondigde in de periode van 01/09/2013 tot 16/09/2015. De derde storing werd in 2020 geregistreerd op het kantoor in Zuid-Afrika. Daarom heeft het bedrijfslogo niet alleen vreugdevolle, maar ook droevige glorie. Experian heeft in totaal drie logo’s.
1996 — 2009
Het kredietbeoordelingsbedrijf ontving direct na registratie een persoonlijk identiteitsmerk. Er stond een naam op, in even letters uitgevoerd met afronding en schreven. De uitzondering is «x» en «i», die hoekige vormen hebben. Alle andere letters zijn samengesteld uit vloeiende lijnen. De inscriptie is in kleine letters en bevindt zich op één regel. De rol van het grafische element wordt gespeeld door een langwerpige bordeauxrode lijn. Het vervangt de punt boven de «i» en ziet eruit als een diagonale streep in de vorm van een parallellepipedum.
2009 — 2016
Na het herontwerp verscheen een radicaal ander embleem, bestaande uit twee delen. Aan de linkerkant is er een grafisch element dat een cluster van rode en blauwe stippen voorstelt. De centrale elementen zijn gestructureerd gerangschikt — ze vormen een vierkant. En degenen daarbuiten zijn chaotisch verspreid. Aan de rechterkant hebben de ontwikkelaars de naam van het kredietrapportagebureau geplaatst. Het woord «Experian» is gemaakt volgens alle grammaticale normen: met de eerste hoofdletter en de rest in kleine letters. Hiervoor gebruikten de ontwerpers een eenvoudig, grotesk, langwerpig lettertype.
2016 — heden
De volgende update bracht geen dramatische veranderingen met zich mee, hoewel het logo eenvoudiger is geworden. De ontwikkelaars veranderden het lettertype, verwijderden de hoofdletter, vervingen de punten door vierkanten en verminderden hun aantal. Ze combineerden ook tekst en afbeeldingen door de «e» tussen kleurrijke handgetekende elementen te plaatsen.
Logo lettertype en kleuren
De branding van Experian is drastisch veranderd. Het werd ingewikkelder en vervolgens vereenvoudigd. Nu wordt bijvoorbeeld een eenvoudige versie gebruikt met dunne ronde letters en kleine vierkantjes van verschillende grootte. Ze symboliseren de toestroom van bezoekers aan het ratingbureau en zien eruit als meldingsformulieren.
Elk van de logo-opties heeft een eigen soort inscriptie. De debuutversie gebruikte een lettertype dat, met kleine aanpassingen, lijkt op Bridone DemiBold, ontworpen door Tipo Pépel. Het laatste embleem weerspiegelt de gratis lettertypen Typo Grotesk Rounded Regular en Coarse Rounded Regular. Het verschil is dat de oorspronkelijke «x» smaller is.
Het bedrijfskleurenpalet bevat verschillende tinten blauw: # 3368ac, # 2857b2 en # 004390. Ze worden gecombineerd met paars # b11653, rood # ee0b4d, roze # d82781, fuchsia # b11e84.