Duke Energy Logo

Duke Energy LogoDuke Energy is een in de VS gevestigde elektriciteitsholding die eigenaar is van zijn eigen bronnen voor de opwekking en distributie van energie aan consumenten. Het heeft een oppervlakte van 270.000 m2. km, waarlangs 402.700 km lijnen passeren. Het totale aantal aangesloten abonnees is ongeveer 7,2 miljoen mensen. Het bedrijf bestaat sinds 1904 en werd opgericht door twee leden van de familie Duke — James Buchanan en Benjamin Newton. Tegenwoordig bezit de onderneming verschillende dochterondernemingen en produceert ze energie uit olie, gas, kolen, wind en wekt ze deze ook op in een kerncentrale. Het hoofdkantoor is gevestigd in Charlotte, North Carolina.

Betekenis en geschiedenis

Duke Energy Logo Geschiedenis

Het bedrijf begon aan het begin van de 19e en 20e eeuw, toen Dr. Walker Gill Wylie en zijn broer investeerden in een waterkrachtproject aan de Catawba-rivier in Hook Shoals, India. Omdat hij extra geld nodig had om zijn grootse visie uit te voeren, overtuigde hij James B. Duke en zijn partner James Blaney om te investeren in een toegewijde Southern Power Company.

In 1917 verscheen een andere structuur: de Catawba Power Company. Het werd later opgericht om verschillende hulpprogramma’s te combineren die eigendom waren van Duke, Blaney en hun medewerkers. In 1924 werd de organisatie omgedoopt tot Duke Power. Het uitgebreide bedrijf kwam tot stand door de fusie van verschillende dochterondernemingen: Western Carolina Power Company, Great Falls Power Company, Catawba Power Company en Southern Power Company. Zij zijn de echte oprichters van de holding. Naast hen was er nog een ander bedrijf, Southern Public Utilities, dat zich bezighield met de elektriciteitsvoorziening in de detailhandel. Vele andere fusies en overnames volgden, die het logo beïnvloedden.

Het bedrijf verwierf echter niet onmiddellijk een eigen permanent embleem. Het verscheen veel later — in de late herfst van 1996, toen Duke Power plannen aankondigde om te fuseren met de PanEnergy Corporation uit Houston, Texas. Dus Duke Energy werd gelanceerd en nam één woord van elke naam. En op dat moment presenteerde hij zijn eerste logo — tijdelijk, voor een overgangsperiode. En dat zijn er in totaal vier.

1996 — 1997

Duke Power Logo 1996-1997

Het debuutlogo gebruikt slechts één element: de naam van het bedrijf. Het wordt gespeeld met verschillende kleuren. Tegelijkertijd hebben de auteurs de samenstellende delen met elkaar verbonden, waarbij ze de groepering opheffen met een nauwelijks merkbare opening. Ze plaatsten de letters opzettelijk dicht bij elkaar, zodat zelfs de minimale afstand van het ene woord tot het andere duidelijker leek. De eerste helft van de inscriptie is rood, de tweede is zwart. De witte achtergrond vertoont ook donkere schaduwen van links naar rechts, waardoor het embleem driedimensionaal is.

1997 — 2006

Duke Power Logo 1997-2006

Ondanks de fusie en rebranding van de twee energiegiganten bleef de oude naam zelfstandig bestaan. Duke Power was de naam van de dochteronderneming van Duke Energy tot het in 2006 fuseerde met Cinergy. Het logo is voorzien van een hoofdletter “D” die effen rood is geverfd met een bochtige witte streep. Rechts ervan zijn er drie rijen met inscripties: bovenaan — «Duke», in het midden — «Power», onderaan — «A Duke Energy Company». De laatste zin geeft de aansluiting van de organisatie aan. De eerste twee woorden zijn vetgedrukt. De zin is in kleine lettertjes met dunne letters geschreven.

1997 — 2013

Duke Energy Logo 1997-2013

De moedermaatschappij kreeg hetzelfde logo als de dochteronderneming, alleen zonder de aansluiting te specificeren en met het tweede deel van de naam gewijzigd. De inscripties zijn breed, met een lichte helling naar rechts. Ze zijn in kleine letters, behalve de eerste letters.

2013 — heden

Duke Energy Logo 2013-vandaag

Na de fusie met Progress Energy in 2012 werd direct bekend gemaakt over de aanstaande herinrichting. Als gevolg hiervan verscheen in maart van het volgende jaar een nieuw embleem. Het is radicaal anders dan al het bestaande en bestaat uit een gestileerde letter «E» omgeven door een tweekleurige streep. Het grafische teken drukt niet alleen het woord «energie» uit, maar ook de schakels van de ketting — een allegorie voor de onderlinge verbinding van alle soorten energie. De lijnen zijn gewelfd en open. Rechts van het pictogram staat de naam van het bedrijf Duke Energy, gegroepeerd in twee rijen. De ontwerpers veranderden de stijl van de inscripties door een strak, dun en langwerpig lettertype in hoofdletters te gebruiken.

Logo lettertype en kleuren

Duke Power Logo

In het eerste bedrijfsjaar koos het bedrijf voor een tijdelijk embleem dat alleen uit een rode en zwarte naam bestond. In de loop van latere wijzigingen hebben de ontwikkelaars een grafisch teken in de vorm van een hoofdletter «D» aan de tekst toegevoegd. Daarna vervingen ze het door een ander symbool — in de vorm van een ovaal en een halfovaal, met elkaar verbonden. De ontwerpers corrigeerden ook het kleurenpalet door rustige tinten van een ander kleurenschema te gebruiken in plaats van rood en zwart.

Voor het debuutlogo kozen de auteurs een lettertype dat het meest lijkt op Rude Black Italic — met brede en vloeiende schreefloze symbolen. In de tweede versie gebruikten ze een lettertype in de buurt van Foundation Sans Black Italic van FontSite Inc., en in het huidige embleem — Futura Futuris Regular. Het enige verschil zit in de uitgesneden hoeken van de letters «N» (in het origineel zijn ze scherp).

Logo Duke Power

Kenmerkende kleuren waren oorspronkelijk standaard in industrieën zoals de energie-industrie: een klassieke mix van rood en zwart. In het huidige embleem zijn ze vervangen door natuurlijke tinten: groen # 4ebf34, blauw # 00507e en blauw # 52c4db.