DPD Logo

DPD Logo

DPD maakt samen met de merken Seur (Spanje) en Chronopost (Frankrijk) deel uit van de DPDgroup. Het is een multinationale dienst die EMS-diensten over de hele wereld levert.

Het is eigendom van het Franse bedrijf La Poste S.A., dat in 1576 werd opgericht om persoonlijke schriftelijke correspondentie en interne communicatie tussen verschillende overheidsniveaus te bezorgen.

La Poste was een monopolie. Na de oprichting van Chronopost in 1985 slaagde het erin de markt voor expresvervoer over te nemen. En in 1999 kocht het de Duitse expediteur DPD Deutscher Paketdienst en gaf het alle verworven aandelen af ​​aan zijn dochteronderneming GeoPost.

Betekenis en geschiedenis

DPD Logo Geschiedenis

De voorlopers van de moderne DPD zijn drie diensten tegelijk: Deutscher Paketdienst (Duitsland), Interlink (Ierland), Parceline (Groot-Brittannië). In januari 2008 werden ze allemaal omgedoopt tot Dynamic Parcel Distribution. Even later, in 2015, fuseerde GeoPost de Seur-, Chronopost- en DPD-vestigingen onder het dak van DPDgroup, waartoe later BRT (Italië) en Lenton (Azië) behoorden. Ondanks zoveel merken was en blijft het Duitse DPD, dat dateert uit 1977, de belangrijkste manager van het bedrijf.

Op het servicelogo staat de afkorting DPD. In eerste instantie stond het voor drie woorden in het Duits: Deutscher Paket Dienst. Deze naam bleef behouden toen de expediteur naar La Poste verhuisde. Maar na het hernoemen in 2008, begon het acroniem te staan ​​voor Dynamic Parcel Distribution.

1977 — 2015

DPD Logo 1977-2015

Tot 2015 gebruikte het merk DPD een logo dat het van zijn Duitse voorganger kreeg. De afkorting was geschreven in zwarte schreefloze hoofdletters en stond aan de linkerkant. Aan de rechterkant was een witte kubus met zwarte randen, omlijst door drie rode lijnen. De driedimensionale geometrische figuur symboliseerde de pakketpost.

2015 — heden

DPD Logo 2015-vandaag

DPD is samen met andere bezorgdiensten samengevoegd tot een geïntegreerd internationaal DPDgroup-netwerk. Dit gebeurde in 2015 na de herstructurering van GeoPost. De naam, het logo en de bedrijfscultuur voor de nieuwe holding zijn ontwikkeld door het bureau Lippincott. Voordien analyseerden experts 15 bedrijfsgebieden om de essentie van het bedrijf beter te begrijpen.

Ze creëerden een flexibele merkpositionering en pasten deze aan alle onderdelen van de DPDgroup aan. Daarom hebben DPD en Chronopost zeer vergelijkbare emblemen: aan de linkerkant — een gestileerde kubus, aan de rechterkant — een donkergrijze inscriptie. Alleen de Duitse eenheid heeft een rode polygoon, terwijl de Franse eenheid een blauwe heeft.

De veelzijdige figuur symboliseert de verbinding tussen de verschillende ondernemingen binnen de DPDgroup. Op het embleem heeft het de vorm van een zeshoek met twee diepe inkepingen rechts en links. Witte lijnen creëren volume om duidelijk te maken dat dit een kubus is en geen plat 2D-object.

Een andere vereniging houdt rechtstreeks verband met pakketten en geeft de bezetting van DPD aan. De figuur ziet eruit als een doos of doos — de hoofdlading van een koeriersdienst. Hetzelfde logo werd gebruikt op het vorige logo, maar Lippincott heeft het zichtbaar veranderd om de pragmatische aanpak van de groep te weerspiegelen. De geëvolueerde kubus is een eerbetoon aan de traditie van Deutscher Paketdienst en een stap in de toekomst van Dynamic Parcel Distribution.

Logo lettertype en kleuren

DPD Logo

De ontwerpers hebben de letters omgezet in kleine letters, om de inscriptie uitnodigender en «menselijker» te maken. Ze ontwikkelden ook een nieuwe typografie die radicaal verschilt van de vorige versie. Het lettertype is vergelijkbaar met Explora Explora door typograaf Benoît Sjöholm, behalve dat in het woord «dpd» de bovenranden van beide «d» niet onder een hoek zijn afgesneden. De tweede analoog is Canaro SemiBlod van de Duitse studio Rene Bieder. Ongeacht waar de makers van het logo zich door lieten leiden, pasten ze het lettertype aan door het onderste deel van de halve cirkel te scheiden van de verticale lijn in de letter «p».

Logo DPD

Het kleurenschema is ook geëvolueerd. De zwarte letters werden grijs (tint # 403F41), en de zwart-witte geometrische vorm veranderde in een rode kubus met een verloopovergang van kersen (# C30030) naar roze en rood (# DD002E).