Dom Perignon Logo

Dom Pérignon Logo

Dom Perignon is een prestigieus merk champagne, geïntroduceerd in 1921 door een Frans bedrijf met bijna 300 jaar geschiedenis — Moët & Chandon (Champagne). Tegenwoordig maakt de wijnmakerij deel uit van het Louis-Vuitton-Moët-Hennessy-concern, dat veel bekende merken bezit, waaronder Tiffany, Dior en Givenchy. Dom Perignen is een volledig droge wijn (brut) gemaakt van een combinatie van chardonnay en pinot noir. Verkrijgbaar in twee varianten:

  • wit;
  • roze (sinds 1959).

Elke batch is gemaakt van druiven van hetzelfde jaar. Voordat de wijn het schap betreedt, rijpt hij minimaal 7 jaar. Elk van de melanges wordt drie keer op de markt gebracht: 9, 18 en 25 jaar na de oogst. Ze zijn gelabeld (P1, P2 en P3).

Betekenis en geschiedenis

Dom Perignon Logo Geschiedenis

Moët begon al te verkopen vóór de uitvinding van fermentatie, remuage en in het algemeen het concept van «vintage champagne». Hij leverde wijnen aan het hof van Lodewijk XV. Kenners van zijn drankjes waren Napoleon en Jefferson. Het beroemde huis wordt ook genoemd in de gedichten van Poesjkin. En vandaag wordt champagne uit het huis van Moet geserveerd aan de tafel van de koningin van Groot-Brittannië. Daarom worden de woorden «elite» en «antiek» perfect gecombineerd met de producten van dit bedrijf.

Fabrikanten kozen ook een luide naam voor hun merk. Perignen is de naam van een monnik die de technologie van de champagneproductie verbeterde. Het voorvoegsel «Huis» — was een beroep op een predikant (van het woord dominus — Heer). De monnik was verantwoordelijk voor het eten van het klooster en besteedde veel aandacht aan wijn, aangezien de abdij grote wijngaarden bezat. Zijn uitvindingen omvatten het mengen en bewaren van koolzuurbellen door middel van bottelen. Moët & Chandon kocht de wijngaarden aan het begin van de 19e eeuw van de abdij van Perignen en dus besloten de eigenaren hun drankje te associëren met de naam van de monnik.

Het merk werd onmiddellijk gepositioneerd als een vintage, zoals het verscheen vóór het verbod in 21, en kwam pas in 1936 in de buitenlandse schappen. Dit speelde een rol in de populariteit van mousserend. Het visuele beeld werd geselecteerd als de meest elite op advies van Lawrence Venn, een Engelse adverteerder voor een bedrijf dat het product importeerde. Een jaar voor de eerste levering werden exemplaren van de wijn persoonlijk naar de beste klanten gestuurd die reclame maakten voor champagne nog voordat deze verscheen.

Logo Dom Perignon

Het logo is de naam van het merk, gemaakt in zachte afgeronde hoofdletters, alsof Perignen zelf de flessen heeft ondertekend. Hieronder ziet u een afbeelding van een Engels hartvormig schild. Het schild herinnert eraan:

  • hart (een symbool van de liefde van de monnik en het bedrijf voor hun bedrijf en product),
  • tulp (als associatie met de koninklijke elitebloem. In Europa in de 17-18 eeuw, toen het bedrijf verscheen, konden bollen een heel landgoed kosten en konden alleen zeer rijke senioren het zich veroorloven om ze te kopen),
  • een glaasje champagne, want het drankje geeft een heel boeket van smaak,
  • druivenborstel.

Het logo verwijst naar ridderlijke bekwaamheid, het tijdperk van toernooien, koningen. Het is ook een symbool van de wijnstok, een koninklijke drank met een nobel verleden.

Dezelfde hartvormige vorm wordt gebruikt in het label van het merk. Daar is het schild versierd met ranken met druiventrossen en heeft het de kleur van oude eiken kurken, waarmee Perignin zijn producten voor het eerst begon te sluiten. Op het etiket staat de naam van het merk, er staat aangegeven dat de champagne afkomstig is van de abdij van d’Ovillers. De inscripties zijn gemaakt in sierlijke oude stijl. Langs de randen van het label staat dat dit een Frans product is gemaakt in Moët & Chandon Champagne.

Het merk benadrukt voortdurend zijn exclusiviteit. Zo werd in 2007, voor Kerstmis, een set van zes flessen en drie glazen champagne verkocht in een door Lagerfeld ontworpen bas- en lamsleren gitaarkoffer. De kosten waren ongeveer 100 duizend dollar.

Logo lettertype en kleuren

Dom Perignon Logo

Voor het embleem wordt het handgeschreven lettertype French Script MT gebruikt, dat moet lijken op het handschrift van een monnik. De meest nobele kleuren worden ook gebruikt voor het embleem — zwart en goud. Zwart — eer, macht, een manier om op te vallen, toon de kracht van het bedrijf. Bovendien verwijst zwart naar de monastieke kleding. Goud is de kleur van koningen, een symbool van luxe. Zo positioneert champagne, een elitemerk, zich. Een fles Dom Perignon op tafel is een teken van luxe.