Discount Tire Logo

Discount Tire Logo

De autoservices en winkels van Discount Tire Company bevinden zich in de meeste staten van de Verenigde Staten, waardoor dit netwerk de status van ‘s werelds grootste bandenretailer heeft gekregen. In delen van Californië opereert het echter onder een andere naam: America’s Tire. Dit kwam door concurrenten die nog eerder op de markt kwamen met hun eigen merk Discount Tire & Service Centers, niet geassocieerd met DTC. Het bedrijf werd opgericht in Michigan en heeft nu zijn hoofdkantoor in Scottsdale, Arizona.

Betekenis en geschiedenis

Discount Tire Logo Geschiedenis

Wat is Discount Tire?

Discount Tire is een onafhankelijke banden- en velgendealer, die ook eigenaar is van een eigen netwerk van autoservices, waar het auto-onderhoudsservices levert. Het bedrijf is gespecialiseerd in wielen, maar is sinds 2021 ook begonnen met de verkoop en montage van wisserbladen.

Het netwerk dankt zijn oorsprong aan Bruce Thomas Halle, een Amerikaanse zakenman en filantroop. Deze man onderscheidde zich door een benijdenswaardige ijver: van kinds af aan verdiende hij geld door de taken van grasmaaier, doodgraver en krantenverkoper uit te voeren. Na zijn afstuderen kreeg hij een baan bij een autodealer en probeerde hij samen met een vriend zijn eigen auto-onderdelenbedrijf te starten. Maar hun gemeenschappelijke onderneming bleek niet rendabel en in 1959 ging de winkel failliet. Bruce verloor de moed niet: letterlijk een jaar later leende hij geld om een ​​ander verkooppunt te openen dat alleen banden en wielen verkocht. Vier jaar later opende hij een tweede winkel en in 2018 was hun aantal meer dan duizend.

Het zich ontwikkelende netwerk werd uiteindelijk bekend als Discount Tire. Opmerkelijk is dat Halle aanvankelijk geen businessplan had. Hij huurde gewoon een oud gebouw, versierde het met een bandenbord en wachtte tot er kopers naar hem toe kwamen. Het huidige logo van het bedrijf verscheen dan ook niet meteen: de naam Discount Tire bestond toen nog niet en is in feite de basis van het woordmerk.

Logo Discount Tire

De tweeregelige inscriptie lijkt massief door de grote letters. Het bovenste woord is rood, maar niet helemaal — langs de omtrek van elk teken loopt een dunne zwarte lijn. Tegelijkertijd lijken de letters te springen, omdat ze onder verschillende hoeken naar rechts en links zijn gekanteld. De tweede helft van de merknaam is zwart. Het bevindt zich in de onderste regel, gecentreerd en bevindt zich in een witte afgeronde rechthoek met een dunne zwarte rand rond de rand. Beide woorden zijn vetgedrukt zonder schreef, maar «KORTING» gebruikt een aangepaste versie met bredere lijnen en minder letterafstand.

Er is een apart logo voor het alternatieve merk America’s Tyre waaronder het bedrijf actief is in Californië. De ontwerpers hebben het algemene concept behouden en simpelweg «KORTING» vervangen door «AMERIKA’S». De stijl, het lettertype, de kleur en de lay-out van de elementen bleven ongewijzigd.

Er wordt een contrast gecreëerd tussen de twee delen van het woordmerk Discount Tire, aangezien de bovenkant er helder en dynamisch uitziet, terwijl de onderkant ingetogen en stabiel is. In feite karakteriseren ze het bedrijf vanuit twee gezichtspunten. Enerzijds is dit een ontwikkelende en creatieve winkelketen, anderzijds is het een serieuze retailer waarvoor zijn imago erg belangrijk is. Het frame onderaan het logo symboliseert een solide basis, terwijl het rode woord bovenaan verwijst naar de noodzaak van constante beweging en positieve associaties oproept.

Logo lettertype en kleuren

Discount Tire Logo

De tweede helft van de naam («TIRE») is geschreven in een standaard schreefloze tekst, vergelijkbaar met ParaType’s Pragmatica Extra Bold. Ze komen ongeveer overeen met de vorm van de hoofdletter «R» en de lengte van de streken «E». Maar in het logo is de verticale «T»-lijn merkbaar dikker dan de horizontale. DISCOUNT heeft een veel gecompliceerdere typografie, omdat het geen puur lettertype is, maar een aangepast lettertype. De ontwerpers namen het groteske als basis — misschien hetzelfde als dat van «TIRE» — en veranderden het, veranderden de dikte van de lijnen en rondden sommige hoeken af.

Het logo maakt gebruik van een van de sterkste kleurenschema’s: een combinatie van rood, zwart en wit. Het contrast dat ze creëren ziet er fleurig uit en trekt meteen de aandacht, wat de winkelketen probeerde te bereiken.