Dick’s Sporting Goods Logo

Dick's Sporting Goods Logo

Het Dick’s Sporting Goods-netwerk omvat meer dan 850 locaties, waarvan de eerste in 1948 verscheen. Het vroege assortiment was beperkt tot tackle en kunstaas. Maar in de loop van de tijd verschenen fietsen, fitnessapparatuur, goederen voor fitness, kamperen, golfen, vissen en jagen, evenals een verscheidenheid aan sportschoenen en kleding in winkels. De actieve expansie van het bedrijf begon pas in de 21e eeuw, toen het nieuwe verkooppunten in de Verenigde Staten begon te openen en verschillende nuttige overnames deed, waarbij Golf Galaxy, Affinity Sports, Golfsmith en Galyan’s werden gekocht.

Betekenis en geschiedenis

Dick’s Sporting Goods Logo Geschiedenis

Wat is Dick’s Sporting Goods?

De naam Dick’s Sporting Goods spreekt voor zich. Het is een winkelketen met een volledig assortiment sportartikelen, waaronder schoenen, kleding en outdooruitrusting. Het is opgenomen in de Fortune 500-lijst omdat het de grootste retailer op de Amerikaanse sportmarkt is.

De eerste Dick’s Sporting Goods-winkel werd in 1948 geopend in Binghamton, New York. Het werd de basis voor een grote winkelketen. Maar voordat dit gebeurde, gingen er tientallen jaren voorbij, omdat de tweede locatie pas in 1984 verscheen. In dat jaar ging de maker van het merk Richard Stack met pensioen en begon zijn zoon Evard het familiebedrijf te leiden. De nieuwe eigenaar besloot dat één supermarkt niet genoeg was, dus begon hij het bedrijf uit te breiden.

Dick’s Sporting Goods heeft dus honderden locaties, waarvan vele interactief: naast sportartikelen hebben ze indoor trainingsvelden, simulatoren, klimwanden en andere toevoegingen. Shoppers kunnen geweren schieten op de schietbaan, het comfort van sneakers testen op de loopband of de golfclub op de proef stellen op het speciale grasveld.

Het logo van het handelsnetwerk is op dezelfde manier doordacht als het concept. Maar het was lange tijd alleen bekend bij inwoners van de oostkust van de Verenigde Staten, omdat het bedrijf pas in 2009 naar het westen begon uit te breiden. De basis van de moderne merknaam is een smaragdkleurige rechthoek waarin het merk naam is geschreven met ballen in plaats van een apostrof. Daarvoor had Dick’s Sporting Goods verschillende andere versies van het ontwerp.

1948 — 1958

Dick's Army & Navy Logo 1948-1958

In 1948 opende de 18-jarige Richard Stack, bijgenaamd Dick, zijn eigen bedrijf om visgerei te verkopen. Dit idee kwam bij toeval bij hem op toen hij in een legerwinkel werkte die militaire uitrusting verkocht. De baas vroeg een jonge werknemer of het mogelijk was om het assortiment aan te vullen met visbenodigdheden en hij bracht meerdere nachten door met het maken van een gedetailleerd merchandisingplan. De manager bekritiseerde grof het concept dat hij voorstelde, waardoor Richard erg overstuur raakte en stopte. Zijn grootmoeder hielp hem herstellen: ze adviseerde haar kleinzoon om zijn eigen winkel te openen en financierde die door $ 300 te lenen, die in een koektrommel in de keuken stond.

Zonder deze evenementen zou de wereld nooit het eerste Dick’s Sporting Goods-logo hebben gezien. Destijds heette het bedrijf Dick’s Army & Navy, maar het verkocht voornamelijk visgerei en aas, dus onder het hoofdbord was een wit silhouet van een vis met het woord «TACKLE» in het zwart. Dit element nam een ​​plaats in onder de vierhoekige figuren met opschriften. Boven alles was een verticale rechthoek uitgelijnd naar links. Het bevatte de letters «D», «I», «C», «K'», «S», onder elkaar opgesteld.

De bovenste vierhoek grensde aan de onderste, waarin «ARMY & NAVY» was geschreven. Ze vormden een rechte hoek, waar twee witte strepen (verticaal en horizontaal) met de uitdrukking «LIVE BRIT» waren geplaatst.

1958 — jaren 80

Dick's Clothing & Sporting Goods Logo 1958-1980

10 jaar na de opening heeft de kleine viswinkel haar assortiment uitgebreid. Sportartikelen en uitrusting verschenen in de schappen en hij werd dienovereenkomstig bekend als Dick’s Clothing and Sporting Goods. Het lijvige bord boven de ingang was omgevormd tot elegante rode letters. Aan de linkerkant stond het diagonale woord «Dick’s», verhoogd in een hoek van ongeveer 45 graden. Rechts ervan stond het tweede deel van de naam: «kleding & sportartikelen» in kleine letters. De makers van het logo verdeelden de tekst in twee regels en rechts uitgelijnd voor visuele balans.

jaren 80 — 1999

Dick's Clothing & Sporting Goods Logo 1980-1999

In 1984 kochten de kinderen van Richard Stack de winkel van hun vader om van één enkel verkooppunt een enorme keten te maken. Edward W. Stack werd CEO. Ongeveer tegelijkertijd veranderde het bedrijf van identiteit: de ontwerpers creëerden een grafisch bord dat niet was zoals alle voorgaande. Het was een turquoise rechthoek met witte letters erin. De meeste ruimte werd ingenomen door het woord «DICK’S», dat bestond uit vetgedrukte, hoekige letters zonder afronding. Donkere lijnen strekten zich uit langs de randen van de streken en de schaduwen waren ongelijk, wat het effect van volume creëerde.

In plaats van een apostrof werden vijf ballen van verschillende grootte gebruikt, de een na de ander opgesteld. Drie speedlines naast een kleine bal benadrukten de energie van beweging. Maar de zin «Kleding en sportartikelen» helemaal onderaan het logo zag er onopvallend uit. De ontwikkelaars maakten het wit en schreven het in een standaard grotesk, die veel analogen heeft. Vergelijkbare lettertypen zijn Yoxall Regular van Roger White, Mytupi Regular van Álvaro Thomáz, Protestant van DGL Regular van Digital Graphic Labs, Nimbus Sans L Regular van URW++ en FreeSans Medium van GNU FreeFont.

1999 — heden

Dick's Sporting Goods Logo 1999

Rebranding in 1999 werd geassocieerd met de naamswijziging van het bedrijf. De winkelketen verkortte zijn naam tot Dick’s Sporting Goods en toonde dit op het logo: alleen de laatste twee woorden bleven onderaan staan ​​en de ontwerpers gebruikten voor hen hetzelfde vetgedrukte, hoekige lettertype als voor de bovenste «DICK’S». Niet alleen het opschrift is veranderd, maar ook enkele kleine details. De achtergrondrechthoek heeft bijvoorbeeld een donkerdere rand en een lichter verloop. En de bolvorm die de apostrof vervangt, strekt zich nu iets verder uit dan de basis.

Het meest iconische element van het Dick’s Sporting Goods-logo is de gestileerde apostrof. Het bestaat uit vier ballen: basketbal, voetbal (voetbal), honkbal en golfbal. Drie korte strepen aan de onderkant van dit ontwerp roepen een gevoel van dynamiek op: het lijkt alsof de ballen niet alleen zijn geverfd, maar de een na de ander naar voren vliegen.

Logo lettertype en kleuren

Dick’s Sporting Goods Logo

Het lettertype is ongeveer gelijk aan Machine Medium, gemaakt door ontwerpers Tom Carnase en Ronne Bonder. Zijn gratis tegenhanger heet de NFL Dolphins. Maar te oordelen naar de algemene vorm van de letters, lijken ze het meest op het Blunt Regular-lettertype van de Miller Type Foundry. Het enige verschil is dat Blunt Regular geen snijranden heeft.

Logo Dick’s Sporting Goods

De auteurs van het logo gebruikten een ongebruikelijke kleurencombinatie, waarbij verschillende groene tinten werden gecombineerd in de vorm van een verloop: Green Sheen (#74B096), Bangladesh Green (#006150) en Myrtle Green (#2E7E6A). De grootste bal is oranje, Deep Saffron (#F89B34). De inscriptie is geheel wit en zwart is in beperkte hoeveelheden aanwezig.