Dia Logo

Dia Logo

De naam Dia staat voor Distribuidora Internacional de Alimentación, wat in het Engels International Food Distributor betekent. De makers van dit bedrijf hadden aanvankelijk een plan voor internationale expansie — zelfs toen ze in 1979 de allereerste supermarkt openden. Zo werd het netwerk al snel een van de grootste franchisegevers op de Europese voedselmarkt. De belangrijkste goederen in de winkels zijn delicatessen, vlees en vis, maar het assortiment is daar niet toe beperkt. Sites zoals Clarel verkopen bijvoorbeeld cosmetica, schoonmaakproducten voor thuis en producten voor persoonlijke verzorging.

Betekenis en geschiedenis

Dia Logo Geschiedenis

Wat is Dia?

Dia is een grote supermarktketen die voedsel, persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten distribueert. Het is een Spaans bedrijf, maar van de 6.000 winkels zijn er veel buiten Spanje: in Argentinië, Brazilië en Portugal. Onder hen zijn meer dan 2.500 verkooppunten in franchise.

De Dia-keten omvat supermarkten in verschillende richtingen, waaronder de 24-uurs DIA & Go, de enorme DIA Maxi met parkeergelegenheid en de standaard DIA Market, die bederfelijke producten verkoopt. Ongeacht het formaat, hun algemene concept is om besparingen te maximaliseren, waardoor u de prijs van goederen kunt verlagen. Om kosten te besparen, vertrouwt het bedrijf op bulkaankopen, vermindert het onnodige decoratie en meubels, vereenvoudigt het de logistiek, bespaart het op advertenties en selecteert het een beperkt aantal merken uit Europa om te verkopen.

In dergelijke omstandigheden is het logo een van de belangrijkste marketinginstrumenten, omdat het alleen al de aandacht van klanten zou moeten trekken. Een knalrood bord boven de winkelingangen wordt geassocieerd met het assortiment, dat is geselecteerd volgens de principes van kwaliteit en veiligheid. Het ontwerp is verschillende keren gewijzigd, maar het kan niet gezegd worden dat deze veranderingen dramatisch waren.

1979 — 2009

Dia Logo 1979-2009

In 1979 werd de eerste discountwinkel in Spanje geopend, waardoor een heel handelsnetwerk ontstond. Maar het bedrijfsimago werd uiteindelijk gevormd in 1984, toen de eerste producten onder hun eigen merk Dia in de uitverkoop kwamen. Het bedrijfslogo bevatte zijn naam, bestaande uit drie letters. De eerste «D» was in kleine letters, terwijl «i» en «a» in kleine letters waren. Voor het ontwerp van de inscriptie werd een vet schreefloos lettertype gebruikt, vergelijkbaar met Avalon Bold van FontSite Inc. of Galano Grotesque Bold Demo door Rene Bieder.

Rechts van het woord was het belangrijkste symbool van de korting — het procentteken. Het bevatte een diagonaal langwerpig parallellogram met twee cirkels boven en onder. De ontwerpers plaatsten het in een dun rood kader dat de vorm had van een vierkant met twee afgeronde hoeken (tegenover de cirkels).

2009 — 2020

Dia Logo 2009-2020

Tegen het einde van de jaren 2000 de winkelketen ging verder dan Spanje en introduceerde innovatieve winkelformules. Daarom had ze een nieuw, moderner logo nodig zodat klanten haar groei konden zien. Maar het bedrijf wilde niet experimenteren met de stijl: het was helemaal tevreden met het vorige concept. Dus de rode inscriptie bleef behouden — de ontwikkelaars veranderden het lettertype slechts lichtjes, waardoor de «a» de vorm kreeg van een ronde ring met een driehoekig uitsteeksel aan de onderkant en de vierkante stip boven de «i» werd verwijderd. Daarbij sneden ze de bovenhoek van de verticale «i»-streep af, verminderden het procentteken en maakten de rand vetgedrukt.

2020 – heden

Dia Logo 2020

In 2019 werd LetterOne de belangrijkste aandeelhouder van DIA Group. Ze kreeg de volledige controle over het netwerk door 69,76% van de aandelen uit te kopen. Onder haar leiding hebben de winkels een nieuw logo, een vereenvoudigde versie van het vorige. De ontwerpers hebben zojuist het procentteken in het frame verwijderd, waardoor de merknaam ongewijzigd is gebleven. De hint van kortingen verdween, omdat aangenomen werd dat klanten de voordelen van discountsupermarkten al kennen.

Hoewel de huidige merknaam Dia alleen een inscriptie bevat, kan deze vanuit taalkundig oogpunt als symbolisch worden beschouwd. De naam van het bedrijf is zowel een afkorting afgeleid van de uitdrukking Distribuidora Internacional de Alimentación als een metafoor, omdat het woord «dia» uit het Spaans is vertaald als «dag». Dit is een toespeling op de dagelijkse (en in sommige gevallen de klok rond) beschikbaarheid van winkels. Bovendien wordt de dag geassocieerd met het begin van iets nieuws, met het openen van perspectieven en de mogelijkheid van ontwikkeling.

Logo lettertype en kleuren

Dia Logo

Om het logo origineel te maken, gebruikten de ontwerpers een reeks individuele glyphs in plaats van een standaardlettertype. Alleen de hoofdletter «D» ziet eruit als een gewone vetgedrukte schreefloze tekst en is sinds 1979 niet veranderd. Zijn tegenhangers zijn te vinden in veel lettertypen, zoals Strenuous Heavy van Typodermic Fonts Inc., SF Espresso Shack Bold van ShyFoundry, Noyh Geometric Black van Typesketchbook, Vedo Extra Bold van Wiescher-Design of Adequate Black van K-Type. De kleur van de inscriptie is altijd rood gebleven, hoewel de ontwikkelaars met tinten experimenteerden. Nu is de basis van het palet Fiery Red (#d51a19).

Logo Dia