DHL Logo

DHL Logo

DHL is een logistiek bedrijf dat transport- en koeriersdiensten aanbiedt. Het is sinds 1969 betrokken bij internationaal vrachtvervoer, maar betreedt geleidelijk de binnenlandse markten en opent kantoren in verschillende landen van de wereld. Sinds 2002 zijn de aandelen volledig in handen van het grootste Duitse concern Deutsche Post AG.

Betekenis en geschiedenis

DHL Logo Geschiedenis

De geschiedenis van het DHL-logo is een reis van witte cursieve letters op een rode achtergrond naar een complexe grafische compositie. En hoewel de merknaam zijn oorspronkelijke stijl heeft behouden, zijn er merkbare veranderingen zowel in het ontwerp van individuele elementen als in de selectie van kleuren.

1969 — 1983

DHL Logo 1969-1983

Op het originele embleem is een speciale plaats gegeven aan de naam van het bedrijf: elke letter staat in zijn eigen polygoon. Geometrische vormen variëren in hoogte en zijn iets naar rechts gekanteld. Bovenaan zijn er drie brede lijnen die dynamiek aan het beeld geven.

1983 — 2002

DHL Logo 1983-2002

In 1983 betrad het bedrijf de binnenlandse markt van de VS door een eigen bezorgdienst te openen in het Noord-Amerikaanse land. Deze uitbreiding viel samen met een logo-update. De ontwerpers hebben het lettertype getransformeerd door de letter «D» te verfraaien met een brede schreef. De term «WORLDWIDE EXPRESS» werd onder de afkorting DHL geplaatst om de specialisatie van het bedrijf aan te duiden. De grote rechthoeken zijn verwijderd en de bovenste strepen zijn gedupliceerd en rechts en links van de inscriptie geplaatst.

2002 — heden

DHL Logo 2002-vandaag

In 2002 werd het logistieke bedrijf overgenomen door Deutsche Post AG. Als onderdeel van DHL Express introduceerde het het logo, dat werd ontworpen door de brandingstudio Nitsch Design. Het ontwerpteam behield het grootste deel van het vorige logo, maar maakte het rood en plaatste het in een gele rechthoek. Onderaan staat het rode woord «EXPRESS», cursief gedrukt en over drie gele lijnen heen gelegd.

Logo lettertype en kleuren

Logo DHL

Het handelsmerk van een bedrijf draagt ​​zijn naam. Dit zijn de eerste letters van de achternamen van de oprichters: Adrian Dalsey, Larry Hillblom en Robert Lynn. De belettering wordt gecombineerd met lange horizontale strepen die een gevoel van snelheid creëren. DHL positioneert zich immers als een internationale bezorgdienst en is sinds 1969 gespecialiseerd in expreszendingen.

De ontwerpers hebben de letters vet gemaakt om ze te benadrukken en cursief gemaakt om het embleem dynamiek te geven. Daarbij gebruikten ze een op maat gemaakt lettertype dat speciaal voor DHL was ontworpen op basis van lettertypen uit de Minion- en Frutiger-groepen. Het combineert brede serifs («D»), sterke geometrische symmetrie («H») en afgeronde hoeken («L»).

De afkorting wordt doorkruist door twee gele lijnen. De ondervloer is ook heldergeel (Pantone 116), net als de drie strepen achter het woord «EXPRESS». Alle inscripties zijn rood (Pantone 200), waardoor ze konden worden onderscheiden van de achtergrond van andere elementen. Deze kleurencombinatie werd niet altijd gebruikt. In 1983-2002. het logo was kastanjebruin en de vroegste versie was rood en wit.