Deutsche Bahn staat bij de inwoners van Duitsland bekend als het grootste transportbedrijf in Centraal-Europa en het op een na grootste ter wereld. Dit staatsbedrijf werd in 1994 opgericht na de fusie van twee spoorvervoerders die toebehoorden aan de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek. Toen het westen en oosten zich verenigden tot één staat, werden hun spoorwegen ook één. Er is een database gemaakt om deze infrastructuur te beheren.
Betekenis en geschiedenis
Het merk Deutsche Bahn wordt al lang niet meer alleen geassocieerd met de spoorwegindustrie. Het houdt zich bezig met alle soorten vracht- en personenvervoer en bedient dagelijks ongeveer 12 miljoen mensen. De divisie DB Regio exploiteert busvloten, biedt autodelen en fietsverhuur. Het bedrijf is dus al verder gegaan dan de treinoperator en is gestegen naar een nieuw niveau van mobiliteit.
Alle Deutsche Bahn-voertuigen zijn versierd met het logo, dat zich op de zijkant voor railvoertuigen bevindt, op de achterkant voor auto’s en op de kofferbak voor fietsen. Het bekende symbool «Biscuit» werd geërfd van de spoorlijn van de Bondsrepubliek Duitsland en werd verschillende keren gewijzigd. De huidige versie verscheen relatief recent, maar de corporate designers van DB probeerden samen met ingehuurde specialisten de traditionele elementen van de huisstijl te behouden.
1920 — 1949
Het symbool van Duitsland is de adelaar, die destijds op alle officiële symbolen van het land werd gebruikt. De firma Deutsche Reichsbahn gebruikte dit symbool in zijn logo, in een iets andere interpretatie, door de inscriptie van het bedrijf in een cirkel te plaatsen.
1949 — 1994
Tot 1994 heette het spoorwegnet in Oost-Duitsland de Deutsche Reichsbahn en gebruikte het een eenvoudig embleem met groene letters. In het midden waren twee grote letters «DR» met rechthoekige schreven. Ze werden in een ring van DEUTSCHE (boven) en REICHSBAHN (onder) geplaatst, gescheiden door twee stippen. In feite verscheen dit teken al vóór de Tweede Wereldoorlog, maar in die tijd was de belangrijkste een gele en zwarte zegel met een adelaar.
1949 — 1994
In 1949 werd het staatsbedrijf Deutsche Bundesbahn opgericht, dat het spoorvervoer in de Bondsrepubliek Duitsland controleerde. Het logo, dat de onofficiële bijnaam «Biscuit» kreeg, werd de basis voor een soortgelijk symbool voor Deutsche Bahn. De originele versie zag eruit als drie concentrische rechthoeken met afgeronde zijkanten. De geometrische vormen binnen en buiten waren zwart. Ze waren gescheiden door een wit frame. In het midden stond de afkorting «DB», wat stond voor Deutsche Bundesbahn.
Het beroemde «Biscuit» werd ontwikkeld door de Duitse houtsnijder, graficus en schilder Eduard Ege in 1955. Tot dan werd het personenvervoer versierd met een soortgelijk bord met de letters «DB»: het werd aangebracht op de achter- en voorbumper van bussen. .
1994 — heden
In 1994 werd Deutsche Bahn opgericht. Het is ontstaan als gevolg van de verbinding van twee delen van Duitsland en dus twee spoorwegnetten. De nieuwe organisatie heeft het logo geërfd van de Deutsche Bundesbahn — zij het in een gemoderniseerde vorm.
De transportorganisatie nam contact op met Weidemann studio om het klassieke embleem een moderne uitstraling te geven en betaalde een vergoeding van 200.000 Duitse Mark voor het werk. Het publiek bekritiseerde deze beslissing: het bedrag leek mensen erg groot, zeker toen de media het per ongeluk «verhoogden» tot 1,2 miljoen. In ieder geval verdiende het bedrijf meer dan dat het verloor, want er waren minder gekleurde vlekken op het logo. Dit heeft honderdduizenden Duitse marken bespaard door lagere kosten voor zeefdrukinkt en borduurgaren voor etiketten.
Grafisch ontwerper Kurt Weidemann was verantwoordelijk voor het visuele ontwerp. Hij maakte het woord «DB» rood en plaatste het in een witte rechthoek met een soortgelijke rode rand. De hoeken van de geometrische vorm bleven afgerond en de schreven op de letters verdwenen.
Tot halverwege de jaren 2000. het merk was niet coherent: bijna elke dochteronderneming van Deutsche Bahn had zijn eigen logo en er waren geen gemeenschappelijke ontwerpnormen. Erik Spiekermann beloofde de situatie te corrigeren. Hij ontwierp het pictogram opnieuw en voegde een zwarte ‘BAHN’-letters toe aan het pictogram, waarvoor hij samen met Christian Schwartz ontwierp. Spiekermann heeft een prestigieuze overheidsprijs ontvangen voor het geleverde werk, dat het creëren van een bedrijfscultuur omvat.
Logo lettertype en kleuren
Merkherkenning wordt verzekerd door het rode grafische bord met de afkorting «DB». Dit is een oud element van visuele identiteit: het verscheen lang geleden, in de tijd dat de Deutsche Bundesbahn-treinen op de spoorwegen reden. Verschillende upgrades hebben de ronde rechthoek een moderne uitstraling gegeven, maar de kenmerkende vorm en de bijbehorende bijnaam «Biscuit» zijn niet verdwenen.
Typografen Erik Spiekermann en Christian Schwartz hebben een lettertypefamilie voor DB gemaakt met de naam DB Type. Het lettertype dat in het logo wordt gebruikt, is gebaseerd op Garamond. Bovendien hebben de ontwerpers de schreef niet alleen in een grotesk veranderd, maar ook versterkt, proportioneel gemaakt en aangepast aan alle behoeften van het transportbedrijf. Het resultaat van hun gezamenlijke werk werd in 2007 bekroond met de Gold German Federal Design Award.
De diepe kleur Rood (Pigment) (# EC1B2D) is de basis van de merkidentiteit van Deutsche Bahn. Deze kleur wordt gebruikt voor het embleem van het merk, hogesnelheidstreinen, bussen, fietsen, auto’s, borden en zelfs de officiële DB-website. Voor een maximaal contrast wordt rood gecombineerd met wit en zwart.