Particulier bedrijf Deezer biedt een nieuwe luisterervaring voor muziek. Het biedt directe toegang tot een van de grootste streamingcatalogi met meer dan 56 miljoen gelicentieerde nummers. De online service is gebaseerd op het unieke Flow-personalisatiealgoritme, dat favoriete en aanbevolen nummers in één lijst combineert. Andere ondersteunde inhoud zijn video’s en podcasts.
Betekenis en geschiedenis
Het Franse platform Deezer heeft minder actieve gebruikers dan Apple Music en Spotify, maar is niet bang voor druk van concurrenten. Zelfs de recente rebranding is niet gedaan om succesvolle streamingdiensten te omzeilen, maar in het belang van luisteraars. Volgens de Oostenrijkse ondernemer Stefan Günther Tweraser, een van de projectleiders, moet het nieuwe ontwerp comfortabel, menselijk en aantrekkelijk zijn.
Deze aanpak wordt verklaard door het feit dat Deezer-medewerkers zelf deels muziekliefhebbers zijn. Daniel Marhely, mede-oprichter van het bedrijf, wilde op jonge leeftijd vrij naar muziek luisteren zonder zich zorgen te maken over auteursrechten. Om dit te doen, werkte hij in 2006 samen met ondernemer Jonathan Benassaya en creëerde hij samen met hem het Blogmusik-webplatform, waarmee gebruikers illegale nummers konden delen.
In 2007 werd de site gesloten als illegaal, maar dat weerhield Daniel niet. Hij besloot te onderhandelen met distributeurs en muziekmakers om de wetten niet te overtreden. Dit is hoe Blogmusik Deezer werd en bleef opereren als een legale streamingdienst, die advertentie-inkomsten deelde met alle belanghebbenden. In eerste instantie was de catalogus beperkt omdat het bedrijf er niet in slaagde om direct contracten met grote labels te tekenen. Maar na verloop van tijd breidde het repertoire zich uit en bereikte Deezer de top 10 van Google-zoekopdrachten.
In navolging van het succes hebben de eigenaren het ontwerp van applicaties voor pc en mobiele apparaten gewijzigd. De update had niet alleen betrekking op de interface, maar ook op het logo, dat moest passen bij de identiteit van het merk. Het herontwerp kan natuurlijk niet globaal worden genoemd, omdat de ontwikkelaars de oude structuur hebben behouden en de inscriptie en de equalizer op hun plaats hebben gelaten.
2007 — 2019
Toen Blogmusik opnieuw werd gelanceerd als Deezer, introduceerde het een equalizer-logo. Deze apparatuur wordt gebruikt voor toon- en toonhoogteregeling en is direct gerelateerd aan de muziekindustrie. De ontwerpers hebben vijf veelkleurige frequentiebanden afgebeeld: rood, groen, oranje, lichtgroen en blauw. Ze verschilden in het aantal samenstellende elementen (rechthoeken) en hadden dienovereenkomstig verschillende hoogtes.
Aan de rechterkant stond het grote zwarte woord «DEEZER». Het was vetgedrukt en bestond uit alleen verticaal uitgerekte hoofdletters. Het ontbreken van schreven, rechte hoeken en dezelfde lijndikte maakten de inscriptie verenigd.
2019 — heden
Begin mei 2019 heeft de service de app-interface bijgewerkt om navigatie eenvoudiger te maken. Als gevolg hiervan is de tekst veel kleiner geworden en is het aantal visuele effecten juist toegenomen. Aan het ontwerp hebben specialisten van bureau Base Design meegewerkt. Ze wilden een consistent merk creëren dat gemakkelijk kan worden aangepast aan de cultuur van gebruikers in 180 landen. Maar ze moesten Deezer herkenbaar achterlaten — zoals muziekliefhebbers het vroeger zagen. Daarom is het logo nauwelijks veranderd.
De iconische equalizer bevat nu slechts vier frequentiebanden. Er is geen gebruikelijke indeling in kleuren: de rechthoeken zijn lukraak in verschillende tinten geschilderd. Er loopt een verloop van oranje naar blauw doorheen en de twee quads bovenop zijn helemaal groen. De servicenaam wordt in kleine zwarte letters geschreven. Het lettertype is ronder dan vroeger. Er zijn nog geen schreven. De letterafstand is, zoals eerder, erg smal.
Logo lettertype en kleuren
Het nieuwe pictogram volgt het ontwerp van de app. Het ziet er simpel en modern uit, neemt weinig ruimte in beslag en bestaat uit simpele geometrische vormen. In de context van Deezer symboliseert de equalizer het digitale tijdperk, en in de muziekwereld is het een van de belangrijkste instrumenten voor geluidscorrectie. Zowel professionele als huishoudelijke audioapparatuur kan niet zonder.
De typografie van het eerste logo gebruikte hoofdletters van het Gotham Narrow Book-lettertype, ontworpen door Hoefler Frere Jones. Sinds 2019 ziet het woordmerk er nieuw uit. De ontwerpers zetten de letters om in kleine letters en kozen voor het lettertype Mabry Pro. Het verscheen in 2018 op basis van het NG Grotesque-lettertype, speciaal gemaakt voor de Amerikaanse retailer Nasty Gal. Het is een hybride van twee soorten grotesk. Volgens de leidinggevenden van Deezer ziet het er vriendelijk uit en komt het overeen met de vriendelijke interface van de service.
Het kleurenschema zorgt voor een persoonlijk tintje. Het combineert een palet aan tinten, waaronder geel, oranje, roze, paars, blauw en groen. Voor contrast is de regenboog-EQ uitgelijnd met de zwarte letters.