Debenhams Logo

Debenhams Logo

Debenhams warenhuizen verkochten huishoudelijke artikelen, elektrische apparaten, voedsel, kleding, schoenen, cosmetica en meubels. Tegelijkertijd bezat het bedrijf zelf een portfolio van merken die ondanks de sterke concurrentie behoorlijk populair waren. Het netwerk breidde zich uit tot 2017, totdat het zware verliezen begon te lijden. In 2019 begon het tientallen verkooppunten te sluiten en in 2020 zette het zichzelf te koop om volledig faillissement te voorkomen. In januari 2021 had ze een langverwachte eigenaar — Boohoo Group plc. Het nieuwe management besloot echter Debenhams niet te redden en deed afstand van de resterende warenhuizen, met behoud van het recht op het merk.

Betekenis en geschiedenis

Debenhams Logo Geschiedenis

Wat is Debenhams?

Debenhams is een inmiddels ter ziele gegane warenhuisketen die in mei 2021 werd geliquideerd. Ooit bezat het honderden winkels in het VK, evenals verschillende verkooppunten in Ierland en Denemarken. Het sloot na 243 jaar gebruik vanwege financiële problemen. Momenteel is de naam Debenhams eigendom van Boohoo en wordt deze alleen gebruikt voor één schoonheidssalon.

In de laatste jaren van het bestaan ​​van de Britse retailer bevond het hoofdkantoor zich in Londen. In dezelfde stad begon in 1778 de geschiedenis van dit bedrijf, toen een kleine stoffenwinkel opende in een van de straten. Hij was het die de voorloper van Debenhams werd. De beroemde naam is afgeleid van de achternaam van William Debenham, die in 1813 bij het bedrijf kwam.

De warenhuisketen werd in 1905 omgedoopt tot Debenhams Limited. In die tijd was het actief aan het uitbreiden, het absorberen van concurrenten, het moderniseren van oude winkels en het openen van nieuwe. Tegelijkertijd moest ze logo’s veranderen, wat echter niet erg opviel vanwege de gelijkenis van alle opties. Rapporten begonnen al in 2013 een daling van de winst te laten zien. De financiële problemen verslechterden elk jaar en tegen de tijd dat COVID-19-quarantaines over de hele wereld werden ingevoerd, was het bedrijf bijna failliet. Dus ze kon niet met succes uit deze situatie komen. De Boohoo Group, die de winkelketen in januari 2021 kocht, maakte een einde aan de geschiedenis van Debenhams om te beginnen met liquidatie.

Nu is het resterende merk, samen met alle activa, inclusief de naam en het logo, eigendom van Boohoo. De enige opvolger van Debenhams is een online winkel die is geregistreerd onder het handelsmerk Debenhams.com Online Limited.

1778 — 1972

Twee eeuwen lang gebruikte de Britse retailer verschillende logo’s, waarvan de informatie niet bewaard is gebleven. Het is bekend dat hij vaak de naam veranderde — daarom wisselden de borden op de winkels ook af. Het bedrijf werd in 1905 Debenhams Limited en ongeveer 15 jaar later nam het één bedrijfsimago aan voor al zijn winkels.

1972 — 1976

Debenhams Logo 1972-1976

In 1972 werd Debenhams bijna gekocht door de winkelgroep United Drapery Stores, maar de deal ging nooit door. Tegelijkertijd nam de winkelketen een nieuw logo aan met een eenvoudige zwarte inscriptie op een witte achtergrond. Het was haar naam, een enkel woord geschreven in heldere geometrische schreefloze letters. Het gebruikte lettertype heeft veel analogieën: bijvoorbeeld Yoxall Regular van Roger White, Mytupi Regular van Álvaro Thomáz, Sequel Sans Body Book van OGJ Type Design, Protestant — DGL Regular van Digital Graphic Labs, Nimbus Sans L Regular van URW++ of FreeSans Medium door GNU FreeFont.

1976 — 1983

Debenhams Logo 1976-1983

Het woordmerk, gemaakt in het midden van de jaren zeventig, verschilde van de vorige versie in een gedurfdere belettering. Het belangrijkste kenmerk waren de schuine sneden aan de uiteinden van de «e», «a» en «s». Dit lettertype lijkt het meest op Kylo Sans Extra Bold van The Northern Block Ltd. Iets minder gelijkenis is te zien met FullerSansDT Black van DTP Types, Fuse V.2 Display Black van W Foundry en Verb Extra Condensed Ultra van Yellow Design Studio.

1983 — 1986

Debenhams Logo 1983-1986

In 1980 de ontwerpers zetten de inscriptie om in hoofdletters en gebruikten grotesk met smallere vette letters. Van moderne lettertypen is het ongeveer vergelijkbaar met Artica Condensed Black van cretype.

1986 — 1991

Debenhams Logo 1986-1991

In 1986 veranderde het ontwerp van het woord «DEBENHAMS» opnieuw. De makers van het logo namen een contrastrijk lettertype met dunne lange schreven als basis en sneden de uiteinden van de basisstreken in dezelfde hoek af, zoals bij stencillettertypen. De dichtstbijzijnde analoog van deze schreef is Quisnue Regular door Leandro Ribeiro Machado, ontwikkeld in 2016.

1991 — 1992

Debenhams Logo 1991-1992

In de vroege jaren 1990 de ontwerpers besloten het opschrift beter leesbaar te maken, waarvoor ze de letterafstand vergrootten. De grootte van de borden zelf werd natuurlijk verkleind.

1992 — 2018

Debenhams Logo 1992-2018

De versie uit 1992 zag er veel eleganter uit dan zijn voorgangers. De auteurs van het logo optimaliseerden de afstand tussen de letters, verkortten de schreven, verwijderden de deuken en egaliseerden de lijnen in dikte. Dit lettertype is vergelijkbaar met Paradigm Pro Light van Shinntype, maar met smallere, gelijkmatigere schreven.

2018 – heden

Debenhams Logo 2018

Na 20 jaar stilte lanceerde de warenhuisketen een marketingcampagne waarvan ze hoopte dat ze klanten zou aantrekken en zou helpen om financiële moeilijkheden het hoofd te bieden. De visuele identiteit is ontwikkeld door de Mother Design studio (een tak van het Mother bureau). De specialisten besloten om het dynamische imago van Debenhams te laten zien, met behoud van het 200-jarige erfgoed van de retailer. Bij het maken van een nieuw lettertype werkten ze samen met de gieterij Swiss Typefaces.

Op 3 september 2018 verscheen een woordmerk vergelijkbaar met alle eerdere versies op de website en winkelpuien, omdat het ook een zwarte bedrijfsnaam op een witte achtergrond bevatte. Bijna alle, behalve de eerste letter, waren kleine letters, zoals in de versies van vóór 1983. Veel van de verticale lijnen waren geschoren, in navolging van de logo-ontwerpen van 1986-1992. ‘n’, ‘a’, ‘m’ en ‘s’ hebben nu grote driehoekige schreven. De contrasterende dikte van streken en vloeiende rondingen creëerden een gevoel van dynamiek.

Logo lettertype en kleuren

Debenhams Logo

Al 243 jaar gebruikt de warenhuisketen Debenhams zijn handtekening als logo, waardoor het herkenbaar was ondanks het ontbreken van een wereldwijde reputatie. Maar alle pogingen om de aanstaande veranderingen te tonen en de aandacht van klanten te trekken met visuele middelen mislukten: zelfs het woordmerk dat in 2018 werd aangenomen, redde het bedrijf niet van liquidatie. Hoewel de ontwerpontwikkelaars overtuigd waren van de voordelen ervan en de balans tussen «moderniteit en classicisme» als zeer succesvol beschouwden. De vintage-stijl, die teruggrijpt op het tijdperk van de jaren zestig en zeventig, was bedoeld om een ​​demografische kern aan te spreken en nostalgie op te roepen bij het winkelend publiek.

Logo Debenhams

Het lettertype van het nieuwste Debenhams-logo was gebaseerd op SangBleu en combineerde de karakteristieke kenmerken van zowel schreefloos als schreefloos. De auteurs, medewerkers van Mother Design en Swiss Typefaces, probeerden door middel van typografie het langetermijnerfgoed van het merk uit te drukken, dat werd gecombineerd met modern design. De letterafstand was niet te groot, maar de inscriptie was goed leesbaar door de contrasterende dikte van de streken en de conische vorm van sommige lijnen. En het onveranderlijke zwart-wit palet demonstreerde de stabiliteit en toegankelijkheid van de warenhuisketen.